IT секторът пак закъсва за кадри, няма добри специалисти

Хибридният модел на работа е предпочитан
2 юли 2024 14:00, Инна Ангелова
152

Много от компаниите в IT сектора продължават да наемат служители всеки месец. Към днешна дата се наблюдава тенденцията за препоръка от служителите като ефективен начин за набиране на персонал

“Така е по-лесно да се стигне до активните такива", на мнение е експертът от водеща компания за подбор на персонал в IT сектора Пламена Тимова пред "България сутрин".

От нейните наблюдения паричният стимул не е достатъчен. Служителите се насочват към фирми, предлагащи допълнителни обучения, допълнително здравно осигуряване, ваучери. Едно е от важните неща е да се чувстват ценени на работното си място.

Хибридният модел за работа е най-предпочитан от IT специалистите. Проучването показва, че 35% от компаниите дават избор на служителите си как да работят.

Сред критериите при подбора на кадри фирмите залагат на образованието, предишни работодатели, стана ясно от думите на експерта по подбор на кадри Петинка Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Има отлив от обяви за работа, за 18 месеца има спад в отворените позиции заради повсеместната криза, която битува в IT сектора. Налице е намаляване на позиции, факторът за това не е само финансов", уточни Петкова.

Тя допълни, че добрите кадри се задържат на работа средно между четири и шест години. Основен проблем пред компаниите е наличието на свръхмного кандидати и малък процент на истински добрите специалисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чакаме сега бачкотещите бачкери, чиито слугински труд е мое хоби, да се изкажат как ИИ ни взима работата, без да имат идея, че ИИ помага на квалифицирания труд, а взима работата на бачкотещия бачкер. Мили ми бачкери, имам пасивен доход да изхраня и внуците си, 3 бизнеса, редом до месеци със седемцифрен доход в ИТ сектора. Разберете едно- гладът там е огромен, вече 15к заплата не е мит, а реалност и дори да залезе, ние сме АДАПТИВНИ КАДЪРНИ хора, полагащи ИНТЕЛЕКТУАЛЕН труд и винаги ще сме каймак
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фирмите ги мързи да инвестират в кадри и чакат наготово да им кацне някой опитен кандидат. При това положение нещата много ще се влошат.
18
7
 
10
 
! Отговори
Програмист - 10000лв преди 3 месеца
Добрите специалисти никой не ги изпуска. Тези дето се навъдиха от кол и въже последните 5 години, без никакъв опит, най-вероятно ще трябва да се ориентират в друга област.
17
4
 
2
 
! Отговори
Накратко : преди 3 месеца
При следващата ковиТ пЛандемия ще има кадри... И пак ще къртят пейки в парка и ще изпълняват капризите на Урсулю и ШиЗиО-ту. Просто следваща фаза от Адженда 2030.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и на една минимална заплатка. Ще имате да чакате. След 3 месеца сами ще излетят.
15
4
 
7
 
! Отговори
споко преди 3 месеца
Скоро ще си намерят. ИИ. Вече започна да замества някои от тях
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като не давате шанс на младите какво очаквате? Вие как започнахте? Шуробаджанащината при нас няма..
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
дръ дрън та пляс. системен *** съм вече 20 години. никога, на нито едно интервю не е било водещо какво образование имам. винаги са ме питали какво съм правил и мога да правя. и до сега на нито един работодател не му е било проблем че съм със средно. btw и шефа ми е със средно... :D :D :D
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тулупа ви каза : копайте картоф ! Какви ИТ ви мъчат !
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално е да е ниско нивото, това е щото 95% са сервитьорки и бармани с някакъв двумесечен курс от някоя си фирма, я софтуни, я телерик, я кой знае коя. Липстват им фундаментални знания, които изискват години за да се научиш сам или структурирана среда в някой университет. За 2 месеца не става.
10
2
 
7
 
! Отговори
БисерГъскатаБелене преди 3 месеца
Сектора си дойде на мястото и катапултира! Просто си се насити и вече няма нужда от такива специалисти. Дойде време на балона в строителния сектор, ако искат престижна и добре платена работа, станете масйтори, там има глад и надуване на цени. Не е зле да се замислим и за внос на майстори от 3-ти страни.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Специалисти много, ама нивото им е зле. Много арогантни, много надути и без никакво покритие
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що бе да внесат индийци и непалци маАлите с радост ще ги приютят
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега младите не се занимават с таквиа неща - друго си е да си инфлуенсър (съвременна дума за просяк), тиктокър, подкастър... абе на хляба мекото и на живота лекото!
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИТ бизнеса до няколко години ще изчезне на запад. ИТ ще има в Русия, Китай, Индия. Не може да продаваш технологични гаджети на хора които нямат пари да си купят храна, да си платят отопленитето, които живеят на базов доход. Даже да раздават на хората безплатно гаджети, те няма да работят! Защо - защото цялата ИТ индустрия сега предполага, че с тези гаджети се ползват квалифицирани потребители, а когато няма пари, никой не му е до квалификация когато живее на базов доход.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защото не са посещавали форумето . Тука какви пругръмисти има...
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупости всеки втори е it въпроса е че са много и съответно цената им за труд намалява
3
0
 
14
 
! Отговори
Иван Богомилов Савов преди 3 месеца
Ха-ха и аз съм от тия недобри специалисти. Скатавам мъжки по цял ден в хоумофис, играя си игрички, хапвам, пийвам, пафкам цял ден и в 16:30 мигновено и с устрем натискам бутона за приключване и хуквам с всички сили да си върша работата, доволно прибрал 200 ки та в джоба от днешния надник. Не ми е зле, не ми е добре, аз съм просто едно напушено момче.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Програмист се прибира в пет часа сутринта. Жена му изнервена го очаква на вратата:- Миришеш ми на чужди компютри.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде са? Като хакери ли си намериха работа?