Мистерия с Панагюрското златно съкровище: Мени си теглото

Внукът на един от откривателите иска експертиза за автентичността му
7 сеп 2024 22:29, Петър Бойчев
199
Мистерия с Панагюрското златно съкровище: Мени си теглото
Снимка БГНЕС

75 години от откриването на Панагюрското златно съкровище се навършват този декември, но дори и след толкова време загадките около него не стихват.

Внукът на един от тримата братя Дейкови, които през декември 1949 година намират безценните златни предмети, вече близо 15 години се опитва да разбере истината за съкровището, става ясно от репортаж на бТВ.

Павел Цветанков е доктор на науките по културно наследство и внук на един от откривателите на Панагюрското златно съкровище. Той търси отговор на въпроса защо теглото и размерите на златните предмети, открити от дядо му Павел Дейков, не са постоянни и варират през годините.

Преди 15 години случайно открива странни несъответствия в документите на държавния архив. С годините установява шокиращия факт, че съкровището е измервано многократно през годините и почти винаги е с различно тегло и размери.

„Панагюрското златно съкровище е много палаво. И може би на всеки две-три години се появява с нов размер и с ново тегло. Това важи и за сегашното време, за което бихме казали, че техниката на измерване е на изключително високо ниво. През последните години са разлики от 20-25 до 30 грама“, разказа Павел Цветканов.

По думите му е възможно върху съкровището да действат парапсихологически сили, защото траките са били много духовен народ. „Всичко е възможно. Но то освен, че си променя теглото, си променя и размерите“, уточнява още Павел.

При първото измерване през 1949 година съкровището тежи с над килограм и 300 грама повече от днес.

„Данните, които Петър Горбанов е изпратил в София, са много по-различни от настоящите. Той го е измерил седем килограма и 500 грама. Твърденията за настоящето тегло на Панагюрското съкровище е, че то тежи шест килограма и 186 грама“, каза още внукът на откривателя.

Според директора на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов официалното обяснение е много по-просто.

„Всеки човек би разсъдил. Когато се открива едно съкровище, то е в глинеста почва, измито е в реката, занесено е в Околийското, те трябва да го премерят. Естествено никой не е успял да измие тези глинести частици, които са се наслоили в съкровището. Естествено то ще бъде по-тежко“, обясни доц. Шопов.

Според Павел обаче такава грешка професионалист не би могъл да допусне. „Панагюрското златно съкровище е измито няколко пъти, преди да бъде измерено. На самия ден на откриването е измито в самата река. След като са го донесли в общината тук, отново е измито, след което са го измерили“, твърди той.

Теглото и размерите продължават да варират до днес. По думите на Павел най-голямата разлика е от порядъка на килограм и 600 грама. Пък при размерите – от порядъка на два сантиметра и половина.

За несъответствията е сезирана прокуратурата – резултат никакъв. „Най вероятно е откраднато“, сподели Павел Цветканов и допълни: „Понеже Панагюрското златно съкровище упорито бива крито, се съмнявам, че е на разположение на държавната власт. Оригиналът му. Истинският му оригинал.“

През 2014 година специална експертиза трябва да докаже, че държавата ни разполага с оригинала на съкровището. На следващата година за изложба в Лувъра златните предмети отново са претеглени. И отново има несъответствие.

„Именно в Лувъра то е с нови размери и тегло след една експертиза, която трябваше да докаже, че оригиналът му е наличен. Така че международният скандал е абсолютно неизбежен“, посочи още Павел.

Днес Павел Цветанков настоява за независима експертиза, която категорично да установи налично ли е оригиналното Панагюрско златно съкровище и дали то е било подменено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от Общество
Разводите поскъпват заради минималната заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
То ..и на преди 1 седмица
КТБ теглото на трезора се смени, Мустака като го натовари на една кола , където изкараха чистачката виновна ,че му помагала да товари чувалите :))) Мустака и другите не са виновни , гарван на гарван око не вади!
27
6
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 1 седмица
Братле, намали иронията, че русофилите като нищо ще приемат коментара ти за истина, като знам какъв им е мисловния и мозъчен капацитет.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А познайте, като е минало през български ръце, дали е крадено нещо или не? Да кажа, че и аз съм българин, не се правя на по-различен.
25
4
 
8
 
! Отговори
Дадено е на НЯКОЙ, преди 1 седмица
който не краде, значи не е българин! А собственика българин без да знае подменя от време на време, като доказано крадливо племе например US дипломатка от България и парфюми от duty free shop, по някой предмет! И понеже фалшификаторс е добър но с четвърти клас и мерните единици не са му много ясни, теглото е мслко по различно, но на външен вид докарано! А бе като държавата. Само външен вид!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оххх и това ли прецакаха тия !!!!! Винаги съм се чудил защо оригиналът не седи в България а копие да пътува, пък ако искат да видят оригинала, да дойдат в България. Но не само то, и куп други находки са профукани от нелегитимните власти. Направоооо си късам косите колко прости парчета съществуват. Отврат!! То в националния музей гледаш пише копие на еди кое си съкровище....какъв жалък позор, бездънен
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко е ментак. Даже и Белоградчишките скали ги подмениха с китайски макети от шпертплат. Истинските ги изнесоха зад граница и са някъде по САЩ. Рисунките в Магурата също са фалшиви. Оригиналната беше икона на Путин, но американците я изрязаха с лазер, прибраха я в тайния склад на Белия дом и на нейно място надраскаха някакви завъртулки с темперни боички от Джъмбо. Цялата държава подмениха. Всичко около нас е декор, а хората са актьори. Даже катастрофите са спец ефекти от Холивуд. Всичко е фейк
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Питайте СДС на кого са го продали, а сега това е копие.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като всичко в тази държава - менте
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубава работа ама Ганьовсka,килограм и петстотин грама са се изпарили от златото от деня на откриването до сега,днес слушах един смешниk който се мъчеше да убеди зрителите,че виждаш ли загубата сф дължи на това че съдовете при откриването не били почистени и след тая старателна"очистка"и о чудо 1.6 килограма се изпарили,!
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 13 Няма ли какво да измислиш малко ли ти е мозъчето или грантовете?
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой знае къде е, тук ни пробутват някаква имитация алпака.
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мухахахах. Мистерия?! Подменили са го.
16
6
 
22
 
! Отговори
НАВРЕМЕТО СЕ НОСЕШЕ преди 1 седмица
СЛУХА ЧЕ ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА ГО Е ПРОДАЛА
15
4
 
26
 
! Отговори
Ехооо преди 1 седмица
Ама това съкровище го няма от почти 30 години. В САЩ е. Не мога да си представя какво си мени.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Братята не трябваше изобщо да го показват.
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Муахахаха тоотдавна вече ев частна колекс=ция на някой като Путин примерно, а на нас ни показваткопие и от там се мени теглото щото някои "крадат" копието, което мислят за оригинал.
12
3
 
21
 
! Отговори
феномен преди 1 седмица
Намалява от ден на ден, а кюлчетата в чекмеджето в Банкя растат от ден на ден
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Свалят от вътрешността слоеве. Всеки път изтънява. Елементарно, Уотсън.
10
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак е откраднато като всичко в тая капана държава(колония).
9
3
 
14
 
! Отговори
Ами да преди 1 седмица
Кюлчетата злато просто губят теглото си. Сега да отворите чекмеджето на банкянския Винету, ще видите че кюлчета няма. Изпарили са се. Златото губи по 30 грама на година от теглото си и след 75 години напълно изчезва.

Спонсорирани публикации