Употребата на енергийни напитки е много рискова за децата

Те имат четири пъти по-ниска поносимост към кофеин
24 сеп 2024 19:10, Гергана Попова
9
Употребата на енергийни напитки е много рискова за децата
Снимка: БГНЕС

Децата и юношите имат четири пъти по-ниска поносимост към кофеин от възрастните. Трябва да ги информираме, че употребата на енергийни напитки е много рискова за тяхното умствено и сърдечно здраве. Могат да загинат. Това каза по БНР проф. Донка Байкова, експерт по здравословно хранене и диететика.

"Това е модерна напитка сред младите. Проучванията на Националния център по обществено здраве и анализи сочат, че 30-40% от учениците в горен курс пият всеки ден по една енергийна напитка. За съжаление, 9-10% процента пият по няколко на ден.

Учениците я приемат като умствен стимулант, за настроение, за справяне с консумацията на алкохол и с опиянението. Често я комбинират с истински алкохолни напитки. Тогава става една много голяма смесица от биологични стимуланти. Енергийните напитки включват задължително кофеин. Имат 12-15 съставки. Кофеинът стимулира мозъчната и сърдечната активност и превъзбужда. Младите хора стават хипер активни. Те са и мускулно активни - агресивни във всякакъв смисъл на думата. Ако го комбинират с алкохол, той забавя своите опияняващи функции и изведнъж те могат да пият повече алколна субстанция - настъпва едно свръхопиянение. Много бързо и неочаквано. Младите хора имат голям риск от развитие даже на инфаркти", добави още тя.

По думите й, няма научна информация, която да е в полза на тези напитки.

"Препоръката е никога повече от една енергийна напитка, но не в съчетание с кафе, даже с шоколадов бонбон. Задължително трябва да се завиши контролът над продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст, коментира още проф. Байкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Общество
За ремонт, за уют у дома и хубава градина... Цените падат, възползвайте се!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Е съдържат и доста витамини + захар, ясно е вредни са.:))
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Вътре има и съставки които светват на дръг-чека, но медиите го крият сакън да не спрат шоферите да ги консумират.
6
1
 
5
 
! Отговори
09 преди 1 ден
Стига глурости.Има страни където енергийните напитки са забранени.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всяка сутрин виждам 12-13г да вървят към училище с такива напитки. И после в междучасието се бият лой пръв да отиде до лафката да си вземе още едно. И във всяко от тях има по 90г захар и други ***.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това е пълна отрова, по-добре един голям джойнт в голямото междучасие и после 1-2 бири за да не ти пресъхва устата, младеж.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ДИОНА ПРЕЗИДЕНТ!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Защо и казват енергийна?
1
0
 
5
 
! Отговори
А що преди 1 ден
Държавата забрани енергийния сниф за възрастните хора?!!Ние нямаме ри право да шмъркаме ако искаме!!!!Каква демокрация е това?!!!Комунистическа!!!Защото държавата иска да върви търговията с райски газ и синтетична дрога все пак България е наркодържава и печели от това!

Спонсорирани публикации