Бивш министър: Пенсионната система е консервативна, но трябват промени

През годините виждаме популистки промени на минималната пенсия
25 апр 2024 22:42, Инна Ангелова
52

МВФ препоръча на страна ни реформа в пенсионната сиситема. Зорница Русинова, председателят на Икономическия и социален съвет каза, че така реформа наистина е необходима.

“Важно е да се осигури сигурността на пенсионната система и да бъде балансирана, за да има гарантирано повишаване на пенсиите. През последните години виждаме популистки промени, които се правиха и по отношение на минималната пенсия. Започнахме работа с голяма временна комисия, създадена от работодатели, синдикати и граждански организации", заяви  Русинова в предаването "България сутрин".

Тя добави, че се очаква да бъдат направени промени и по отношение на събираемостта, но никой работещ не иска това за сметка на повишаване на осигуровките. Според Русинова трябва да запазим модела на солидарност на системата. По думите ѝ това, което притеснява работодателите, е липсата на предвидимост.

Пред Bulgaria ON AIR Русинова каза, че пенсионната система трябва да бъде консервативна затова и промените не трябва да са резки. Хората трябва да бъдат подготвени за такъв тип промени. Русинова отбеляза, че великденските и коледните добавки са добра практика, която подкрепя хората с ниски пенсии около празниците.

На въпрос как да направим така, че да няма пенсионери под линията на бедност, тя отговори, че винаги ще има хора, които са под линията на бедност и добави, че проблемът на хората с ниски пенсии са и скъпите лекарства, които трудно могат да си позволят, и нуждата от допълнителна подкрепа, а тя не е свързана само с парично подпомагане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Общество
Трудни времена: Всеки втори пенсионер недоволен от пенсията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
8
 
! Отговори
Прменяме промяната преди 3 седмици
Две канарчета стоели на един клон. Особено лявото .
20
1
 
3
 
! Отговори
Пояснявам преди 3 седмици
Важно е да се осигури сигурността на сигурното. Премахване на несигурното.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да се креатинизира системата . Да се вкара елемент на динамика тръпка изненада. Полит некоректните да се лишават от пенсия . Другите през лотария .. тука нема и тука нема.
18
5
 
1
 
! Отговори
До МИСИЯТА НА МВФ ИС преди 3 седмици
МВФ се изказаха напълно неподготвени. Онова франсе плещеше пълни глупости. Различни ставки на ДДС има в почти всички страни (книги, лекарства,храни), Както и максимална ставка на здравните осигуровки, дори и в родната му Франция. На пенсионните не би трябвало да има праг, но там хората получават като пенсия 80% от най- добрите си години, докато в БГ пенсионната система е недодялана.Плоският данък е далеч по справедлив от прогресивния и МВФ ги е яд, че даваме такъв пример на франсетата и други западняци.. Друго си е като ги скубят с по 50% на изкараните с труд заплати.Така че МВФ да си гледат р
17
1
 
13
 
! Отговори
Аха преди 3 седмици
МФВ ще докара пенсиите на въз възраст над 75 години и стаж 60 години. Трябва пари да се връщат. Тежко на сегашните млади.
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има някакъв тррол който плюе соца не знам защо. Хората с Образование си бяхме доста добре и то гарантирано !
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Калинките на ББ. Плосък данък много удобно богатството на богатите се увеличи хиляди пъти а народа просто нямам думи потресаващо не умен !
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 60-те години в кооперацията, в която живеех най-ниската пенсия беше 90 лева, а следващата най-ниска беше 140 лева. Там живееха хора всякакви. Онази земеделска пенсия от 30 лева от преди 1989, реално не е пенсия, а социална помощ. За работещите в селското стопанство не се внасяха осигуровки. При това 100 лева от онези години са като 3000 лева сега.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди 89г. в Пловдив имаше от птиче мляко. Бяхме млади и щастливи. Блажени години бяха.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Реформата не е реформа, а повишаване на изнудването на малкото, които работят в това блатто, отлагане максимално за новите пенсионери да получат нещо, за да починат като вола Белчо на браздата и да не доживеят и понижаване на пенсиите на все още живите пенсионери. Данък десятък е абсурд, позволяващ на свръх богати да си купуват яхти и скъпи коли вместо да плащат повече за издръжката на държава и администрация. Активи като злато се подаряват на символична концесия.Траките са добивали ние не можем
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уточнение. При Т. Живков билетчето в градския транапорт беше 4 стотинки а тролеите в Пловдив вървяха един след друг.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този, който говори за 30 години стаж, отдавна вече искат почти 40 години стаж. Преди правилото беше възраст + стаж да са 100. Преди 30 години ситуацията беше още по-зле. направих си изводите за българската пенсионна система когато контрибутивната пенсия на баба ми стана 3 долара на месец! Работих в БГ първо за ЕТ (експлоатация тотална!), после си основах собствено ЕТ и работих свободно и си плащах редовно. И накрая работих за ВАЦ за кратко. И после забегнах и работя в свое ООД. осиг 400 евр/мес
9
3
 
17
 
! Отговори
НЕ Е ПРАВА преди 3 седмици
Не знам каква е Госпожата или Госпожицата , но не е Права . Пенсионната Система в България НЕ Е Консервативна а е Социалистическа - Тоест , дават се Пенсии на Пенсионери които не са внасяли Пари за Пенсии . Тази Жена казва на Бялото Черно .Това е Математика .НОИ имат ясни Правила и Формули .Откъде се пръкнаха Неграмотни Хора в Медиите ?
8
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Мда,гарантирано повишаване на цените,за де се впишем в заветните 3% инфлация.И повишаване на пенсиите с мижави проценти,та по-бързо да намаляват пенсионерите.Ама вие си гласувайте под строй,нищо че дУпетатите вече са избрани предварително.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом заемат високи про партийни постове би тряжвало да са умни но не са. Вземат от Запада само най лошите практики. Слепи и глухи са за добрите неща. Българските управляващи са най лошите на света.
6
8
 
5
 
! Отговори
БайТошо Живков преди 3 седмици
При него пенсията ми беше 57 лева.
5
1
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 седмици
До Христо Христов ЗА ДЕМОнОКРАТИТЕ , РАЗРУХАТА Е РЕФОРМА ! .....ПОПУЛИСТИ И КСЕНОФОБИ .
4
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
"МВФ препоръча на страна ни реформа в пенсионната сиситема.... че така реформа наистина е необходима." - егати логиката!
3
2
 
14
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 седмици
Пенсионната система е пълна порнография и теди които осигуряват заплати на всички бюджетници в България са най ощетени!!!Пълен идиотидъм е човек да се осигурява 30 години а после ако доживее до 67г.да получи мизерна сума...В UK с 10 години стаж получаваш пенсия...!!!
2
1
 
14
 
! Отговори
Бай Лазар преди 3 седмици
Тази мома да не се тревожи, защото и тя ще одъртее. Лошото е, че до пенсия няма да изкара. Като вдигнат годините на 75 язък, че е плащала цял живот. Е нищо де то за патладжана да има.