Проф. Кантарджиев за коклюша: Нищо драматично няма

Не е уместно лекари да всяват раздор, заяви д-р Мирослав Спасов
24 апр 2024 12:15, Красимир Ангелов
15

Здравното министерство поиска спешни мерки заради скока на заразени с коклюш. Предложението е бебетата да бъдат ваксинирани по-рано - на месец и половина след раждането.

"Първо трябва да има доклад на главния здравен инспектор. Дали ще бъде въвеждане на епидемиологична обстановка от РЗИ по области или за цялата страна, това не значи, че хората трябва да се плашат, и не значи, че ще бъдат затворени вкъщи. Въвеждането на епидемична ситуация дава възможност на министъра да реагира по-бързо. Нищо страшно и драматично няма. Просто може със заповед на министъра ще се назначава промяна във ваксинацията", заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев за Bulgaria ON AIR.

Той призова да вярваме на здравия си разум и да слушаме специалистите.

"Моля колегите да помислят за резонанса, който ще има казаното от тях. Коклюшът е ваксинопредотвратима инфекция, средство за лечение са антибиотиците, които трябва да бъдат давани рано", изтъкна той.

Общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов се присъедини към призива на проф. Кантарджиев да не се всяка паника.

"Обсъжда се възможността да се измести срокът за ваксинация, още няма такава заповед. Запознати сме като лекари какви са препоръчителните мерки, но дайте да спрем с паниката. Министърът как опита да ни успокои: да не всяваме паника, но до края на май очакваме пик. Това е шок за всички бъдещи родители. С говорене като на д-р Мангъров да не се употребяват антибиотици само всяваме разкол сред населението. Има заболяване, знае се как се лекува - антибиотици. Не е уместно лекари да всяват раздор", настоя той в "България сутрин".

Оказа се, че е дадена възможност на частни лечебни заведения да извършват имунизации. Д-р Спасов е подал сигнал, тъй като родители твърдят, че са направили ваксините, но не са били отразени в надлежната медицинска документация, или не са вкарани в националната информационна система. Има опция за пробив, алармира той.

"Бременните обикалят по аптеките и не могат да намерят ваксина. Препоръчва се на рисковите възрастни да се ваксинират, но и те не могат да намерят ваксина. Скоро време, ако се създаде истерия, ще очаквам някоя вечер да се разбие лекарския ми кабинет и да се оберат хладилниците, за да може някой да си сложи ваксина", заяви д-р Спасов.

Проф. Кантарджиев каза още, че през последните години общопрактикуващите лекари надлежно поставят ваксините и прикани родителите да са по-активни в това отношение.

Той смята, че ако държавата осигури безплатна ваксина на бременните, най-добре е преди забременяването или след шестия месец на бременността по желание жените да могат да се ваксинират.

"Призивът ни е, ако държавата осигури ваксини, всяка бременна жена да се имунизира в третия триместър. Рискови възрастни хора - ако държавата осигури ваксини, нека да се имунизират. Държавата може да отдели бюджет и в централното време на всички новинарски емисии да вървят рекламни кампании. В 21 век България се връща на равнище в здравеопазването, когато болния от чума са го пребивали с тояги", обоснова се и д-р Спасов.

И отправи още един призив:

"При симптоми потърсете лекарска помощ, не се самолекувайте. Възрастните чакат до последно, страх ги е, че ще им намерим нещо. Не трябва да се страхуваме, а да имаме доверие на лекарите. Създаде се негативно отношение към нас в цялото общество. Ние не сме ваши врагове".

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Общество
Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
тото преди 1 седмица
Измамници гнус-ни още помним ковид цирка .
14
3
 
5
 
! Отговори
как ни баламосват преди 1 седмица
Създва се уж дефицит, за да може стресираните "вярващи в науката" не само да пуснат "връзки", за да си набавят ваксинта, ами и да побързат да си я сложат. И за тестове ще си плащат и антибиотици ще пият, и с маски ще ходят навън в жегата. И болниците ще се включат в хора - планова операция само срещу отрицателен Ковид и Коклюш тест.Цената на клиничната пътека и за двете май е една и съща, така че ще има и фиктивни и виртуални болни, за да се точи Касата.
13
0
 
3
 
! Отговори
Ха преди 1 седмица
Те досега не са отишли в лекарски кабинет, а сега обикалят аптеките. Верваме му.
12
2
 
3
 
! Отговори
бай Колио преди 1 седмица
"Скоро време, ако се създаде истерия, ще очаквам някоя вечер да се разбие лекарския ми кабинет и да се оберат хладилниците, за да може някой да си сложи ваксина" - ша мъ съсипити - казвам ви - зомби-ваксърите обикалят за поредна доза, този път за коклюш и разбиват хладилници, за да се ваксат
11
0
 
3
 
! Отговори
Малинка преди 1 седмица
Изглаждане на обаждане от БАн кя.
10
0
 
5
 
! Отговори
Гаф преди 1 седмица
Сега като направят една поръчка за тестове на завишени цени и ще оправят бюджета и предизборната кампания.
9
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Този е казал да се пият антибиотици превантивно и да се купят повече тестове за коклюш. Това ги тревожи, след ковида лабораториите нямат работа, а спреха продажбата на антибиотици без електронни рецепти и сега няма печалба.
8
0
 
3
 
! Отговори
Ко ко речи преди 1 седмица
И ся ко Пак ли да почваме да си мием ръцете
7
0
 
5
 
! Отговори
Цитат преди 1 седмица
Ваксините трябва да се изпълняват според указанията на производителя, а какво Кунчев и Кантарджиев решат.
6
0
 
6
 
! Отговори
И аз да кажа преди 1 седмица
Ния у наше село са лекуваме с първак и греена рикияЕдна болест не се ли ликува с рикия с нищу не мой са излекува бай Матю от казаня за рикия казва че още хан Аспарух е праял рикия
5
0
 
9
 
! Отговори
Филм преди 1 седмица
Имат предвид бременни на 12 години.
4
0
 
6
 
! Отговори
Дарк преди 1 седмица
Да си мие ръцете населението българско!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ама днес краставиците пак нагоре. И олюуто.
2
0
 
7
 
! Отговори
Така де преди 1 седмица
Точно така, но някои "умствени" капацитети, епидемия щели да обявяват!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксината е Boostrix ,струва 33лв.но няма,изчерпана.Некадърници.