Знаем какво са климатични промени, но не и как да противодействаме

Данните са на Европейската инвестиционна банка
8 юли 2024 20:00, Инна Ангелова
21
Знаем какво са климатични промени, но не и как да противодействаме
Снимка: Pixabay

Запознати сме добре с климатичните промени, но когато става въпрос за информация относно начините за противодействие на климатичните промени нямаме никаква представа. Това са обобщените данни за страната ни, съдържащи се в най-новото климатично проучване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), предава БТА.

Допитването е направено сред всички страни членки на ЕС, Обединеното кралство, САЩ, Китай, Япония, Индия и Канада. Това е шесто издание на изследването от ЕИБ. Така с познанията си по трите основни проучвани сфери, българските участници са получили 6,10 от 10 точки, което ги поставя малко под средното ниво за ЕС от 6,37 от максималните 10 точки. Класацията се оглавява от Финландия с оценка от 7,22, следвана от Люксембург - 7,19 и Швеция с бал от 6,96 точки.  

В първия подиндекс, който формира крайната оценка, показва как да проучим информираност за "определението и причините за изменението на климата”. Тук българите получават 7,19 точки, които са много близо до осреднения резултат за ЕС от 7,21. Що се отнася до определението за изменение на климата, повечето български респонденти са избрали отговора "Дългосрочна промяна в глобалните климатични модели", докато 6 на сто от участниците намират промяната за измама.

Проучването показва, че 79% от респондентите са наясно за влиянието на човешките дейности върху изменението на климата. Други 12% считат, че промените се дължат на екстрени природни явления като вулканични изригвания и горещи вълни, а 9 процента сочат озоновата дупка за причина. На въпроса за тримата най-големи замърсители с парникови газове в света, повечето българите са посочили САЩ, Китай и Индия. При все това една трета са избрали отговор, в който не присъства Китай.

Вторият индекс проучва познанията за последиците от климатичните промени, е 7,32 точки. Тук резултатът е под средното за ЕС от 7,65. Големият дял български респонденти са наясно, че промените имат отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Такъв е и делът на посочилите неблагоприятните метеорологични явления като основна причина за задълбочаване на глада по света.

По отношение на въздействието на климатичните промени върху морското равнище, 64% от българските респонденти са отговорили, че нивото на световния океан се покачва, за 23% климатът не оказва въздействие, а за 13% равнището на световния океан се понижава. Повечето от българските респонденти осъзнават влиянието на изменението на климата върху миграцията, което се изразява в ръст на принудителните разселвания в световен мащаб.

Голяма част от българските респонденти са запознати с факта, че използването на продукти, подлежащи на рециклиране, може да спомогне за намаляване на последиците от изменението на климата. Освен това над половината твърдят, че използването на обществен транспорт вместо личен автомобил е стъпка в правилната посока.

Изследването показва също, че повечето българи не си дават сметка за значителното въздействие, което използването на цифрови технологии може да окаже върху климата, като само 5 процента от тях твърдят, че гледането на по-малко видеоклипове онлайн може да помогне.

Подобно на повечето страни в Европа, само малка част от българските граждани  са в състояние да определят индивидуалния въглероден отпечатък като "общото количество емисии на парникови газове, отделяни от дадено лице за една година".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една лъжа повторена няколко милиарда пъти лесно става истина. Да, промени има, но не се дължат на хората. Тук говорим за глобални космически процеси на които прашинка им паднала, че някой не си рециклирал ***. Дори и хипер замърсяването от страна на корпорациите (за които никакви мерки не се взимат) не би оказало влияние при космически цикъл.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха, те сигурно са интервюирали 5 човека в София, иначе не знам откъде биха се получили такива безумни резултати.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голяма активация на зелените, що бързат толко, климато нема да избега, а па хората верват в какво решат, Бг не са глупави.:))
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Глобално затопляне минаха на "климатични промени".Скоро не са пръскали.Жалко.А стават такива хубави гърмотевици....пръскат с някакви метални частици,които наелектризирват въздуха и е върха.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
поредната лъжа на глобалистите комунистки паразитки, лъжата е тяхната религия и лъжатза всичко
14
2
 
5
 
! Отговори
ГерболИННА преди 2 месеца
Дежурното съчинение по картинки за екоклиманеолибера3тпсиходжендърията,наречена "глобално затопляне, климатичен преход и още куп безсмислени лозунги на екои33вратеняците... У лЕво,еко-ши3ита!!!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Отговор 10. Добре. *** внимавами.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
някой качвал ли се е на покрива на един Мол??Или на някоя административна сграда със тез хубави големи климатични инсталации който подържат прохлада в сградата?Качете се и ще разберете още един източник на топлина,абе си е направо като във загрята фурна да влезнеш.Как беше капка по капка вир,градус по градус глобално затопляне.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредната измама! Климатичните промени нямат нищо общо с човешката дейност. Учените казват, затопляне има и на Венера, и на Марс. Една шепа престъпници обаче са решили да използват естествения природен цикъл за да наложат тотален контрол върху всеки аспект от живота на хората.
10
2
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
На тази планета, повечето са гости , за кратко. Тя не е ваша, за да контролирате процесите. Това не са евтини работници за да ги контролирате. Гледайте те да не започнат да ви контролират да видите какво е контрол.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИзползУването на продукти подлежащи на рециклиране не променя абсолютно нищо
8
1
 
9
 
! Отговори
Как да не знаете? преди 2 месеца
Пускате ковид и се прочиства земята от хората, само безсмъртните милиардери които са си платили остават живи. Играйте го вече като генерална репетиция, очакваме основното и финалът. Докато остане един човек на 10 км и сте доволни , че можете да живеете 150 години. Само не знам кой ще ви готви и слугува климатично след промените.
7
1
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 месеца
Абсолютна лъжа е,че не знаем как да противодействуваме! Аз знам! Ще Ви кажа как. На първо място Китай трябва да бъде лишен от правото да е световен производител,защото унищожи Майка Природа.Китайската глупост е опасна дори ако си я практикуват само в Китай. Освен това,затоплянето се дължи на три причини.Първата е,че Планетата е буквално арестувана от асфалт и бетон.Втората е ,че металните каросерии на автомобилите утрояват жегата.Третата е в абсурдното точене на петрол.Петролът е кръвта на Земят
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До zzzzz".... Все пак горите не случайно са наречени дробовете на планетата." всъщност зелените дробове на планетата не са горите .....а зодораслите в океана!
5
1
 
12
 
! Отговори
zzzzz преди 2 месеца
как пък никой от зелената мафия не предложи да се садят дръвчета ? Все пак горите не случайно са наречени дробовете на планетата.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не като плащм безумно високи данъци на някакви кривоноси милиардери дето милиардите са им малко и искат да станат трилионери. Именията са им малки и искат цялата планета за себе си няма да стане тая.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как не знаете!Двайстетина атомни бомби в по развитите промишлени страни който най много замърсяват и рязко ще застудее и температурите ще паднат!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагам едно малко, простичко, но приложимо веднага нещо: Фаровете на 3,5 МИЛИОНА АВТОМОБИЛА У НАС, да не СВЕТЯТ, когато навън е 35-40 градуса!! Елементарно!
1
1
 
7
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Хайде спрете се!