Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти

В България продължават да се внасят големи количества
18 юни 2024 09:23, Елка Василева
24
Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти
Снимка: архив, БГНЕС

Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти  у нас – това отчитат данните, които Министерството на земеделието публикува в последното си информационно табло за Мляко и млечни продукти.

От информационното табло на агроведомството става ясно, че за първите 4 месеца на тази година са произведени 4365 тона млечни продукти  с растителни масла, а през предходната година количеството на същите  продукти е било 3634 тона, което е увеличение с близо 20 %, предаде БНР.

Въпреки че българските животновъди непрекъснато се жалват от натиска на вносните продукти и от ниските изкупни цени на продукцията си, в България продължават да се внасят доста млечни продукти.

През 2023 г. сме получили 10 500 тона сирена и извара от Германия, близо 7000 тона от Полша и почти толкова от Нидерландия, от Италия, Румъния и Белгия у нас са влезли още почти 13 000 тона млечни продукти.

Това неизбежно се отразява на производството на мляко у нас.

През 2023 г. българските животновъди са произвели близо 792 000 литра мляко, което е с почти 150 000 л по-малко спрямо 2021 г., отчита агроведомството.

В същото време изкупна цена на млякото у нас през миналия месец е под средното ниво за страните от Европейския съюз.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Общество
Трусът край Асеновград: Цялата къща се разтресе, чак на вълни стана
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
A77 преди 1 седмица
Е И КАКВО ИЗЛИЗА 792 000 ЛИТРА МЛЯКО КАТО ГО РАЗДЕЛИШ НА 6 500 000 БЪЛГАРИ СЕ ПОЛУЧАВА 121 ГР. МЛЯКО НА ГОДИНА НА ЧОВЕК.ПОНЕ НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ, ТОВА МЛЯКО САМО ЗА МАЛКИТЕ КОТЕНЦА НА ДЕН НЯМА ДА СТИГНЕ.ЛИКВИДИРАЙТЕ ГИ ТИЯ ХРАНИЛКИ ДЕТО ДОЯТ СУБСИДИИ
21
1
 
4
 
! Отговори
еееееее преди 1 седмица
тука като правят всякви имитации, купувам вносно, местните да правят като вятъра
20
7
 
1
 
! Отговори
кроко преди 1 седмица
В Русия правят мляко от палма.И това е добър вариант-няма крави-няма проблем!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еми зелено е.:))
18
0
 
4
 
! Отговори
еми така е преди 1 седмица
*** народ-слаба държава!Важното е да изчезнем ДЕМОКРАТИЧНО!
17
2
 
5
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 седмица
Евроатлантично е... Бананите са сладки,демокрацията в България съществува,цените са ниски и поносимо а заплатите и пенсиите високи,няма сива икономика и олигарси, юроатлантичните ценности не са въображаеми,политиците са честни и загрижени за народа,журналистите са обективни и независими,Посолството не управлява колонията,БрюкСелските чиновници с неподкупни и почтени,живота е прекрасен :) :) :) Евроатлантично е...
16
0
 
16
 
! Отговори
111 преди 1 седмица
Тези 800 тона мляко ги произвеждат само заради субсидиите, и ги прехвърлят ту към една ту към друга фирма нашите тарикати, а сиренето 25лв кашкавала 50
15
0
 
8
 
! Отговори
111 преди 1 седмица
,,През 2023 г. българските животновъди са произвели близо 792 000 литра мляко, което е с почти 150 000 л по-малко спрямо 2021 г,,,.За сравнение само .За същата 2023г. в Полша са произведени 12.9 милиарда литра или около 16 000 пъти повече!!!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БРАВО,БРАВО - ПРОИЗВЕЛИ ВЕЛИКИТЕ 792 000 ЛИТРА МЛЯКО,А ПРЕЗ 1978 ГОДИНА НАШИТЕ ЖИВОТНОВЪДИ ДОБИЛИ НИЩИТЕ 1 472 700 000 ЛИТРА МЛЯКО. ОЧЕВАДНО ИМАМЕ НАПРЕДЪК... САМО НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО НИ Е МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО??!!!...
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Просто ограничете или направо спрете млечните продукти , аз лично купувам от производител и то не в големи количества .Колкото до забраната за старите коли , трябва ясно да зададем въпроса на политиците .Защо в Америка може да се кара всичко с всякакви двигатели , същото е в Китай , Индия , Япония , Русия и изобщо целия свят , те не замръсяват ли планетата .Ако държавата ми забрани да си карам колата , трябва да ми я изкупи или да ми даде финансиране за купуване на нова кола .
12
1
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 1 седмица
Ти пък цъфна и върза.
11
1
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 1 седмица
Знаем за теб
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко млечни животни има в Бг:)), вече нема ТКЗС. По сносно то е за износ.:))
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дъното сме!!!!!!
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То други и няма. Всичко е имитация. Даже и обществото.
7
3
 
23
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Ха добрутро :))) Аз съм писал много пъти тук за вече бившата ми любовница. Тя има 2 собствени мандри, не под наем и ми е разказвала, как работи на ишлеме. Идваш, даваш си заявка че си искаш собствена марка к. мляко, сирене, кашкавал, те ти правят дизайна на етикета по твой вкус, произвеждат ти продукта и ти после си го пласираш. Работи и много с МЕТРО. Там половината млечни неща са нейни, без значение фирмата която я пише на етикета. Произвежда всичко със сухо украинско мляко и холандско палмово масло. Наздраве на вярващите :)))
6
0
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 1 седмица
В момента говорят да не се вкарват коли с под Евро 4. А казвате ли, че колите с Евро 4 са стари трошки на по над 15 години. защо се прави тази крачка, защото Евро 3 коли просто няма те са като динозаврите, отдавна са изчезнали. Всичко е прах, смях и лъжа. За едно оскотяло общество, което не може да смята и мисли.
5
2
 
25
 
! Отговори
мишо преди 1 седмица
Не е проблема в мандрите и тяхното количество, а в стойността на крайния продукт на мандрата. Все повече хора не могат да си позволят цените на продуктите произведени по оригинална технология с качествени суровини. От 2022 качеството на продуктите в магазините особенно в големите вериги стремглаво лети надолу, само да се запази по-ниска цена. Нищо хубаво не ни очаква, все по-болна и деградираща нация. Но затова пък бедни, болни, неуки но Демокрация!!!
4
6
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Нищо хубаво не видях от този европейски съюз само вдигане на емисиите от там скачане на цената на ток и парно икономиката в срив непрекъснато се теглят заеми никаква продукция унищожаване на селското стопанство в чужди фирми са енергийните проекти и туризъм е да ви п и к ам на скапания съюз!За нато да не говорим егати отбраната границата ни е като разграден двор храним емигранти за сметка на българските пенсионери и болните ни деца събиращи смс за лечение в съюза УПАДЪК!
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А как иначе като мандрите станаха повече от кравите.