Адмирал Ефтимов: Още не могат да започнат спасителните действия

Той е бил един от влезлите с „пустинна котка“ до взривения склад
26 юли 2024 14:43, Елка Василева
67
Адмирал Ефтимов: Още не могат да започнат спасителните действия
Снимка: архив, БГНЕС

„Продължаваме да гасим и в момента на място. Беше въпрос на оценка на риска за хеликоптерите, които гасят – Ми-17 и Кугър. Започнаха от по-голям периметър и постепенно стесняваме кръга. Адмирации за ВВС, техните екипажи на хеликоптерите. Има координатори от ГДПБЗН, целта е да се стеснява периметърът да се гаси, за да може екипите на пожарната да влязат, окончателно да загасят пожара и да започнат спасителни действия“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю пред БНР.

Още по темата
„Задействани са всички водопреносими модули, за да се предотвратят всякакви последици от ситуацията. В момента не е необходимо да се влиза пак“, обясни адмиралът, след като вчера на два пъти с бронирани машини на военна полиция „пустинна котка“ са се приближили до взривения склад за фойерверки в Елин Пелин.

При първото навлизане в основното огнище са били адмирал Ефтимов, бившият министър на МВР, депутат и експерт по взривовете Валентин Радев, бригаден генерал Сотиров, шеф военна полиция и служител на фирмата. Целта е била да огледат и дали може да се започнат спасителни действия на хората в неизвестност.

„След като дойде специализираната техника на военна полиция, започнахме обсъждане на обстановката. Преценихме степента на риска, много помогна Валентин Радев и решихме да спрем първо газоподаването от магистрален газопровод, взехме екипа и го спряхме. Опитахме да се приближим на максимално безопасно разстояние на склада за фойерверки и да преценим дали е възможно да се предприемат спасителни действия за хора“, разказа адмирал Ефтимов.

Собственикът на склада пристигнал по-късно и споделил, че синът му е в района с други близки.

„Решихме да направим още един подход, за да се увери, че всичко, което е възможно, е направено и той се увери, че няма шанс да се извършат допълнителни действия.  Специализираните органите говориха с него и ние също. Държеше се човекът, никой да не е неговото място, адмирации за неговата устойчивост. Обясни ни каква е конструкцията на складовете, което допълнително ни даде информация за безопасността, беше конструктивен и адекватен“, сподели адмиралът.

"На място пораженията са големи, има вторични пожари, изтичане на газ в системата, там и гореше. При тази обстановка преценихме, че по навътре влизане не е обосновано и се върнахме, и доложихме на премиера", каза още той.

Адмирал Ефтимов каза, че в момента военните имат 2 – 3 хеликоптера, оперативни, и „имаме още 5 на ремонт в различни страни Европа“.

„Надявам се до края на годината хеликоптерната ни авиация да стигне ниво като през 2004 г., това отнема време, а природата не чака“, надява се адмирал Ефтимов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 1 месец
До Анонимен,ами на помощ ви е,какво повече искате,косъм не пада от главите ви
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече е късно да се говори за спасителни действия. Ако за някой е имало шанс да бъде спасен е било в началото. След толкова време на взривове и обгазяване едва ли някой ще оцелее.
42
1
 
13
 
! Отговори
До 39 преди 1 месец
А Боко за 12 години ни върна в 2004 година.Можеш да му благодариш.
41
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Военната авиация в момента имала 2-3 оперативни хеликоптера!?Майко мила!Господ да ни е на помощ!
40
3
 
28
 
! Отговори
Кръчмата преди 1 месец
Малииии......, ний немаме ресурси да съ справим с взриз на склад за "Фоерверки", а Тагаренко беше готов да нъ вкара във война с Русия... Размина ни съ...., за сега!!!!!
39
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро и Денков да яхват хеликоптера и да ходят да дават акъл. Няма да им е за пръв път.
38
8
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Въпросът е колко години назад върна България членството и.ЕС?!
37
5
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"Надявам се до края на годината хеликоптерната ни авиация да стигне ниво като през 2004 г" - членството в НАТО върна БА 20 години назад. Черно на бяло. Факт.
36
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТКАКТО НАТО ОКУПИРА БЪЛГАРИЯ НАВСЯКЪДЕ ГОРИ, ГЪРМИ.
35
10
 
8
 
! Отговори
моряка преди 1 месец
Не е вярно,че нямаме ВМС.Имаме военен флот и дори в момента се строят две фрегати във Варна.Всеки който твърди,че България няма военен флот е интригант.
34
3
 
20
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
И аз това си мислех,какво ще прави този доцент доктор при пиротехниката?Да не са го използвали за носач?А 20 годишната му дъщеря,тя пък какво търси там?
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ХЕЛИКОПТЕРАТА НИ АВИАЦИЯ ДА СТИГНЕ НИВОТО КАТО 2004 ГОДИНА" - БОЖЕ БОЖЕ.
32
3
 
6
 
! Отговори
явно летят кашони преди 1 месец
и вувузели . футбоните запалянковци поръват . съмнителна версия . не било склад а магазин , ама помещение . там сортирали поръчките технологично без грешки . ама сигурно станала . спецназа да ходи . ама като е жежко и с котките наобратно . млади няма ли . машина къртица . фадроми и булдозери . разпарчетосайте останките и обгорелостите . в чернобил така ги плашеше нещо . който влезе не излезе , или болен с радиации . Да .
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Адмирала да не е дошъл с някоя подводница(каквато вече нямаме,де)по боковите магистрали да гаси пожара,че не се сещам като какъв се изказва.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук нещо нещата понамирисват сериозно. Как така загиналите са доцент и дъщеря му, а няма загинали работници? Точно доцент по пиротехника ли ще направи грешка при боравенето с барут?
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЙДЕ, НА ОРЪЖИЯТА ЗА НАРКОМАНА ЗАПОЧНАХА ДА ИМ ВИКАТ "ПИРАТКИ". ЩОМ И МИНИСТЪРА СЕ Е ШАШАРДИСАЛ НЕ Е НА ХУБАВО.
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Надявам се до края на годината хеликоптерната ни авиация да стигне ниво като през 2004 г."-------------В първия момент ми стана интересно какво ли точно се е променило оттогава, ама после се сетих, че в същата година влязохме в НАТО и започнахме да "процъфтяваме", та затова сега сме на това дередже.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той е адмирал, защото си носи униформата, когато влиза във ваната да се изкъпе.
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с толкоз адмирали и генерали не ти требат врагове
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
адмирала с корабь ли ше гаси пожари по суша ???