Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов с критика към инициативата
13 май 2024 10:53, Петър Бойчев
317
Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България
Снимка Фейсбук

Новината, че до месец тленните останки на цар Фердинанд I се връщат в България отново разбуни историци и общественици. Те ще бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на двореца "Врана" в София, съобщиха от фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

В момента тялото на бившия български монарх е положено в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където той умира през 1948 г.  Развоят на събитията около една от най-спорните фигури в родната история предизвика противоречиви коментари. Своето мнение изказа във Фейсбук бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Славчо Атанасов.

„Аз съм един кърпач. Баща ми продъни чувала и аз сега, с иглата, трябва да го съшивам.“ Това са думи на българския цар Борис Трети по адрес на наследството, което получава от баща си Фердинанд. И тази сурова оценка е изключително вярна.

Благодарение на Фердинанд, България достига до две национални катастрофи. Понася тежки териториални загуби и остава да граничи сама със себе си. Близо 200 000 души са убити, а над 600 000 осакатени, заради военните авантюри, в които този цар въвлича страната ни.

Българите трябва да изплащат милиарди репарации, а абдикиралият Фердинанд се оттегля с два вагона от националното ни богатство към немското си имение в Кобург.

Още по темата
След него, новият цар, собственият му син Борис, така и не го допуска да стъпи отново на българска земя, въпреки многократните молби. Защото ясно съзнава „заслугите“ на баща си, станал причина за разорението на българските земи, унищожил съдбите на стотици хиляди, превърнал още толкова в несретни бежанци и бутнал държавата към най-тежката й криза в новата ни история.

А тя свидетелства: целият Генерален щаб на българската армия, начело с генералите Фичев и Савов, изрично предупреждават и настояват пред Фердинанд да не влизаме във война, която не можем да спечелим.

Но на 16 юни 1913 година самоувереният и надменен монарх взима идиотското решение да въвлече страната в катастрофа, като разпалва Междусъюзническата война.

Генералите му обяснавят, че всичките ни съседи ще се обърнат срещу нас, така и става. България търпи първата си национална катастрофа и от победител в Балканската война срещу Турция, благодарение на Фердинанд, се превръща в аутсайдера на Балканите.

Същото прави и по-късно, когато пренебрегва съветите на политици и военни да пази неутралитет и България воюва срещу целия свят в Първата световна война и записва Втората си национална катастрофа.

Фердинанд няма място в България. Неговите останки тук ще поругаят костите на стотиците хиляди загинали заради глупостта и арогантността му като владетел. Съгласен съм, за мъртвите или хубаво, или нищо. Но това не се отнася за управниците. За тях се произнася историята. А тя отдавна е сложила клеймото си върху тази историческа личност.

И направо не ми го побира умът, каква наглост е нужна, за да могат от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна" да заявяват, че с връщането на останките тук, ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ. По-абсурдно нещо скоро не съм чувал.

Това деяние е антибългарско и то накърнява паметта на всички, дали живота си за защита на Отечеството. Няма българско семейство, в което да няма жертва, заради неадекватните решения на Фердинанд. В името на историческата справедливост, нека прахът му си почива в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където е сега. Пък който има желание да се поклони, самолетният билет до там е по джоба на всеки.

И ако наистина за България е важно да върне в лоното си цар, то това безапелационно е великият ни държавник Цар Самуил, който води епична 40-годишна битка с най-голямата средновековна империя за оцеляването на държавата ни.

И точно неговите останки не заслужават подземието на Солунския исторически музей, където се намират в момента. Крайно време е костите му да намерят покой у дома - баща му, комит Никола е управител на Средец, Софийска област и той е роден там. За този величав наш владетел обаче, няма създадени комитети. И държавата ни не прави нищо, за да реши този исторически проблем с Гърция. Защото това е и държавнически проблем.

Каквото е и връщането на Фердинанд. Историята е дала ясна оценка за този човек. Но българската държава в момента оглушително мълчи. И съм сигурен, че след месец, когато останките на Кобурга пристигнат в двореца „Врана“, повечето политически първенци ще се наредят на опашка, за да сгънат гръбнак пред тях.

А древните римляни отново ще се окажат прави: „Тежка е царската корона и не всяка глава може да я носи“. В случая по-важна е главата, която отново е на път да произведе тежка политическа глупост, която дълго и тъжно ще отеква в българската история", пише във фейсбук Славчо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каквото и да стане няма как Фердинанд да престане да е символ на две национални катастрофи. Българският народ няма да се впечатли от поредните напъни на шепа царедворци да угодят на остатъците от тази пропаднала династия. Крадливият мадридския старец го докараха ДС и КГБ, за да обслужва интересите им. Той се оказа просто един руски агент, вербуван заради зависимост и дългове от хазарт. Помним,че първият закон на НДСВ бе за хазарта и след това разцъфтяха разни черепи, цеки и тем подобни!
168
15
 
10
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
До Анонимен 177 Да повторим за 100 хиляден път. Цар Освободител не е освобождавал българите, а напротив, поставил ги е под ботуша си, а самото му прозвище идва от това, че е дал на крепостните В РУСИЯ "свобода". Това също е лъжа, но поне си е руска лъжа за руските крепостни.
167
0
 
3
 
! Отговори
жорето преди 4 месеца
Ама що Бг е с малка буква бееел Щото царчетата малки ли беееееее
166
9
 
1
 
! Отговори
gogo преди 4 месеца
Бог да пази българия и царчетата
165
10
 
2
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
До Христо Христов А господарите на русофилите са кукловодите на Бачеганчовците, които размахвайки под носа им "Солунската митница" ги докараха до няколко национални катстрофи, като им казваха, че е възможна "Сан Стефанска България".
164
3
 
1
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Ако може човек да асемираннормално нещата и е запознат с историята няма да говори като Тома Неверни. Би написал след опит на неуспешна руска директна императорска асимилация, опит да се асимилира държавата се предоставя от всички велики сили в ръцете на пограничните и държави но безкомпромисния владетел е повел самопожертвователна война за отстояване на държавата както на картата така и като етнос, и народ. Липсата на стратегия без съюзници и военно възпитание го възпитат да отвърне на геноцида.
163
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой нормален човек не оспорва паметниците на руската армия в Освободителната война 1877/78 г Те са стотици,а най-величавият и значим български паметник-на Шипка ,е обект на всеобщо поклонение.Никой не иска да бута паметника на цар Освободител,нали.Е там няма спорове ,и там няма драма и разделение.Но ВСИЧКИ паметници на Кървавата РККА окупатор трябва да бъдат ЗАДЪЛЖИТИЛНО премахнати,а тия ,малкото,които имат някаква художествена стойност отиват в Музея на тоталитарното изкуство Просто и ясно
162
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кого представлява фонда "Цар Борис и Царица Йоанна"? Защо не сме научили нашите недоучили управници да се допитват до народа при вземане на значими за българите решения?
161
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
с малката разлика че комунистите това дето са го построили отрочеата им още го рушат и продават 35 години по късно и още има. този *** от вертепа са ни го тапосали да ни закопае и е слугувал на когото му падне. унищожил е стотици хиляди животи и почернил още повече семейства. дано се пържи в ада гадното немско изчадие и потомците му ду 999 коляно.
160
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Герои на Чалгария, сега ще воювате само с Русия и всички ще ви пратят на Фронта, а в царство Чалгария ще останат само новите верни поданници от Афганистан!
159
0
 
1
 
! Отговори
????¿&# преди 4 месеца
Edna urna i gotovo.
158
25
 
13
 
! Отговори
Срамота преди 4 месеца
Владетел, който е управлявал 31 години един народ, мястото му е при тоя народ, Срам и позор е за българите, владетелят им не е погребан на българска земя. Нещо повече- той изобщо ни е погребан. Нима комунистите са избили по-малко хора, тяхното място тук ли е или в Русия? За да не ни мислят за диваци и варвари, трябва да си приберем владетеля за вечен покой в България. Тази грешка трябва да бъди поправена. Славчо, от какво се страхуваш от един човек, починал преди 74 години?
157
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
сложете го този обратняк пияндурник в едно цукало пред народното събрание да ходим да му се тропаме на вмирисаните рептиляшки кокалаци дорде ни има още. този е братовчед на английските рептилюги и ако си мислите че на своя глава е влизал във войни и е подкрепял дойчистаня сте много зле всичките. англичаните скоро ще свалят ердоган и ще хвърлят туркия срещу русия вие си мислете че нашето задно дворче не могат да го оправят до 2.
156
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тази медия е руска пропаганда
155
9
 
9
 
! Отговори
4 преди 4 месеца
На мястото на съборения от неговите следовници Паметник на Съветската армия,за когото внукът му Симеон и дума не каза за защита!А завчера фашагите отново поругаха гробницата на стотици погребани в Стара Загора руски войници!Какво е това демократично общество ,което реставрира престъпна монархия засега духовно , а не наказва фашистки гамени,гаврещи се с костите на загиналите срещу фашизма!?
154
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През 1913г воюваме с ВСИЧКИ балкански държави,без изключение.Резултата е ясен..През 1915-18г. воюваме срещу Гърция,Румъния,Сърбия,Черна гора.Италия,Франция, Русия,Великобритания,САЩ,Канада,Австралия и тн.Резултата е ясен...На 9 септември 1944г поставяме световен рекорд,непобит и досега. Едновременно сме във война с ВСИЧКИ велики сили - САЩ,Великобритания,Франция,Германия,Съветския съюз.Резултатът е ясен . Тая шарлатанска династия нама място на българска земя.
153
8
 
4
 
! Отговори
Libre comme air преди 4 месеца
Много българи живеят с историята...Това което е писано го знаем...Но никой не може да забрани едно частно препогребение!!!
152
4
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Фердинанд - това е бай Г'а'ньо, който убива 200 000 българи заради Солунската митница. Това е исторически факт.
151
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До Анонимен/154 "Цар Симеон има право да погребе останките на дядо си в семейната крипта без дискусии!" - демента симо има право да си го взема в мадрид и да си го рови в двора на казиното.
150
5
 
17
 
! Отговори
Пурко преди 4 месеца
Тези останки да си останат в Кобург.Все едно в дома на обесения да окачиш въжето на стената и всеки ден да го гледаш.

Спонсорирани публикации