Спират VI блок на АЕЦ "Козлодуй" превантивно за ремонт

Констатирани са неизправности в неядрената част на блока
15 юни 2024 14:29, Елка Василева
44
Спират VI блок на АЕЦ "Козлодуй" превантивно за ремонт
Снимка: архив, БГНЕС

Утре ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Това съобщиха от атомната централа.

Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения. Спирането е координирано с Електроенергийния системен оператор, като са отчетени товарът на националната енергийна система и наличието на достатъчно генериращи мощности в страната.

Непрекъснатият мониторинг на системите и съоръженията на шести блок показва, че не са достигнати ограниченията, определени в технологичния регламент. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Решението за спиране е взето консервативно, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност на блока и надеждни доставки на електроенергия през летния период, се посочва в съобщението.

След изпълнение на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок след завършване на плановия годишен ремонт беше включен в електроенергийната система на 10 юни и след достигане на 100 процента мощност работи съгласно производствения график.

БТА припомня, че на 16 ноември 2023 г. завърши плановият годишен ремонт на шести енергоблок на атомната централа. Тогава реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво за предстоящата 29-а горивна кампания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: АЕЦшести блокремонт
Още от Общество
Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
1
 
! Отговори
Специалист преди 1 седмица
Едно и също, едно и също по всички сайтове чета, четете официална информация! Пети блок беше зареден по време на планов ремонт преди няколко седмици с 43 касети Уестингхаус от общо 163 и работи в момента!! Шести блок е с руско гориво и спирането няма общо с него!
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
МОЛЯ ОБЯСНЕТЕ НИ, КАКВО ОЗНАЧАВА ПОНЯТИЕТО "БЛОЧЕН" ТРАНСОРМАТОР?!!! А ДОКОЛКОТО МИ Е ИЗВЕСТНО ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА МРЕЖА В БЪЛГАРИЯ Е ЗА НАПРЕЖЕНИЯ 110,220,440,880 KV ; СЕЛИЩНАТА РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНА МРЕЖА НЕ Е В ТАЗИ КАТЕГОРИЯ. И ТАКА КЪМ КОЯ МРЕЖА ЩЕ БЪДЕ ПРИСЪЕДИНЕН ТОЗИ "БЛОЧЕН" ТРАНСФОРМАТОР "24/400 KV"???...
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
6 блок киха от новите пръти с гориво.
39
1
 
14
 
! Отговори
Lina преди 1 седмица
Случайност ?
38
1
 
19
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 седмица
Няма страшно, казаха Сглобарите. То за тях АЕЦ е като кола трета употреа, на която може да се смени горивото с коренно различно. Ама т лъ стушите магнитски наредиха
37
3
 
21
 
! Отговори
УЕСТИНГХАУС преди 1 седмица
ЩЕ ДОКАРА АЕЦ КОЗЛОДУЙ ДО ЯДРЕНА АВАРИЯ
36
17
 
4
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Dnes.bg неграмотници такива..недейте да всявате паника...преди 2-3 дена завърши зареждането със свежо гориво на 5ти блок...а шести е аварирал все още изцяло със руско гориво...аман от вас и подвеждащите ви новини..
35
2
 
17
 
! Отговори
Инженер преди 1 седмица
Още преди месеци предупредих, че американското гориво ще ни довърши..
34
3
 
8
 
! Отговори
Ще закрият преди 1 седмица
Руския АЕЦ Козлодуй и ще построят седми енергоблок западно производство Уестинг хаус
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БТА припомня, че на 16 ноември 2023 г. завърши плановият годишен ремонт на шести енергоблок на атомната централа. Тогава реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво за предстоящата 29-а горивна кампания.:))
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Превантивно от глагола Превант
31
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП предателите подариха двата реактора от белене на Украйна ,вместо да ги сменят сега че правят ремонт на старите ,е това са ПП тарикатите всички до един в затвора
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цитат:Пети блок след завършване на плановия годишен ремонт беше включен в електроенергийната система на 10 юни и след достигане на 100 процента мощност работи съгласно производствения график.БТА припомня, че на 16 ноември 2023 г. завърши плановият годишен ремонт на шести енергоблок на атомната централа. Тогава реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво за предстоящата 29-а горивна кампания.
29
0
 
20
 
! Отговори
хасан фасиле преди 1 седмица
спокойно демократи, приготвили сме перки от балчик до турско долу. скоро че го дуате голем и че имате електричество постоянно. че има и соларки докато трева не никне по територията.
28
0
 
9
 
! Отговори
байдън преди 1 седмица
няма страшно матриалци. лично аз съм го енспектирал риактоуръ. а синчето ми лично е доставил щайгите с гориво. всичко е под контрол на партньорите ви. повече доверие, моуим ви се. сега вкарахме и полоковникът в играта, той е генерал от руската армия, полоковник от американската и подполковник от българската. играе 3 измерен шах.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Американско гориво няма .. Всичко е руско .. САЩ нямат технологии за производство.. Технологията на САЩ е стара и производството е скъпо , за САЩ купуват от Русия .. За ядрено гориво санкции няма
26
1
 
19
 
! Отговори
Нико преди 1 седмица
Не крият нищо. Просто България вече няма индустрия и аец не се ползва. Вижте данните от износ. То ние нищо не продаваме.
25
3
 
31
 
! Отговори
Хора преди 1 седмица
Крият нещо,явно американското гориво ,нещо не става и ще направят от алчност белята.
24
1
 
29
 
! Отговори
КОВИД-Ваксините преди 1 седмица
са БезОпасни и Ефективни! Няма Страшно - Американските Ядрени Инженери, не са Измама - те Кацнаха и на Луната преди 60 години, нищо че дори в Момента и те самите - Не Могат!
23
21
 
7
 
! Отговори
Към руските агенти преди 1 седмица
Американското гориво е в пети, а не в шести блок.... С руско е шести, т.е., ако произходът на горивото имаше връзка, значи от руското и в шести трябва да се откажем.