Мистерия с Панагюрското златно съкровище: Мени си теглото

Внукът на един от откривателите иска експертиза за автентичността му
7 сеп 2024 22:29, Петър Бойчев
199
Мистерия с Панагюрското златно съкровище: Мени си теглото
Снимка БГНЕС

75 години от откриването на Панагюрското златно съкровище се навършват този декември, но дори и след толкова време загадките около него не стихват.

Внукът на един от тримата братя Дейкови, които през декември 1949 година намират безценните златни предмети, вече близо 15 години се опитва да разбере истината за съкровището, става ясно от репортаж на бТВ.

Павел Цветанков е доктор на науките по културно наследство и внук на един от откривателите на Панагюрското златно съкровище. Той търси отговор на въпроса защо теглото и размерите на златните предмети, открити от дядо му Павел Дейков, не са постоянни и варират през годините.

Преди 15 години случайно открива странни несъответствия в документите на държавния архив. С годините установява шокиращия факт, че съкровището е измервано многократно през годините и почти винаги е с различно тегло и размери.

„Панагюрското златно съкровище е много палаво. И може би на всеки две-три години се появява с нов размер и с ново тегло. Това важи и за сегашното време, за което бихме казали, че техниката на измерване е на изключително високо ниво. През последните години са разлики от 20-25 до 30 грама“, разказа Павел Цветканов.

По думите му е възможно върху съкровището да действат парапсихологически сили, защото траките са били много духовен народ. „Всичко е възможно. Но то освен, че си променя теглото, си променя и размерите“, уточнява още Павел.

При първото измерване през 1949 година съкровището тежи с над килограм и 300 грама повече от днес.

„Данните, които Петър Горбанов е изпратил в София, са много по-различни от настоящите. Той го е измерил седем килограма и 500 грама. Твърденията за настоящето тегло на Панагюрското съкровище е, че то тежи шест килограма и 186 грама“, каза още внукът на откривателя.

Според директора на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов официалното обяснение е много по-просто.

„Всеки човек би разсъдил. Когато се открива едно съкровище, то е в глинеста почва, измито е в реката, занесено е в Околийското, те трябва да го премерят. Естествено никой не е успял да измие тези глинести частици, които са се наслоили в съкровището. Естествено то ще бъде по-тежко“, обясни доц. Шопов.

Според Павел обаче такава грешка професионалист не би могъл да допусне. „Панагюрското златно съкровище е измито няколко пъти, преди да бъде измерено. На самия ден на откриването е измито в самата река. След като са го донесли в общината тук, отново е измито, след което са го измерили“, твърди той.

Теглото и размерите продължават да варират до днес. По думите на Павел най-голямата разлика е от порядъка на килограм и 600 грама. Пък при размерите – от порядъка на два сантиметра и половина.

За несъответствията е сезирана прокуратурата – резултат никакъв. „Най вероятно е откраднато“, сподели Павел Цветканов и допълни: „Понеже Панагюрското златно съкровище упорито бива крито, се съмнявам, че е на разположение на държавната власт. Оригиналът му. Истинският му оригинал.“

През 2014 година специална експертиза трябва да докаже, че държавата ни разполага с оригинала на съкровището. На следващата година за изложба в Лувъра златните предмети отново са претеглени. И отново има несъответствие.

„Именно в Лувъра то е с нови размери и тегло след една експертиза, която трябваше да докаже, че оригиналът му е наличен. Така че международният скандал е абсолютно неизбежен“, посочи още Павел.

Днес Павел Цветанков настоява за независима експертиза, която категорично да установи налично ли е оригиналното Панагюрско златно съкровище и дали то е било подменено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от Общество
Разводите поскъпват заради минималната заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който живее със съзнание за собственото си достойнство няма нужда да доказва нищо на никого!
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сълзата ти превръща се е кристал, когато осъзнаеш че си цял. А Цял си-осъзнал Безкрая в Светъл миг приютил ловеца и сърната в своя лик....
146
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Получава се малко като широкоразпространеното разбиране, че според Дарвин сме произлезли от маймyните. А той, горкият, никога никъде не е казвал такова нещо. Казал е само, че човекът и маймyната имат общи прародители.
145
3
 
9
 
! Отговори
Берон преди 1 седмица
Каквото и да докоснат *** пръсти на българина неминуемо се превръща във фалшификат и *** предмет ! Толкова крадлив и порочен човек като българина , няма !
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един егоист, един себичен тарикат, един хитър измамник или крадец - него не можеш да го осъзнаваш. Докато го осъзнаваш той ще те окраде, измами и накрая ще реши, че си наивен баламурник.
143
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако в ръцете си държите камъни и внезапно намерите диаманти, дори няма да забележите, че сте изпуснали камъните. Те сами ще паднат, сякаш не сте ги носили. И дори няма да забележите, как сте се отказали от тях, как сте ги изхвърлили. Даже няма да разберете, кога е станало....
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато в капка водна Слънчев лъч се пречупи, отрази и нейде в Долината се забучи. Когато Лавата Ревеше и Земята бучеше. Когато Диамант от Лъч се пробуди. Когато Златото, Среброто и Въглерода покриваха с Мантия и топлеха Земята. Когато Звездите на небосклона се пръскаха и превръщаха Нощта в лазурен Ден. Когато Лед с окови сковаваше Земята. Когато Земята бе чиста като сребърна Сълзица. И да Ви кажа: Космоса задиша... по всички правила зададени от мен, на тоя първоначален Човечен ден!
141
6
 
3
 
! Отговори
спец преди 1 седмица
По принцип такива златни съкровища са прокълнати. Факт. И не носят добро на никого , който ги притежава. Едва след претопяване предполагам проклятието се разваля. Защото огънят пречиства всичко. Между другото освен златните съкровища и диамантите са прокълнати.
140
2
 
16
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 седмица
Не бих се учудил ако един ден се окаже че истинското съкровище е продадено от старите комунистически величия на някоя частна колекция, по контрабанден път разбира се...
139
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
A златото на Америка при свалянето на двата Небостъргача 2001г къде отиде? Седмица преди да бъдат свалени Небостъргачите златото на Америка, което се е съхранявало там бе натоварено на кораб и замина за Швайцария! След това Небостъргачите бяха подготвени да се взривяват етаж по етаж за да не разрушават околните згради и да падат етаж върху етаж един върху друг На филма самолета се блъска и започват да падат и да избиват хората вътре и нито един евреин не е бил вътре!
138
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Учуден все още - За разликата и в размера, и в теглото на предметите от Панагюрското съкровище се пишеше още през соца.
137
2
 
10
 
! Отговори
Не е трудно преди 1 седмица
Още навремето специалистите са се произнесли, че тези златни предмети са сътворени през IV-и или III-и век пр.н.е. Още през соца се знаеше, че дори обикновен златар може да разпознае златото, отлято преди хилядолетия и че на златарите беше забранено да купуват или преработват предмети от такова злато, ако такива им бъдат донесени от частни лица. Следователно всеки златар, ако види отблизо и пипне някой от онези ритони, ще може да каже дали това е злато отпреди новата ера.
136
0
 
15
 
! Отговори
Учуден все още преди 1 седмица
Те ония немските танкове дето бяха заровени по границата като ,,огневи точки" за една нощ се изпариха яко-дим,вие за едно кило злато се кахърите.Естествено че е откраднато,и то отдавна.Още веднага след 10-ти Ноември 1989.Едни скачаха като хайвани по улиците,а други си уредиха ,,калимерата".Те и ,,жълтите павета" ги изранаха и продадоха,а после от бюджета поставиха нови ментета.В България стават чудеса не от вчера.Дори в два поредни тиража излезнаха едни и същи числа.Само в БГ-то стават чудеса.
135
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
от тошавото време не вярваме, че т.нар "панагюрско съкровище" в сържавния музей е автентично. Не е за вярване, че оригиналът не е бил опоскан от ония комундери още тогава!
134
1
 
11
 
! Отговори
Цап царап преди 1 седмица
Даите ми го за 24 часа у дома и отново ще си смени теглото
133
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българските съкровища са реплики на оригиналите, които се намират в СССР/Русия.
132
1
 
21
 
! Отговори
Эфросина преди 1 седмица
Самия факт,че през годините постоянно се повдига въпроса и съмнения за оригиналността му,подхранва съмнения.Защо например не се шуми за Варненското съкровище,което света официално призна за най-старото обработено злато?Ами защото е истинското и няма съмнения,че това което е изложено във витрините на Варненския музей е оригинала.А за другото лично смятам,че кръга около Людмила Живкова направиха дубликат ,а оригинала е продаден.Но,има специалисти.Те да излязат с мнение,и темата да приключи.
131
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Западът обича да обира такива наивници като българите.
130
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чегърт, чегърт,чееегърт!
129
0
 
21
 
! Отговори
Стамат преди 1 седмица
Не зная,не съм специалист но очаквам при една ревизия на музеите в България,много работи да са подменени отдавна.За това пише и Чудомир като директор на музея в Казанлък,как е изнудван от софийски чиновник.Но такава ревизия е невъзможна.Така,че ще гледаме това което е останало по витрините.Много антики е ценности се изнесоха от кръга на Людмила Живкова.Правят се дубликати,а оригиналите се продават на частни колекционери.Темата е пълна мъгла.Но Живко Попов лежа 20 години ефективно в затвора.

Спонсорирани публикации