Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов с критика към инициативата
13 май 2024 10:53, Петър Бойчев
317
Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България
Снимка Фейсбук

Новината, че до месец тленните останки на цар Фердинанд I се връщат в България отново разбуни историци и общественици. Те ще бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на двореца "Врана" в София, съобщиха от фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

В момента тялото на бившия български монарх е положено в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където той умира през 1948 г.  Развоят на събитията около една от най-спорните фигури в родната история предизвика противоречиви коментари. Своето мнение изказа във Фейсбук бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Славчо Атанасов.

„Аз съм един кърпач. Баща ми продъни чувала и аз сега, с иглата, трябва да го съшивам.“ Това са думи на българския цар Борис Трети по адрес на наследството, което получава от баща си Фердинанд. И тази сурова оценка е изключително вярна.

Благодарение на Фердинанд, България достига до две национални катастрофи. Понася тежки териториални загуби и остава да граничи сама със себе си. Близо 200 000 души са убити, а над 600 000 осакатени, заради военните авантюри, в които този цар въвлича страната ни.

Българите трябва да изплащат милиарди репарации, а абдикиралият Фердинанд се оттегля с два вагона от националното ни богатство към немското си имение в Кобург.

Още по темата
След него, новият цар, собственият му син Борис, така и не го допуска да стъпи отново на българска земя, въпреки многократните молби. Защото ясно съзнава „заслугите“ на баща си, станал причина за разорението на българските земи, унищожил съдбите на стотици хиляди, превърнал още толкова в несретни бежанци и бутнал държавата към най-тежката й криза в новата ни история.

А тя свидетелства: целият Генерален щаб на българската армия, начело с генералите Фичев и Савов, изрично предупреждават и настояват пред Фердинанд да не влизаме във война, която не можем да спечелим.

Но на 16 юни 1913 година самоувереният и надменен монарх взима идиотското решение да въвлече страната в катастрофа, като разпалва Междусъюзническата война.

Генералите му обяснавят, че всичките ни съседи ще се обърнат срещу нас, така и става. България търпи първата си национална катастрофа и от победител в Балканската война срещу Турция, благодарение на Фердинанд, се превръща в аутсайдера на Балканите.

Същото прави и по-късно, когато пренебрегва съветите на политици и военни да пази неутралитет и България воюва срещу целия свят в Първата световна война и записва Втората си национална катастрофа.

Фердинанд няма място в България. Неговите останки тук ще поругаят костите на стотиците хиляди загинали заради глупостта и арогантността му като владетел. Съгласен съм, за мъртвите или хубаво, или нищо. Но това не се отнася за управниците. За тях се произнася историята. А тя отдавна е сложила клеймото си върху тази историческа личност.

И направо не ми го побира умът, каква наглост е нужна, за да могат от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна" да заявяват, че с връщането на останките тук, ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ. По-абсурдно нещо скоро не съм чувал.

Това деяние е антибългарско и то накърнява паметта на всички, дали живота си за защита на Отечеството. Няма българско семейство, в което да няма жертва, заради неадекватните решения на Фердинанд. В името на историческата справедливост, нека прахът му си почива в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където е сега. Пък който има желание да се поклони, самолетният билет до там е по джоба на всеки.

И ако наистина за България е важно да върне в лоното си цар, то това безапелационно е великият ни държавник Цар Самуил, който води епична 40-годишна битка с най-голямата средновековна империя за оцеляването на държавата ни.

И точно неговите останки не заслужават подземието на Солунския исторически музей, където се намират в момента. Крайно време е костите му да намерят покой у дома - баща му, комит Никола е управител на Средец, Софийска област и той е роден там. За този величав наш владетел обаче, няма създадени комитети. И държавата ни не прави нищо, за да реши този исторически проблем с Гърция. Защото това е и държавнически проблем.

Каквото е и връщането на Фердинанд. Историята е дала ясна оценка за този човек. Но българската държава в момента оглушително мълчи. И съм сигурен, че след месец, когато останките на Кобурга пристигнат в двореца „Врана“, повечето политически първенци ще се наредят на опашка, за да сгънат гръбнак пред тях.

А древните римляни отново ще се окажат прави: „Тежка е царската корона и не всяка глава може да я носи“. В случая по-важна е главата, която отново е на път да произведе тежка политическа глупост, която дълго и тъжно ще отеква в българската история", пише във фейсбук Славчо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз да съм и аз така ще направя! Целия род погребан на едно място! А за цар Фердинанд ,България е бил втори дом преди всичко! Хубав,лош,него са го избрали тогавашните властващи! Специално са изпратили делегация във Виена да търсят цар за българите след Освобождението! А на тоя ахмак,където пише глупост,след глупост искам да кажа и подчертая ! Цар на българите,не просто Фердинанд!
128
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A защо си правим скандали от глупости? Айде разбирам днес да се дърлим за войната в Украйна, че дори и за комунизма, тъй като доста от нас са родени и живели през него, но трябва ли да се отдава такова значение на събития станали преди 1 век? Няма ли по-належащи и важни проблеми?
127
19
 
7
 
! Отговори
Няма оправия преди 4 месеца
Единственото време, в което България е имала някаква самостоятелност е било царско. Тогава и София от османско поселище с куп джамии и минарета заприличва на нещо. После попадаме под зоната на влияние на ссср и руснаците ни хранят, но за независимост не може да става дума. Дори на няколко пъти сами се предлагаме за реСпублика. Но както се вижда, царска България още е трън в очите на много. Май най-добре или да сме кютали под ехото на ходжата, или наистина да бяха ни направили съветска реСпублика
126
3
 
4
 
! Отговори
Фют преди 4 месеца
До Анонимен 133. От 7 юли 1887 до 22 септември 1908 година е княз на България. От 22 септември 1908 до 3 октомври 1918 година - цар на България. Други въпроси?
125
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами Фединанд има портрет и в Историческия музей от много години! Що не лаеш да го махнат,бе ***?
124
3
 
8
 
! Отговори
До 121 преди 4 месеца
За да има уважение към покойниците и техните останки, то същите следва да си стоят на мястото в което са били толкова години, а не да се разпалват мераци от нейде си, останките да променя местонахождението си! Само така те могат да получат почит и преклонение и то от роднини, близки и приятели на кобурготската династия.
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Фют Фердинанд е управлявал само неколко години, кехлибар си е падал чиляка, от къде ги взе тези 31 години комрад :)))
122
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Скандал има само в Днес!. В празните кратуни на псевдобългари!
121
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този който хвърли България в Междусъюзническата война няма място тук!
120
0
 
12
 
! Отговори
Проблемът преди 4 месеца
Не е в това, че теменните му останки ще бъдат върнати! Това е желанието на един починал човек! Ще го положат в частна гробница! Проблемът е, че ще трябва да му отдадат почит нА държавно ниво! Ако не ги направят, влизаме в новините! Ако го направят, историците ще откачат! Няма правилен ход!
119
19
 
9
 
! Отговори
Фют преди 4 месеца
Монарх, който е управлявал България 31 години, мястото му е в България. Альоша, който дори не знаете от коя част на Русия е и няма нищо общо с България, мястото му е за скрап. Почитайте историята си, копейки.
118
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фердинанд го абдикираха набързо, не беше в час човека с българската реалност, виж за Батенберг и Борис е друга работа :)))
117
9
 
27
 
! Отговори
Тия нагледци преди 4 месеца
Нямат място в България! Нито живи, нито умрели! Тази фамилия е кърлеж за българите!Този път ще бъдат изритани, както им се полага!
116
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой си ти за да определяш кой има и кой няма място на гробището!
115
15
 
7
 
! Отговори
?!? преди 4 месеца
Тоя дето я е писал тази партенка горе нека има в предвид. В българската земя лежат много герой, но и много предатели. Като Г. Димитров, убийците на Вапцаров . Има и спорни фигури като ген. Луков. А общото е, че за всички има място в българската земя. И тоя умник да го попитам като не ще цар Фердинанд да е погребан в семенйата им ложа. Да вземем да изкопаем и другите дето не ги харесва и да ги метнем в океана? То бива проссттоията ни , ама стига.
114
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 121 Вучилище какво може да научиш мен, освен глупави соц лозунги :)))
113
18
 
11
 
! Отговори
Фердинанд е преди 4 месеца
повече българин от всички тук и в България ! Колко е българин Тиквун бе "героични" копейкаджии", ЧАЛГАРИ и други там симпатизанти на шайки, а колко е българин Копейки рсзвяващ постоянно руският ***, ами онова свинче което е в списък на САЩ, а колко са българи политиците които ви докараха до най-бедни в ЕС ? Разиграват ви циркове днес за да ви отвлекат вниманието от парите които пристигат от ЕС за да ги откраднат и да станете още по-бедни в живота, защото се знае, че сте най-бедни и в главите
112
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разбирам изкуствено създадената дискусия. Историята се учи в училище . Интернет е глупаво място за наука. Така че съвет към интернет учителите и интернет историците! Историята на България е писана,написана и публикувана достатъчно сериозно и подробно! Панелните дядовци и недоучени партийци е по хубаво да млъкнат и да имат уважение към костите на починалите!
111
1
 
9
 
! Отговори
игрички преди 4 месеца
Дедото на Хасанчо опитва почвата дали ще мине!:)))
110
9
 
2
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
До IQ 3.14 Ами, нали и аз това написах бе, другарю: че в СССР НАРОЧНО заместват едното (национал-социализма) с другото (фашизма), за да прикрият връзката между собствения си режим(руския работнически СОЦИАЛИЗЪМ) и това, което представлява национал-СОЦИАЛИЗМА.