От "Мама и Аз" питат Радев: С какво пречим на държавата?

Според лечебното заведение "държавният глава е започнал кампания"
7 май 2024 07:50, Нели Христова
113
От "Мама и Аз" питат Радев: С какво пречим на държавата?
Снимка: БГНЕС

Педиатърът д-р Велимир Симов и всички лекари и медицински специалисти в клиниката за майчино и детско здраве "Мама и Аз" в град Плевен разпространиха позиция до медиите, в което обвиниха президента Румен Радев в дълбоко вътрешно противоречие и попитаха с какво точно спряният проект "Мама и Аз" в София пречи на държавата.

"На 1 май президентът Румен Радев започна кампания срещу решение №318 на МС от 30 април, с което се разрешава нова модерна многопрофилна болница "Мама и Аз" в София, а на 6 май обясни пред всички медии " ...в България има място за частна инициатива в здравеопазването, но специално детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет и тук държавата трябва да си стои на мястото и закъснява толкова много години да изгради една национална детска болница", пишат лекарите.

Те зададоха следните въпроси:

С какво точно проектът "Мама и Аз" в София пречи на държавата да си стои на мястото?

Очевидно не е с предвидените 40 педиатрични легла, от които инвеститорът беше готов да се откаже, а има нещо друго?

Има ли държавен протекционизъм в софийското здравеопазване и блокада на достъпа на пациентите до конкуренцията по качество, и къде работи и за каква заплата съпругът на вицепрезидента?

Считате ли, че ние, лекарите и в частност педиатрите, сме крепостни селяни и можем да бъдем феодализирани в нечие държавно или частно здравно имение?
Скандалът с частната детска болница "Мама и аз" на "Търговска лига" в София избухна на 30 април, когато служебното правителство одобри решение за създаването на здравното заведение. 24 часа по-късно служебният премиер Димитър Главчев отмени решението и обясни, че аргументите за това са в общественото напрежение и неодобрението от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ.

Служебното правителство е взело решението за изграждане на частна детска болница в София без никакъв дебат по време на заседанието си в сряда, 1 май, стана ясно от публикуваната стенограма. Проектът бе предложен за обсъждане като втора точка на заседанието и бе представен от служебната здравна министърка Галя Кондева.

"Поканихме вече премиера Главчев, а днес най-сърдечно, добронамерено и открито, в Деня на Храбростта и Великата Българска Армия, каним и Вас да ни посетите в Плевен - ние приемаме най-тежките случаи на болни деца от цяла България - за да се запознаете с възможното европейско ниво на здравеопазване в Родината - защото децата са най- ценното!", пише още в позицията на педиатрите от "Мама и аз" в Плевен.

Лекарите изтъкват, че работят в първото новопостроено детско здравно заведение от половин век, като за изминалите 11 месеца са постигнали високи резултати. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от Общество
Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
С какво пречили на държавата? Ами искат да източват държавни средства за тяхна частна изгода!
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като прочетох това-онова за Мама и Аз, за създателите - Търговска лига, прочетох на сайта им някои неща. Там пише, че Търговска лига отговаря на всякакви въпроси, за лекарства, лечение, застраховане на всичко, включително "Къде мога да понижа въглеродния си отпечатък?". Ами човек диша въздух с кислород и издишва какво? Значи,,, къде може да намали въгледордния си отпечатък? Ами в гробищата, естествено! Внимавайте какво пишете, че отделеч личи, че провеждате чужди политики в здравеопазванет
27
3
 
0
 
! Отговори
Х преди 3 седмици
прави са. Няма лошо да има частна болница. Ако направят и държавна ще се види колко малко пари са вложени в нея...
26
1
 
10
 
! Отговори
за 20 преди 3 седмици
До И аз да попитам,ОБЩОТО Е, ЧЕ СЛЕД 15 ГОДИНИ ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ МУТРИТЕ СА ВЪВ ВСИЧКИ СЕКТОРИ И ДЕЙСТВАТ ПОДМОЛНО КАТО МАФИЯТА.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой не може да ти даде това, което Бойко Борисов може да ти обещае.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МУТРИТЕ НЯМАТ МОРАЛ!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименОБЩОТО Е ЧЕ СА ИМ ПЛАТИЛИ ДА ВРЯКАТ
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До И аз да попитам, общото е, че по много медицински специалности Плевен прави филиали и в София. И сега ги боли и сърби, че за педиатрията, която наистина е национален приоритет, ги порязаха. Тези от Плевен се оказаха доста нахални, и няма защо да повдигат глупави въпроси за частните си интереси.
21
1
 
12
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 3 седмици
ЗАЩОТО О.П.Г "ТЪРГОВСА (е.вр.ей.ска) ЛИГА" (специализирана в търговията с ка.пт.аг.он и фалшиви лекарства) ИСКАХА С ДЪРЖАВНИ ПАРИ И НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА ЧАСТНА БОЛНИЦА СПА КАЗИНО СЪС МИНЕРАЛНА ВОДА И ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС ЗА Ч.ИФ.***.СК.И ОТРОЦИ....ДОКАТО НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРЧЕТАТА МРЪТ...
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В прав текст Радев отговори, че национален приоритет е изграждането на национална детска болница. Не разбирам какво има още да се коментира. Явно частните интереси са големи. При този тежък дефицит на педиатри специалисти и сестрински персонал, е добре да се откажете от теси частни мечти.
19
0
 
15
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 седмици
Все пак дори за България не е нормално с парите за лечение на деца да се финансира купуване на ромски гласове за изборите.
18
0
 
23
 
! Отговори
ЗА 15 преди 3 седмици
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЧАСТНА БОЛНИЦА НА САМОИЗДРЪЖКА. ОСОБЕНО БОЛНИЦИТЕ НА ГЕРБАДЖИИТЕ, ТЕ СЕ ПРАВЯТ ЗА ДА ГИ ИЗДЪРЖА ДЪРЖАВАТА И ДА ПЕЧЕЛИ ПАРТИЯТА.
17
0
 
6
 
! Отговори
И аз да попитам, преди 3 седмици
какво общо имат лекарите от такава болница в Плевен с лекарите от София за да питат? Те трябва да се радват,че ще имат пациенти от цялата страна и ще вземат много пари от здравната каса за сметка на колегите си от София.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не вие вашите шефове пречат на държавата защото искат да крадат от болните деца.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПП-ДБ, БСП И ДПС И РАДЕВ ОТНОВО НАБИХА КРАДЛИВОТО ГЕРБЕ
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БРАВО НА ПРОМЯНАТА И РАДЕВ, БРАВО ДОРИ НА ДПС ЧЕ ОТРЯЗАХА КРАДЛИВИТЕ МУТРЕНСКИ РЪЦЕ!
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
добрите доктори в частната болница и средствата от бюджета пак там и ще се лекува само който може да плати - кое не ви е ясно- частна болница значи самоиздръжка а не циане държавен бюджет
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И ПРЕДИ И СЕГА ШИБАЙ, ШИБАЙ МУТРАТА
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е проект на ГЕРБПРЕДАТЕЛИТЕ, защо удобните медии пак го пропускат, те са правили оценки и всичко и са заложили бомбата на РАДЕВ!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АЙДЕ БЕЗ ТИЯ МУТРЕНСКИ НОМЕРА. ПРИНУДИЛИ СА ЛЕКАРИТЕ ДА СЕ ИЗЛАГАТ ДА ПИТАТ А БАРОВЦИТЕ СЕДЯТ ЗАД ГЪРБА ИМ И СЕ КРИЯТ. МУТРИ СКАПАНИ