Трудни времена: Всеки втори пенсионер недоволен от пенсията

Новите пенсионери са по-удовлетворени от сумите
25 апр 2024 20:38, Стела Стоянова
226
Трудни времена: Всеки втори пенсионер недоволен от пенсията
Снимка БГНЕС, архив

Всеки втори пенсионер не е доволен от пенсията, която получава, въпреки прокламирания ръст на пенсиите. Това показва проучване на обществените нагласи за актуализиране на съществуващата пенсионна система, направено от Националния център за парламентарни изследвания. Удовлетвореността на пенсионерите не се влияе от вида на получаваната пенсия.

Както пенсиите за осигурителен стаж и възраст, така и тези за инвалидност и прочие, са еднакво неудовлетворителни за пенсионерите. Най-недоволни от сумите са жените, пенсионерите, които живеят в столицата и в селата, представителите на етническите малцинства, както и пенсионираните със средно и по-ниско образование.

Анализът на данните показва пряка връзка между периода, в който хората са се пенсионирани, и удовлетвореността от получаваната от тях пенсия. Сред пенсионираните през последните 5 години, неудовлетвореност от пенсията си са декларирали 42%, а сред пенсионираните преди повече от 11 години – 60%, пише Pariteni.bg. Всеки десети пенсионер е напълно доволен от размера на получаваната пенсия. Това по-често са хора, пенсионирани през последните години.

Отчита се и пряка връзка и между удовлетвореността от размера на пенсията и склонността на пенсионираните лица да работят след пенсиониране. Доволните от получаваните пенсии по-рядко от останалите продължават трудовата си дейност и след придобиване право на пенсия.

Удовлетвореността от размера на пенсиите зависи от съотношението между осигурителните доходи и размера на получаваната пенсия. Този показател се измерва от "коефициентът на заместване на дохода“ – съотношението на средната пенсия на пенсионер към средния осигурителен доход, посочват експертите.

От данните на НОИ е видно, че от 2019 г. тенденцията при коефициентите на заместване на дохода е към повишение, през 2022 г. нетният коефициент на заместване на дохода (изчислен чрез съотношението на средномесечния размер на пенсията на пенсионер и средния нетен осигурителен доход (без задължителните удръжки върху заплатите) възлиза на 67% (66,9%). В доклада се посочва обстоятелството, че пенсиите са необлагаеми и би следвало да се съотнасят също към нетен трудов доход.

По данни на НОИ за 2023 г. средният месечен брой на пенсионерите е с 5352 лица по-малко в сравнение с 2022 г. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за 2023 г. е 784,48 лв., което е с 16,3% повече спрямо 2022 г. Средната пенсия на един пенсионер за осигурителен стаж и възраст за 2023 г. е 861,23 лв., което е със 17,8% повече 34 в сравнение от 2022 г.

За март 2024 г. броят на пенсионерите е 2 040 181, а средният месечен размер на пенсията на един пенсионер възлиза на 826,85 лв. В сравнение със същия месец на 2023 г. той е по-висок с 88,10 лв. (11,9%). Средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на един пенсионер за март 2024 г. е 910,49 лв. или с 12,3% (99,47 лв.) по-висок спрямо март 2023 г..

От 1 юли 2024 г. влиза в сила и 11% увеличение на пенсиите по "швейцарското правило“. От тази дата минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 580,57 лв., а максималната остава без промяна – 3400 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: НОИпенсиипенсионери
Още от Общество
Около 68 кг храна разхищава българинът за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
5
 
6
 
! Отговори
Соца преди 3 седмици
Пенсията е 90% от заплатата. Сега 65-72% от заплатата. Да не пишем за продължителност на живот, раждаемост, и тотална липса на качество на храните. Със всяка изминала година, качеството на храните намалява драстично. Откъде ги внасят, не знам. После реват, че губели 700 милиона от превалутиране. В затвора им е мястото на спекулантите. Защото храната касае здравето на нацията.
184
2
 
14
 
! Отговори
Един преди 3 седмици
милион доволни, за сметка на 5 милиона недоволни. За две години и половина месечните разходи на член от домакинство се увеличиха с 1170 лева. Да благодарим на депутатите, общинарите и обръчите им от фирми, увеличили си заплатите и приходите със 300%, за сметка на преки и косвени данъци. Храни по-високи от Германия и Великобритания, но с по-лошо качество. Спекулата е важна, да се пълни хазната. Розовите домати вонят на риба, не купувайте от магазини. Поредните изхвърлени в коша 20 лева.
183
6
 
1
 
! Отговори
Знаех си! преди 3 седмици
ПУДЕЛА на ПП е виновен. Първо си мислех, че е корупцията, но като видях снимките как пидела брои и разделя пачките между Рашков, Кирчо и Кокорчо и всичко ми се изясни като бял ден.
182
6
 
0
 
! Отговори
САМО ГЕРБ преди 3 седмици
ПП вкарват кокаин и хероин с пудели. Трябва да гласувате само за ГЕРБ, ако не искате повече такива нелепи неща. Ако гласувате пак за ПП, няма какво да направим. Те ще продължат да правят невероятните си далавери пред нашите очи. За това - САМО ЗА БОЙКО И НИКОЙ ДРУГ!
181
1
 
1
 
! Отговори
кака Севда преди 3 седмици
Относно долния коментар - изберете си думичките по такъв специален начин, че да излезат авторитетни заглавия за идната седмица. Идва Великден и ни трябва ГРЪМ, за да държи влага до след ваканцията и Гергьовден.
180
3
 
0
 
! Отговори
БОЙКО ЛАКЪРДИЯТА преди 3 седмици
"КИРЧО И КОКОРЧО СА КОНТРАБАНДИСТИ. ПУДЕЛА И ВКАРВА МАТРИЯЛ ОТ КОЛУМБИЯ, чИСТ КОКАИН ОТ ВРЕМЕТО НА ПАДЛО ЕСКОБАР, ОТЛЕЖАЛ, 5о ГОДИШЕН. Аз Бойко може да съм полицай, но такова нещо не съм виждал в своята кариера. Това е нечувано дори и за Мексико - Пудел да внаса матрияла на дон Пабло. Знам, че звучи нелепо, но е самата истина. И ГОСПОД МИ Е СВИДЕТЕЛ" - * кръсти се демонстративно * & "тропа с крак"
179
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разкажи ни малко и за Жоро Семеринга, който е дилър от четвърто, можи и за нотариуса, нали. А не. Чакай. Забравих, че сме предизборно и върви само как КИРЧО И КОКОРЧО ВЗЕХА ПАРИТЕ ОТ ПУДЕЛА КОНТРАБАНДИСТ, нали другарю? ХАахаххахах не знам кой вече остана да ви вярва - само изпеpкaли, буквално. Някакви размътени мозъци, дето като пият вода и се уливат по гърдите :D
178
1
 
0
 
! Отговори
Това е прекалено преди 3 седмици
От къде знаеш за това?
177
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Водачът отказал проба за алкохол и наркотици, и бил задържан в 4-то РПУ. Проверка на полицията показва, че той има и предишни нарушения. През 2007 отново отказал да бъде тестван, а през 2017 заради 0,8 промила алкохол в кръвта, му отнемат книжката за 8 месеца и му налагат глоба от 700 лв. Той е и член на комисията по безопасност на движението.
176
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Не знаете с кого си имате работа. Аз съм общински съветник от Промяната, член съм на транспортната комисия, ще ви унищожа! С тези крясъци и заплахи посреща полицейските патрули Благовест Георгиев, общински съветник от ППДБ в столицата, след като малко преди това е навлязъл с аудиото си в насрещното и е блъснал кола.Екшънът се разиграва на булевард Драган Цанков около 22,30 часа. След като блъска чуждата кола, политикът от Промяната побягва от местопроизшествието.
175
0
 
0
 
! Отговори
Друсаш се ти преди 3 седмици
Софийската градска прокуратура изпълнява Европейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление
174
0
 
3
 
! Отговори
ОсвежаващаИнформация преди 3 седмици
На погребението на цар Борис в София идват официални делегации от Италия, Япония и Германия. А на погребението на бай Тодар кой дойде, освен Бойко Борисов? Че ми стана интересно? КАЗВАЙТЕ БЪРЗО Е?
173
3
 
1
 
! Отговори
Свобода или Смърт! преди 3 седмици
Слава на НЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ!
172
4
 
2
 
! Отговори
Умрех от смех преди 3 седмици
Ако взимат руски пенсии ще взимат по 4 цифрени пенсии, но в гадния ЕС са само по 3 цифрени. ГНУСЕН ЗАПАД :D
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
180 пенсионерите са си вкъщи но на теб спонсорите ти ги търси в Интерпол, а те се крият в Дубай.
170
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
176 замина ти. Малорусия (на руски: Малая Русь/Малороссия; на украински: Мала Русь; калка от старогръцки: Micra Rosia; на латински: Russia minor или Ruthenia minor; на френски: la Petite Russie; на немски: Kleinrussland) е историческа област в Източна Европа, в североизточната част на бивша крайна и съседни части от днешна Русия
169
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки втори пенсионер се чуди по цял ден, каква мръсотия да ти направи. Как да ти скапе живота, бизнеса, семейството... Иначе за пари - ДАЙ! Умопомрачителни ресурси се трошат, заради негово величество Центъра На Вселената. Години наред, чудо на чудесата. А точно с два бързи туца в муцуната и ще е свръх доволен от пенсията, и от всичко.
168
1
 
3
 
! Отговори
Вражеска РУсия преди 3 седмици
Докато русия ни е враг, за мен, който съм българин, това са Кучетa.
167
1
 
2
 
! Отговори
въй преди 3 седмици
До За фашисти - Възраждане замина.
166
1
 
2
 
! Отговори
За фашисти преди 3 седмици
Чл. 162. (1) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.