ГЕРБ-СДС предлага две години отпуск по бащинство

В случай, че майката е с отнети права
Обновена: 11 юли 2024 16:58 | 11 юли 2024 16:52, Инна Ангелова
25
ГЕРБ-СДС предлага две години отпуск по бащинство
Снимка: Pixabay

От ГЕРБ-СДС предлагат до две години отпуск по бащинство, в случай, че майката е с отнети родителски права. Това предвиждат промените в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване (КСО). Досега отпуск за отглеждане на дете имаше само майката.

"По този начин ще се постигне по-голяма справедливост и ще бъдат избегнати евентуални злоупотреби при изплащане на средствата. С предложените промени в Кодекса на труда депутатите предлагат да бъде осигурена възможност за ползване на отпуск по бащинство за отглеждане на дете до 2-годишна възраст в случаите, в които майката или осиновителката е лишена от родителските права", допълниха от ГЕРБ.

Друга точка в промените е да бъде ограничена възможността за източване на помощи при безработица, съобщиха още от формацията.

Вносителите на законопроектите за изменение и допълнение са Деница Сачева, Илиана Жекова, Галя Василева и д-р Костадин Ангелов.

С новите текстове в КСО се цели да бъде уеднаквен размерът на паричните обезщетение за безработица за лицата, които са се осигурявали в България, и за тези, които са работили за кратко в държава-членка на ЕС.

През 2023 г. над 26% от обезщетенията от НОИ са изплатени на хора с краткосрочна заетост в чужбина.

Средномесечният им размер е бил 1365,74 лв. - над два пъти повече от средствата, които са получавали осигуряващи се в нашата държава. Вносителите от ГЕРБ-СДС предлагат при формиране на размера на обезщетенията за българите, които работят за кратък период в държава-членка на ЕС, да се взимат предвид доходите им за последните 24 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Кръчматъ преди 3 месеца
Ба си....., м:::::::айкатъ!!!!!!!!!! -)))))))))))))))))))))))
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Популизъм до пръсване. Головодници плоскочели.
19
3
 
1
 
! Отговори
Кондьо преди 3 месеца
Винаги герб /дпс най добрите
18
1
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Интересна метаморфозаПо тяхно време бавеха даже - болничните и социалните
17
1
 
5
 
! Отговори
Бате джаго преди 3 месеца
Ми аз за какво да работя като мога да направя дитету на някоя комшиика мераклия и -2 г да не бачкамПрав бе дедо , че и онуй нещо си е работа - а викаха ромити не работятЯ друг да гьрби на строежу вместу мен - на всеки две години по дитеДокат направим -10 е стажу за пенция
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А за лелите, стринките, шуренайките, братовчедите отпуски няма ли? Как едно време хората работиха и гледаха по няколко деца, а за днешните кифлеещи майки стана голямо бреме гледането и на 1 дете?, Все търсят някой друг да помага, че те да имат време за козметик, педикюр, обикаляне по кафенета и молове...
15
1
 
5
 
! Отговори
Бате джаго преди 3 месеца
Един аркадаш от мальта викаБате джаго атлантизма е големо нещо - у англето цел живот може да не бачкаш - караш на - пожизнен социален минимумВикам да бе оня вика сериозно казвам - англичано само трябва да не започва работа изобщо
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 2 - Хубави пари се изкарват с много труд, независимо дали е физически или е висококвалифициран. Но някои възприемат труда като наказание и биха предпочели лежачка на помощи под формата на платена отпуска по бащинство.
13
3
 
3
 
! Отговори
Бате джаго преди 3 месеца
Значи майката ще получава - детски -2 г после ще се сменят с бащатаИ електорато пак ще маа цял живот гюбеци и няма да работи изобщоГласувам за герб
12
0
 
7
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
За сьм и правя бебе веднага ако дават и кьща в барса
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Брей ми братята ро***ми@ как ще ходят да белат лалета и ще цоцат после от НОИ.
10
5
 
4
 
! Отговори
от 2 преди 3 месеца
до 4 По твоята логика на първо място бебето има нужда от мaйкa си да го кърми, а не от баща си, смеееешник. И като я няма мaйкaта какво да прави бащата? Да го дундурка по цял ден и да разчина на бащински помощи вместо да изкарва хубави пари и да дава заплата на детегледачка? Много си спрял бе!
9
1
 
15
 
! Отговори
Има ги всякакви преди 3 месеца
Дъщеричката на познато семейство направи щуротията да се омъжи за "голяааамата" си ученическа любов веднага след абитуриентския бал. В рамките на 15 месеца роди две деца и се разведе, защото "голяаамата" й любов се оказа разглезен безделник. Присъдената издръжка получаваше не от него, а от общината, защото той все беше безработен. Когато голямото им дете стана на 3 г., този съвсем сериозно поиска разговор с нея и настоя сега той да взима в продължение на 3 години детските надбавки за двете деца!
8
3
 
10
 
! Отговори
Горките мъжки майки! преди 3 месеца
Ще сменят памперси и ще бъркат кашички докато синчето им си криви капата като ползвател на отпуска по бащинство, безделничи, взима полагаемите му се парички за да ги ползва като джобни и същевременно му тече трудов стаж.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Популизъм! ФЕРБ 13 год. държаха доходите замразени, последни по доходи, първи по смъртност. Все още не можем да наваксаме с увеличаване на заплати и пенсии. Сега трябваше МРЗ да е 1500 лв. минималната пенсия- 800 лв. С години ще сме назад.
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отпуск за баджанаци нема ли - като Просто Киро за Лена мустака :)))
5
3
 
17
 
! Отговори
THE BEST преди 3 месеца
Може и 3 години за бабинство .....
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 2 - Едно дете има нужда от майка си и баща си, не от детегледачки.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грижат се за електората си от маалите.
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смятай каква пусичка трябва да си за да чакаш бащиснки и да си седиш у вас да дундуркаш бебето, вместо да изкарваш добри пари и да даваш пари за детегледачка.