Митрополит Наум: Патриархът трябва да бъде обединителна фигура

Всички митрополити са достойни, смята русенският владика
14 юни 2024 19:30, Красимир Ангелов
16
Митрополит Наум: Патриархът трябва да бъде обединителна фигура
Снимка: БГНЕС

"Българският патриарх трябва да бъде обединителна фигура за всички - не само за вярващите, но и за целия ни народ. Качествата на новия патриарх не би следвало да се отнасят до качествата на предишните патриарси, защото еднакви хора няма", заяви Русенският митрополит Наум, който днес получи званието "Почетен гражданин на Русе".

Негово Високопреосвещенство заяви, че "всеки човек си има своите качества и е полезен като личност и като постъпки там, където Бог го постави, стига да може да обхване работата, която трябва да бъде свършена и то да се свърши тази работа така, че да бъде от полза не само за Светата църква, но да бъде от полза за всеки един християнин".

По думите му "много се нещата", които трябва да бъдат в полезрението на новия български патриарх. Сред тях е въвеждането на предмета "Религия" в българското училище, а също и уреждане на връщането на църковните имоти.

"За разлика от католическата църква, от протестантите и от еврейското вероизповедание, имотите на православната църква не са върнати в цялост. Тези имоти са дадени от хора вярващи, които са за издръжка на църквата. Да, църквата може да търпи в момента някакви негативи от това, че не извършва достатъчна социална дейност, но тя прави това, което има възможност да направи", каза Негово Високопреосвещенство.

По думите му в полезрението на новия български патриарх трябва да бъде и "всичко онова, което касае отношенията между църква и държава, всичко онова, което касае спасението на християните, всичко онова, което касае просветата на всички - не само на децата в училище, не само на нашите семинаристи в семинарията, но и просветата на всеки един".

"Всеки един трябва да знае в какво се състои неговата вяра и тази осмислена вяра да бъде наистина като пътеводител за него и да не се лута като тръстика, люляна от вятъра, а да изповядва онова, което ние изповядваме в символа на вярата", каза Русенският митрополит Наум.

По думите му изборът на новия български патриарх е в ръцете на Светия синод. "В устава е записано, че Светият синод избира измежду всички архиереи, които имат необходимия стаж като митрополити - пет години, и навършени 50 години от техния живот", каза митрополитът.

По думите му "всичко е в божиите ръце и след това всичко е в ръцете и химикалите на митрополитите", като на 20-и юни ще бъдат определени трима, които да бъдат достойни за мястото на патриарх Неофит, а и на всички останали патриарси - патриарх Кирил и покойния Максим, на който Русенският митрополит Наум е бил осем години главен секретар.

Негово Високопреосвещенство каза, че всички митрополити са достойни.

"Качествата на всеки един от нас са преценени от Светия синод, така че едва ли някой би могъл да бъде по-достоен от другия. Всички сме получили еднаква благодат при епископската си хиротония, всеки един от нас е дал своите епископски клетви и всеки от нас трябва да ги спазва, за да може тази стройна организация - Църквата, да продължи да съществува и занапред", каза още дядо Наум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Общество
Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
незнайко преди 1 седмица
Има много ПО ДОСТОЙНИ,от владиците!!!МЛАД ДА СЕ СЛОЖИ,НЕ в ТРЕТА ВЪЗРАСТи след година две,да търсим пак патриарх,да ръкоположим.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 10 - Благодаря за инфото.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да обедини изгубените, вярвашите, неверниците и дори друговерците :)
9
0
 
1
 
! Отговори
аноним преди 1 седмица
Най-добър за тая длъжност е Варненският митрополит!
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Главния папаз - Тартора на 50 милиона попска субсидия :)))
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Новият патриарх трябва да направи всико въможно. за да се просвети населението за същността на общности, които наричат себе си църкви и за тяхното огромно влияние в ежедневния ни живот. Например да си отворят очите, че вместо " да се радват и веселят", англиканите и протестантите (почти) забраняват всякакво веселие, всякакви изскуства и налагат преобладаваща сивота и еднотонност във всички предмети, вкл. дрехи и обзавеждане, в ежедневието.Отделно ЛИПСА на прошка и великодушие; искат обратното..
6
7
 
3
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 седмица
да питам, руснаците като се изтеглят от карабах тва значи ли че си обират панически крушите, или е многоходова операция?
5
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
дечели румци обединителя ни стига, та и баш папазина да се праи на началник на коминтерна
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
след издънката на гъркоманите Николай, Киприан и Яков в Истанбул май гласят този, дано е достоен
3
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
ПО ОБЕДИНИТЕЛНА ФИГУРА ОТ ПАПА НИКОЛАЙ 1-ВИ НЕМА!
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво ни интересува нас това Атеистите :)))
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шарлатани мръсни!