Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет

72% от българите не са посетили библиотека през 2023 г.
232
Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет
Снимка: БГНЕС

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес.

"За втора поредна година бихме искали да акцентираме върху това, че при увеличаващите се публични финанси в държавния бюджет, всичко, което се създава в рамките на културните дейности, цялостната културна политика трябва да се връща обратно към българските граждани. Резултатите са очаквани. Те повтарят миналогодишните, в които можем да кажем обобщени данни – повече от 60% от българските граждани не участват и не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност", посочи тя.

По думите ѝ това означава, че има наличие на липсващи политики и инструментариум. Когато се приема държавният бюджет, водещо за народните представители и изпълнителната власт в лицето на Министерството на културата следва да бъде българската Конституция, а там има един член, който беше изменен и културата и образованието бяха издигнати като общонационални ценности, отбеляза Андреева в интервю за предаването "Преди всички". Тя напомни и друг текст от Основния закон, който казва, че всеки български гражданин има правото да се ползва от културните ценности и дейности. Това очевидно не се случва, категорична бе Диана Андреева.

Като позитив в обобщените данни тя посочи, че за част от културните дейности, каквото е киното, има спад на неучастието с около 6% на годишна база. По думите ѝ това е най-високият процент от всички културни дейности на участие и активизиране на българските граждани.

За дълбоко субсидираните дейности с публични финанси, като театър, класическа музика, опера, балет – между 60 и 80% е неучастието на българските граждани, за киното е около 55%.

Като причина за неучастие българите посочват високите цени, липсата на достъп в населените места и липсата на свободно време, което се явява най-увеличаващият се проблем, изтъкна още Андреева:

"Българските пенсионери остават отвъд културните дейности. /…/ Има цели области без наличие на част от културните дейности или на всички в най-малките населени места".

Тя е категорична, че публичните финанси в държавата не са достатъчни за културните дейности.

Според Янина Танева от Фабрика за идеи малко от читалищата в страната успяват да се адаптират бързо и адекватно към новите нужди:

"Културата има сила и акупунктурна точка, в която могат, пресичайки се много от съвременните проблеми – социална изолация, психично здраве, културата е една публична инвестиция, която може да развърже страшно много възли на съвсем други полета".

Работим с изключително интересни артисти и общности, които са много щастливи от тази среща между поколения, между града и селото, между култури, защото направо са си различни култури, коментира още Танева. По думите ѝ обаче без национална политика, 1-2 или 3 организации много трудно може да променят сериозните тенденции, като например: "72% не са посетили библиотека. 62% не са били нито веднъж на театър. 82% не са били на концерт на класическа музика, опера или балет".

За да се промени това, трябва да имаме различен подход към инвестициите в култура, категорична бе Янина Танева и добави:

"Мечтая си политиките да бъдат правени така – когато за истинските проблеми на хората бъдат търсени истински решения".

"Има общонационални приоритети и те не могат да бъдат подчинени на политическо дребнотемие, на честа смяна на политическа власт или на партийни игри. Това са политики, които касаят българските граждани и са свързани с поставянето на социокултурните дейности – образование, здравеопазване и култура, като абсолютен приоритет, а те не са в момента. Те претендират, че са, но има много работа, която следва да се свърши", обобщи в заключение Диана Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: театъркултура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Билетите в Мариински и Болшой винаги са разпродадени, всеки може да види на съответните сайтове.
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 96 А в България и за обикновена пиеса като Големанов всичко е разпродадено и то не по Нова година. Хвали ми едно събитие, където руските мутри си "мерят" краденото.
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заслужилата артистка на Република Татарстан Аида Гарифуллина изнесе гала-концерт в Михайловски театър в Москва послучай 190 годишния юбилей от създаването на театъра.
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Левски и Ботев направиха некакви пародии на филми, не се научиха, че киното е различно от театъра, там не требва да се дърлиш като първокласник... :)))
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Москва по Нова година се водят истински боеве за билети за Лешникотрошачката, билетите стигат до 6 хиляди евро на черно, докато българското население е толкова опростаченои одебилчено след 35 години евтоатлантизъм, че единствената му мисъл е как да се нагмуца със свинска пържола и ракия на нова година.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 89 Всъщност не ми дреме, но ми е смешно как хора, които НЕ СА СТЪПВАЛИ ТАМ, се СКЪСВАТ да ПРОПАГАНДИРАТ, все едно в джоба им златни монети влизат. Комично е. Поне да бяхте ходили, да си хвалите "преживяването" а то .. на гол тумбак ...
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
82, пич наистина си много зле. Колко пъти си ходил на кино в последните години? Да ти се е струвало, че се намираш в пълен салон? Гарантирам ти, че същото е и в Париж, и в Ню Йорк, не ми меси комунизма, че няма никакво място в случая. Времената прецакаха киното, модерната техника по домовете ни и мързела, а в последните години уок-а, който освен, че възпитава децата към хомосексуализъм, прави филмите безинтересни.
90
5
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
До Анонимен 91 Тва Мутрофанова ли ти го каза? :) Абе, не ви ли е неудобно да драскате такива небивалици, малките деца не говорят такива прос тотии.
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз съм бил като малък, Стоянка Мутафова съм е гледал на живо... :) Лошото сега е, че не працят разлика между кино и театър сегашните ни актьорчета, репитират като първокласници, а в киното требва да си максимално естествен, не е като в театъра гръмко да говориш, за да те чува публиката :)))
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има само три театъра в света - Мариински, Болшой и Националната Опера на Париж. В София няма нито театър, нито опера, нито балет.
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 86 Що лъжеш бе, кравар? Човекът дето ти каза какво да напишеш на руски в търсачката за да разбереш колко театри има в Москва и аз го написах в търсачката преди малко. 422 театъра пише, кравар !
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 86. Добре бе. Радвай се.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 85. Брей...написах три думи на руски за да обясня на един как да намери колко театъра има в Москва и изтриха поста ми. Сакън да не се види нещо руско...Леле колко са комични.
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 80 И като напишеш това знаеш ли какво излиза? Максималния брой който излиза е 97. Само 44 от тях са постоянни театри. Останалите са "тетрални сцени", тоест, това са места, които се превръщат в "театри" на определени фестивали.
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Краваря дето скача тук, че в България имало повече театри отколкото в Москва. Кравар, в Москва има 422 театъра, а в България 74. Понял кравар?
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Баце редовно ходеше на балет и напълни шкафчето със златни кюлчета.
81
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Затова пък гледат путинска пропаганда всяка вечер.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 82. Допотопен ти е мозъка.
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 71 Това не е смисъла на това, което казах. Някакъв се жалваше, че му затворили киното. Киното има нужда от ФИЛМИ и от МОДЕРНА ТЕХНИКА. Всички кина от комунистическо време бяха с допотопна техника и ЕСТЕСТВЕНО, че бяха елиминирани: първо от алтернативните варианти за гледане на кино, а впоследствие, коегато се намериха хора, които да вложат пари - и от големите кинокомплекси.
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Москва е 15 млн. души, на мен ми е мечта балетът на Болшой театър или Ленинградския балет на лед, гледахме в НДК "Лебедово езеро", за следващата година оставихме "Лешникотрошачката", но почна ковида, после санкциите, всъщност наказват нас, обикновените хора

Спонсорирани публикации