Не обичаме да ходим на лекар и да ни поставят диагноза

Българинът предпочита алкохола пред профилактиката
Обновена: 14 юни 2024 14:30 | 14 юни 2024 14:30, Инна Ангелова
34

Само 3320 общопрактикуващи лекари ни лекуват в цялата страна, като броят им намалява всяка година. Това показват данни на НЗОК за личните лекари, които са сключили договор с Касата.

"Не правим нищо, населението застарява, лекарите и те - излизат от здравната система, влизат нови, въпросът е с какво темпо върви обновяването", коментира бившият директор на УМБАЛ "Пирогов" доц. Спас Спасков в студиото на "България сутрин".

Спасков допълни, че проблеми в здравната система наистина има, но тя не е чак толкова “болна”. Темата обаче е “любима дъвка на политиците”. Здавната систем обаче опитва да се справя по някакъв начин. Доцентът допълни, че в момента други специалности са атрактивни, никой не се сеща да бъде общопрактикуващ лекар.

Д-р Мирослав Спасов заяви пред Bulgaria ON AIR, че в момента има 3300 общопрактикуващи лекари, има недостиг на специалисти в цялата страна. Гостът изтъкна, че 250 хиляди софиянци нямат личен лекар. Лекарят, който е и педиатър, даде пример как в неговия квартал в София той е единственият общопрактикуващ лекар при 25 000 души население.

"Административната работа е немалка част от работата, идват хора, препратени от специалисти, без да има нужда. За направление за хоспитализация пациентът от единия край на София или България се връща до общопрактикуващия си лекар, като то може да бъде издадено и в лечебното заведение. Това товари хората", обясни д-р Спасов.

Лекарят е категоричен, че парите не са малко и винаги са фактор, а всеки трябва да получава достатъчно за положения труд. Той подчерта, че през годините парите в здравеопазването са се увеличили драстично, а въпросът е как се оползотворяват. И твърди, че пари за профилактика има.

“Българинът не обича да ходи на лекар и да му се поставя диагноза. Ранната диагностика и насоченост за специализирана помощ спасява животи. Българинът обича да се напие, да си хапне сланинката, като му се открие проблем - протестира, но това не е наша вина", коментира общопрактикуващият лекар.

Събеседниците обясниха в студиото, че един общопрактикуващ лекар, за да бъде такъв, трябва има поне един пациент, който няма личен лекар, за да сключи договор с НЗОК, да има помещение, оборудване и да запише специализация по Обща медицина.

"Стесняваме фунията, няма къде да специализират. За моя позната съм се обаждал от лекар на лекар, за да може да започне специализация. Договорът с НЗОК е изкуствено направена спирачка", заяви доц. Спасков.

Друг проблем, който и двамата посочиха, е това, че пациентът може да си избира личния лекар, който няма право да му откаже.
"Пациентът е закачен за нас както с ТЕЦ-а, до живот, пациентите могат да ни избират, а ние не можем. Дори и да е конфликтна личност, да има риск да ни нападне - не можем да се откажем от него", каза д-р Спасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Общество
Градушката предизвика жестоки щети, но защо българинът не се застрахова?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Д-р Горчев преди 1 седмица
Д-р Миро Спасов ли? Да не лае много, защото всички помним колко години изкара като представител на разни фирми в Плевенско и как подкупваше колегите си да му изписват лекарствата. И въпрос, който можем да си поставим сега, след като той го раздава личен лекар , дали не приема на свои ред комисионни от фарма бранша, докато си лекува пациентите? И с каква наглост се изявява и политически?
31
3
 
9
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 седмица
АБЕ, НЕ ВИ ТРЕБВАТ БОЛНИЦИ И ЛЕКАРИ ---А КРЪЧМИ И ЕВТИН АЛКОХОЛ....!!!!
30
2
 
10
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 седмица
Никой , не те кара насила да ходиш на лекар ---ходи у кръчмата и тресни 3-ракии за здраве ,бе...ха,ха,хаааааа.....що ше се мъчиш ??!!!
29
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Закривай личните, не стават. Нито лекуват, нито диагноза поставят, въртят те за направление , викнат те за няква ваксинка , пък и те да ни избирали... айде може и без тях.
28
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От лекар никой не се връщал здрав. Здрави отиват, връщат се болни. Болни отиват, спукана им е работата.
27
0
 
15
 
! Отговори
Д-р Булю Булев преди 1 седмица
А Мисиpките масово са с диагноза, но не ходят на психиатър! Защо?!
26
4
 
37
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Страх ме е да не ми сложат някой стент или става и да ме инвалидизират завинаги само и само доктора да изкара 5 лева!
25
3
 
31
 
! Отговори
ХАХАХ преди 1 седмица
Защо да ходя на лекар,след като личния ми доктор нито веднъж не ме е прегледал.Скрил се е зад един монитор и чат пат дава направления, един път ми премери кръвното и това е!
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
каквото се субсидира от това ще ви диагностицират
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пък аз от много време виждам официалния надпис "Не записвам нови пациенти" залепен в поликлиниката, а то имало закон за това нещо
22
2
 
22
 
! Отговори
Вълканов преди 1 седмица
За съжаление, добрите диагностици всред лекарите са малк. Малко или въобще няма лекари в много селища в страната, което е съвсем лошо. Роден съм във време, когато липсваха лекари по селата. За едно почистване на уши, изминавах път от 6 километра, за зъболекар - 8 километра. Медицинското обслужване се връща с 80 години назад Причината за много от починалите от Ковид по селата е липсата на лекари, които да информират населението.
21
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отиваш на джи пи то изписва ти една торба хапчета при положение че знае че само от едно ще се оправиш но да има нали е на хранилка при фармацефтите, после ходи на почивки нови коли и там подобни бонуси щото направил оборот на хапчетата.... та така де кой нормален ходи на доктор????
20
1
 
11
 
! Отговори
Някоя преди 1 седмица
Аз само се чудя след като ЛЛ няма право да ми откаже, защо за 5 години детето ми никой не пожела да го вземе и трябваше да посещава частни практики? Това изобщо не е вярно, че ЛЛ нямат право да избират, след като чух 6545745 пъти за тези 5 години изречението "не записвам нови пациенти"! Накрая се оказва, че се записваш при първия, който ти каже "да" защото избиращия съвсем не е пациента!
19
3
 
44
 
! Отговори
mery преди 1 седмица
Българинът спря да ходи на лекар, защото здравеопазването се превърна в търговска дейност. Хората нямат доверие в диагнозите, които им се поставят. Заради парите по някоя пътека ще оперират или ще лежиш в болницата без необходимост
18
7
 
15
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 седмица
И що да ходя на лекар, като ракията лекува всичко. Откакто пия само ракия, нито гърло, нито ковид ме хваща. Вода не пия - тя е с микроби.
17
4
 
12
 
! Отговори
морски преди 1 седмица
Богатите укpобежанци също не обичат да ходят на лекар. Той идва при тях, срещу добро заплащане, разбира се! Един от действащите е медицински център "Нептун".
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фелдшери сър забавляват се с фалшиви диагнози :)))
15
11
 
19
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 1 седмица
Наблягайте на диета с банани. Лошите комунисти ви ограничаваха.
14
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като идеш на лекар почват да ти слагат фалшиви диагнози, за да източват здравната каса. Може и да не знаеш за диагнозата и лечението.
13
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пиенето на алкохол е профилактика! Извършва се дезинфекция!