Доц. Калев: Ситуацията в онкологията у нас е драматична

Няма раков регистър и скринингови програми
Обновена: 8 юли 2024 15:48 | 8 юли 2024 15:08, Стела Стоянова
20
Доц. Калев: Ситуацията в онкологията у нас е драматична
Снимка БГНЕС, архив

Четвърта година след публикуването на Европейския антираков план България няма нито една инициатива.

Няма раков регистър, няма скринингови програми, няма критерии за ефективност на диагностиката и лечението, няма разписани протоколи за маршрутите на пациента, няма палиативни грижи. 

Това каза пред БНР доц. д-р Димитър Калев, председател на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ).

По думите му, страната ни стартира "с голям дефицит" участието си в европейската инициатива национални хъбове да придвижват всички дейности по изпълнението на европейския антираков план, който е пожелателен.

Методологията, по която Европа иска да работи този план, е революционна, посочи доц. Калев.

"Предлага се тези хъбове да не бъдат казионни, а да бъдат съставени от НПО."

Профилактичните прегледи и инструменти не са ефективен скрининг, подчерта доц. д-р Димитър Калев. Според него те не съответстват на европейските изисквания за ефективност на превенцията по 16 критерия.

Калев нарече ситуацията в българската онкология "драматична".

"От 2013 г. България няма епидемиологични данни за заболяемост и смъртност от рак, защото няма раков регистър. Според европейските данни нашата 5-годишна преживяемост от рак е 10 до 20% по-малко от средните за Европа. Това е драматично!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съвета ми към всяка копейка е да излязат и да поживеят и поработят малко на Запад и после да решат къде искат да живеят децата им. Масово си мислят, че едва ли не Запада е нещо като 24/7 улица на червените фенери, но се бъркат със Студентски град и Враца. Но като цяло за тях спасение няма - ще си умрат ограничени с пропагандираните си идеали, дето не струват и пукната пара за никой нормален.
17
0
 
5
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
До 11"един" - много си неук и некомпетентен,дори бих те нарекъл"ПРОsТ" ! Знаеш ли,че от здравните осигуровки които се плащат в чужбина голяма част от тях отиват в България като помощ от ЕС за здравеопазването,но как да знаеш като те държат в"пещера"за да открадне тези помощи корупцията за която ти гласуваш като контролиран неандерталец,да ти вземат и осигуровката,да те озлобят срещу истината и сънародниците ти защото си проsт?Ти си един от многото български чалгари злобари които дърпате Бг назад
16
2
 
5
 
! Отговори
до Емигрант преди 2 месеца
В България нищо не важи хахах законите на джунглата може би. Прав си за копейките, съжалявам непросветените им, необразовани и невиждащи по-далече от носа им главици. И господ не може да помогне на такива хора.
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евроатлантически геноцид
14
3
 
7
 
! Отговори
Фолклор от бъдещето преди 2 месеца
Ако един ден останем живи, ще разказваме на нашите внуци, приказкатаза евроатлантическата "триглава ламя" настанила се в нашата овощна градина, на която юнака Иван Московски и отрезва главите и ни спасява от нея . . .
13
2
 
5
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
До 8 до емигрант-ами как да го скрие съпругата ми като има бяла здравна карта която важи за целия ЕС за безплатно лечение и я представи,оказа се обаче,че не важи за Бг и си плати визитата от мисля 48 лв преглед или 38 лв.,та така разбра травматолога!Не знаехме,че в България не важат такива документи,а уж е в ЕС?Това е и причината копейките като науки и необразовани постоянно да използват думата"евроатламтизъм"като нарицателно и лошо,законите на корупцията предизвикват у тях възмущение от незнани
12
2
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 2 месеца
Никой и не иска да се лекува в БГ ако може да го направи другаде, успокой се. Мисля, че човека се опита да обясни как някой се е опитал да оперира напълно здрав менискус, за да глътне някоя друга такса за избор на екип и тн. Всички знаем, че това се случва често.. И за родителите ни не се притеснявай, осигурени са. Мрънкач.
11
7
 
2
 
! Отговори
един преди 2 месеца
До емигрантите - като си плащате здравни осигуровки в чужбина - лекувайте се там. Тук не плащате осигуровки и съответно трябва да си плащате в кеш като искате да се лекувате. Никой не ви е длъжен да ви плаща нещо безумно скупо като здравни услуги. На бедните работещи в БГ им стигат вашите родители, *** и урките, които издържаме
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо така в евроатлантическата градина?
9
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
нали искахте държавата да не се меси в нищо всичко на пазарен принцип всичкитърг дружества 5 лев на рецепта 3 лв за 3 месечна електр рецепта камо ли профилактикаето го резултата
8
1
 
8
 
! Отговори
до емигрант преди 2 месеца
Винаги е грешка да кажеш, че си емигрант на лекар, защото знаят че имаме пари. На никой, дори на властите не се казва ако имаш втори паспорт. Казваш, че си безработен и това е.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 6 месеца един млад човек си замина трагично 2 години след диагноза рак. На всички им беше ясно, че изхода ще е лош, стадия е напреднал, но до последно смукаха пари от семейството. 2 седмици преди да почине му казаха, че има надежда след операция във Варна за 10 хиляди. Той така и не стана след тази операция :( Алчността на българския медик е голяма, даже от мъката на хората се възползва.
6
0
 
17
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Пример от 2 г.-в България сме,съпругата ми получи възпаление на коляното,отидохме на травматолог в Шумен,мисля Димитров беше презимето/двама братя травматолози/когато разбра,че сме емигранти веднага определи скъсан менискус,определи и дата за операция,естествено съпругата ми не отиде,върнахме се в Испания назначиха и магнитен резонанс и се оказа само възпаление което беше излекувано с хапчета и някакво мазило ! От тогава никаква вяра в българското здравеопазване, това търговия със здраве и смърт
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Извинете , ама в коя сфера в Бг , няма драматизъм ?
4
1
 
18
 
! Отговори
kk преди 2 месеца
Пациентите са лутат между здравните заведения - на едно място опериран, на друго - лъчелечение, на трето - химиотерапия, на четвърто - проследяване, на пето - обезболяване и т.н Лечението на онкологичните заболявания е от група специалисти, не от един лекар. И е скъпо струващ процес. В момента се 'лекува' на парче - дай тук да те оперираме, пък после къде ще те облъчват, химиотерапия - ами оправяй се сам, питай личния лекар, други пациенти и т.н Затова и резултатите са такива. Да пази Господ
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Но за сметка на това по времето на ковид измамата всички починали ги писаха от ковид че дори имаше и един случай на смърт от катастрофа който пак го писаха от ковид.Добър подарък ни пратиха от Украйна със Чернобилската катастрофа то тогава се наричаха руснаци май украйнците.
2
3
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Ситуацията в цялата ви здравна система не ДРАМАТИЧНА, а направо БЕЗНАДЕЖДНО НЕПОПРАВИМА ! В целия ЕС хората здравно осигурени нищо не заплащат в държавни болници, а приетите като спешни ги лекуват безплатно дори и без здравна осигуровка ! Какви измислени правила творят вашите корумпиран депутати, защо не допитат до колегите от Запада как постигат това и да ги приложат в България за благото на суверена, да не ви казвам, че пък пенсионерите ползват напълно безплатни лекарства или с 95 % намаление
1
3
 
8
 
! Отговори
А пробвахте ли преди 2 месеца
Да ги ваксинирате?