Украинчета идват на почивка и рехабилитация у нас

Възможността за това обсъдиха министър Ивайло Иванов и посланик Илашчук
28 юни 2024 16:08, Красимир Ангелов
122
Украинчета идват на почивка и рехабилитация у нас
Снимка: МТСП

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов обсъди с посланика на Украйна Олеся Илашчук възможността за почивка и рехабилитация в България на деца, засегнати от войната, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Проучват се и възможностите за реализация на идеята украински деца да посетят българското Черноморие.

По време на срещата Ивайло Иванов напомни за мерките, които социалното министерство предприе за предоставяне на подкрепа на украинските бежанци, свързани със социално подпомагане и социални услуги, интеграция на хората с увреждания, закрила на децата и техните семейства и достъп до пазара на труда на лицата със статут на временна закрила.

"Децата, напуснали Украйна и разселени на територията на България, са специфична група, които се намират в тежка житейска и социална ситуация", коментира министърът. Част от тях са непридружени малолетни и непълнолетни, добави той. И увери, че при сигнал за дете в риск или нуждаещо се от закрила се прилага общият ред по Закона за закрила на детето и Правилника за неговото прилагане, като се правят проучване и оценка и се предприемат необходимите мерки за закрила.

От МТСП отбелязват, че в писмо министърът на социалната политика на Украйна Оксана Жолнович е изразила благодарност към екипа на социалното министерство за оказаната помощ и подкрепа на украинските деца и семейства с деца и за създаването на безопасна среда за тях.

По данни на "УНИЦЕФ България" към средата на февруари 2024 г. в България има повече от 53 322 украински бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от ЕС
У нас липсват 268 хил. работници, търсим непалци и бангладешци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
27
 
! Отговори
мак преди 4 дни
Докога ще се раздавате за чужди? Те нали са обгрижени, нищо не им липсва нито са в опасност, отгоре на всичко ще им подарявате почивки, сигурно барабар с мама и тате. нищо против децата, но колко български деца имат такъв късмет да ги пратите на почивка? пре-датели.
82
0
 
25
 
! Отговори
хах преди 4 дни
Е те не са ли от две години по хотелите , повече плажове направи от мене
81
15
 
2
 
! Отговори
Alex преди 4 дни
Съвсем нормална жена.
80
2
 
16
 
! Отговори
До Патриот преди 4 дни
По-лошото е, че тая рамка е засекретена и няма как да се прочете какво са измъдрили. А ще го представят от името на България.
79
5
 
27
 
! Отговори
Това не е държава! преди 4 дни
Завчера парад на разврата в центъра на София,днес оставяме българчетата на умират,защото ,,държавата" няма пари за лечение,но за укритие всичко е шест! Големите крадци в парламента все по дебелеят финансово,а народа в Северна България особенно във видинско и по селата едвам свързват двата края! По дяво лите,дано България чрез тези продажни кофелета политиците обяви война на Русия,па да я посрещнем с хляб и сол по стар български обичай!
78
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
тези в хотелите ни на 1-а линия докога ще ги храним.не искат да работят.
77
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
в Зап. Украйна е спокойно,да си летуват там.
76
5
 
36
 
! Отговори
Патриот преди 4 дни
Всяка вечер по медиите се публикуват дарителски сметки за болни българчета. Държавата не се грижи за тях,а за чуждите деца! Това не е нормално! Това не е моята държава! Продажен ЕС! Все повече желая някой като Путин да дойде и сложи ред в тая ***
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Всичките ни политици и административни лица носят костюми които не им стават и излгждат като хванати от нивата.. Така или иначе, само изпълняват роля по написан сценарий. Истински хора за такава работа не трябват.
74
3
 
37
 
! Отговори
Ши ба н ЕС преди 4 дни
Украинчетата напълно безплатно,а за болните българчета-пластмасови капачки!!!
73
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 70, първо копейко ти деца нямаш, второ над българските деца не падат бомби, каквито руската из*мет сипе върху украинските деца, така че си наври популизма там откъдето не е трябвало да излизаш
72
22
 
3
 
! Отговори
от района на Дунава преди 4 дни
Видно от писанията, тук има бая хора които се спонсорират от руската амбасада ръководена от небезизвестната мадам элеонара мутрафанова. Няма страшно, когато ги налегнат неблагополучията в семейството и във фамилията до 12 коляно, тогава тези хора ще се молят и ще палят скъпи восъчни свещи пред лика на нашият Спасител Иисуса Христа за опрощение на техните земни грехове. Рано или късно идва възмездието ..!
71
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 63, ще го усетиш ти, защото сега ще те сцепя от клетви всеки ден! Бял ден няма да те оставя да видиш вече! И съм много по-добър от повечето професионални вещери, каквито ти така и така не познаваш!
70
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Хай живе Украiна! - Предлагам ти на твоя принцип да се погрижиш за децата на съседа ти за сметка на твоите. Хуманно е, добро ще направиш.
69
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А за нашите деца, няма пари за безплатна почивка
68
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
в България няма украински бежанци, ние не граничим с украйна, това са украински туристи
67
26
 
3
 
! Отговори
Хай живе Украiна! преди 4 дни
Дълбоко съм съпричастен към съдбата на братския славянски народ. Ние като нация, народ сме длъжни да помогнем на тези бедстващи хора, защото самите ние преди векове сме търсили подслон в други далечни земи. Човек трябва да прави добро, защото доброто променя човек. Дълбоко съм благодарен и на нашите сънародници които подкрепям каузата за победата на украинския народ срещу един агресор, какъвто се оказа московията.
66
6
 
16
 
! Отговори
Вече съм българофоб преди 4 дни
Е.ем ти и тази скапана държава, която унижава и скубе българите и толерира и плаща залудо пари на украинците сякаш са ни някакви. От днес ставам тотален БЪЛГАРОФОБ. Срамувам се, че съм българин.
65
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Що не идат да се лекуват у Урсула? Тя пари има, а и там при нея медиците са талантливи и не са корумпета като нашите.
64
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бедните българи ги брулят като брашнен чувал за да дават пари на фашистите .Е няма такава държава