Най-новата китайска атомна подводница потъна

Властите опитали да скрият информацията
27 сеп 2024 07:30, Стела Стоянова
209
Най-новата китайска атомна подводница потъна
Снимка БГНЕС, архив

Най-новата китайска атомна подводница е потънала в корабостроителница близо до град Ухан, съобщиха световните агенции, като се позовават на високопоставен американски военен служител.

Властите на Китай са се опитали да скрият информацията за извънредната ситуация, а според медиите инцидентът е станал в периода между края на май и началото на юни. Потънала е подводница клас Zhou, построена от China State Shipbuilding Corp. в корабостроителницата Wuachang. Тя е била първият плавателен съд от този тип. За последен път подводницата е видяна в река Яндзъ в края на май.

Поредица от сателитни изображения от Planet Labs от юни обаче показват кранове в корабостроителницата, разположени за да извадят подводницата от дъното на реката, пише "Сега".

Към края на 2022 г. Китай е разполагал с шест подводници с ядрени балистични ракети, шест щурмови подводници с ядрено захранване и 48 щурмови подводници с дизелов двигател (общо 60), според доклад на Пентагона за китайската армия. Очаква се тази подводна сила да нарасне до общо 65 до 2025 г. и до 80 до 2035 г., твърди министерството на отбраната на САЩ.

Китай вече има най-големия военен флот в света с над 370 кораба и започна производството на ново поколение ядрени подводници.

Не е известно каква е причината за инцидента, няма и информация за пострадали. Не се знае и дали на борда е имало ядрено гориво в онзи момент.

„В допълнение към очевидните въпроси за стандартите за обучение и качеството на оборудването, инцидентът повдига по-дълбоки въпроси за вътрешната отчетност на НОАК (Китайската народноосвободителна армия) и надзора на отбранителната индустрия, която отдавна е засегната от корупция. Не е изненадващо, че военноморските сили на НОАК се опитват да прикрият потъването“, твърди американският военен служител.

Говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви, че няма информация: „Не сме запознати със ситуацията, която споменахте, и в момента нямаме информация, която да предоставим“, твърди той.

В сряда Китай заяви, че е извършил успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан за първи път от 4 десетилетия - ход, който предизвика международна загриженост относно ядреното натрупване на страната. Китай активно изгражда въоръжените си сили в съответствие с целта на държавния ръководител Си Дзинпин за изграждане на армия от „световна класа“ до 2049 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още по темата: Китайподводница
Още от Русия
Google с ограничения на нови акаунти за руски потребители
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Нещо за китайския вирус да кажете
125
10
 
12
 
! Отговори
Сту преди 8 часа
Да бяха потърсили помощ от Русия при строенето. Техните подводници са най-добрите аквариуми. Справка - Курск.
124
6
 
5
 
! Отговори
До 133 преди 8 часа
Май украинските копейки,ще ги наритаме в Уколандията, щом решиха,че могат да се обясняват в чужда държава,кой къде трябвало да ходи.Нещо явно не са много умствено развити
123
3
 
4
 
! Отговори
Ухан: преди 8 часа
Нищо свястно не се случва тук.
122
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Вие от слаинското гето не сте никакви българи а ганчовци с бълхи дето сте се продали на пасольството за един сандвич да им веете байряка
121
2
 
2
 
! Отговори
Опасно Типче преди 8 часа
Пичове, Ухан е на 670км. от морето. Каква е тази корабостроителница :)
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До 130 - Притеснен ми се видиш, що така?
119
3
 
1
 
! Отговори
До 130 преди 8 часа
Те може и нищо да не са измислили,ама ние българите ще измислим няколко шута за наглите, дето се правят на българи и софиянци
118
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Поне стандарта им на живот е малко по-добре от на излунзените колхозници дето и kAneйkитe не искат да чуят да идат да пробват от на путинарко рая. А той ги вика като политически емигранти Предпочитат да си стоят във фалиращия и разпадащ ЕС в кимизарното панелено гето примерно в слатина но не и в рая на самая могучия. Щото там тинята е до шия
117
4
 
9
 
! Отговори
КуКлус преди 8 часа
Китайците набързо ще я извадят и оправят....не ги мислете ...докато подводницата България е потънала от над 30 години и не се вижда кой може да я извади ...напротив ....търси се начин да започне да дълбае дъното и май е открит този начин ....
116
1
 
1
 
! Отговори
До 126 преди 8 часа
Май ти трябва да си ходиш докато не те е наритал някой
115
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Какво са измислили русофилите? Нещо полезно от тях?
114
3
 
5
 
! Отговори
До 120 преди 8 часа
Според кой, според тия дето нямат, какво да дадат на просяка Зеленски ли ,знаем и номера вече
113
4
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 8 часа
Китай трябва час по скоро да се отърси от този комунизъм и да приеме демокрацията за да стане сила като България ! 370 кораба ? Това са комунистически разходи ....потънала подводница ? Е , България нама този проблем с подводниците си ...понеже няма такива . Като им гледам и магистралите и мостовете ......правят един път и после ги за*бават .....комунистическо нехайство .....в България една улица даже се прави 2-3 пъти в годината ....магистрали , мостове ...всичко се прави по няколко пъти ...
112
5
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 8 часа
Китайците са инжинери ,ще направят корекции и ще оправят подводницата. Монголската Империя е станала май голямата и могъща империя, защото всички крепости които е превземала е било с помощта на китайски инженерни войски .
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До 124 Гейччоо написа 100 поста. Не видяли, че никой неиска да пише с теб. Какво да пишем с един просстт неук фил ? Бягай да копаеш градината на село, че идва зима.
110
5
 
4
 
! Отговори
Веднага преди 8 часа
им повярвах на краварите! Потънала ама в корабостроителницата...Смешници!
109
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Когато изобретите и построите подводница елате да си приказваме. доста шизоидно изглежда да не можете нищо и да плюете по тия, които могат.
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Алиекспрес подводница. Кога за последно си купихте нещо читаво от Китай?
107
4
 
5
 
! Отговори
До 117 преди 8 часа
И , какво развива Уколандията, просия и простития и тук се опитва да я пробута