Социалната комисия отхвърли новите пенсии за репресия

Репресираните от Турция отдавна настояват за тези компенсации
24 апр 2024 20:34, Стела Стоянова
13
Социалната комисия отхвърли новите пенсии за репресия
Снимка БГНЕС, архив

Новите пенсии за репресия, които ГЕРБ и ДПС опитват да наложат в последните часове на това Народно събрание, бяха отхвърлени от останалите политически сили именно поради начина, по който се предлагат - без консултации в националния съвет за тристранно сътрудничество, без обяснения на заложените в тях параметри и в предизборна обстановка. В парламентарната социална комисия вносителите от двете парламентарни сили останаха сами зад проекта. Той бе отхвърлен с осем гласа "за", трима против и шестима въздържали се.

Промените се появиха тази седмица на сайта на парламента и са трети опит на ДПС да реши проблема с компенсациите на изселниците ни в Турция, преживели политическа репресия. Те не могат да получават предвидените за жертви на комунистическия режим добавки, защото тези добавки са обвързани с наличието на пенсия. Сред изселниците ни обаче има група хора, които са изселени твърде млади и нямат стаж в България, за да получават у нас пенсия. Това ги лишава и от добавки.

Репресираните от Турция отдавна настояват тези добавки да се отвържат от пенсиите и да се дават самостоятелно. Отделно организациите на репресираните от режима преди 1989 г. искат 100% увеличение на сумите. Досега обаче ДПС пробваше да реши проблема през промени в правилата за отпускане на пенсия при недостигащ стаж, с което въведоха голяма неравнопоставеност в тези текстове. След като тези промени не помогнаха, сега ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха настоящите промени, с които добавката става пенсия и се отпуска директно при навършване на възраст за пенсиониране без никакви изисквания за стаж. Освен това от 30-50 на сто върху средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, тези пенсии ще се увеличат на 45 до 75 на сто. Към днешни данни за средната пенсия, това означава 683 лв. максимална добавка и 410 лв. минимална.

Законопроектът предвиждаше промените да влязат в сила до догодина. Социалната комисия не е водеща по тях, тъй като те се правят през закона за реабилитация на репресираните, а комисията по правата на човека няма намерение да заседава до излизането на парламента във ваканция. С това съдбата им остава неясна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: репресиипенсии
Още от Общество
Цените на имотите във Пловдив, Варна и Бургас подгониха тези в столицата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 1 седмица
Каква тази гавра? Всички сме репресирани от комунизма. С моите данъци да плащат на някой в Турция. Защо? Да си съдят този който ги е тормозил!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе тези хора луди ли са!? Ще плащат на хора, никога не работили в държавата, не плащали данъци и осигуровки!!!! А за работилите по 40 години и повече обикновени българи - жалки трохи! Това е грабеж на пенсионния фонд.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Турция има да ни дава компенсации за избитите и изселени от Източна Тракия през 1913 година и заграбените имоти на българското население. Те няма да ги платят, така че да им плащат от тези пари от Турция.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Турция ще ни източи пенсионната система.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
500 години репресия от Ислямска държава кога ще платят?
8
0
 
17
 
! Отговори
Пепи драхмата преди 1 седмица
А за едни 500 години Кога?
7
0
 
13
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
Пак за ГЕРБ гласувайте идuоTи булгаристански , липсват ви мутренските и турските години. Пак ги направете първа политическа сила и мрънкайте що сме зле. Зле сме защото сте прoCти като телета.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еее, добре, че има хора да мислят. Активни борци, репресирани......аман. Пенсия за работил и внасял осигуровки човек.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хора вие разбирате ли как ДПС се опитва да източва държавни средства само за свой хора? Какви пенсии за репресия, какви пет лева? А 500г репресия нещо или за там мълчим. Събудете се офце
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДС/БКП отново ще разделят стадото, но вече се включиха миsирките, очакваме скоро и врачките ! Тази схема я внедри Луканов, стратегът на комунистите който пръв разбра каква липса на мозък има в 90 % от населението на България ! Все пак това е продукт който създадоха комунистите като избиха 95 % от интелигенция на България и разселиха генът на проsтака за 45 г. властване до 90 % мнозинство ! Не се чудете това е реалната истина ! България потъна на 09.09.1944 г. !
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не може да има пенсии за репресия щом няма закон за Лустрация.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а пенсия за гербавите репресии младите ще получам ли :)))
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ и ДПС блокират 1,3 милиарда евросредства към България по вече одобрения План за възстановяване и устойчивост