Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци

Потребителите все по-рядко четат етикета на стоката
24 апр 2024 13:38, Инна Ангелова
142
Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци
Снимка: БГНЕС

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация алармира, че вместо сирена и кашкавали, българите ядат имитиращи продукти. За последните 3 години вносът на украинско сухо и кондензирано мляко е нараснал многократно. От тези суровини се правят продукти, които изглеждат като сирене, но нямат нищо общо с него. Имитиращият продукт е боклук.

Симеон Караколев остро критикува липсата на контрол и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – например продажбата на нискокачествено сирене с палмова мазнина и сухо мляко. "Това е един имитиращ продукт, който хората си купуват вместо сирене". В Гърция, Румъния и Франция подобни практики липсват, защото там има държавници, които излизат и казват – това не е хубаво, не е полезно", отбеляза Караколев.

Караколев сподел, че процесът би бил предотвратим, ако има адекватна политическа и държавническа воля. “Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е на производителите да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна пълни със сухо мляко! Хората си правят бизнес", гневно допълни Караколев.

Симеон Караколев не пропусна да отчете и нарастващата неграмотност на потребителя, който все по-рядко чете етикета. Според експерта липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни експерти, които да разясняват вредите от приема на имитиращи продукти.

"Трябва да се променят тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този нека си прави имитиращия продукт, ако ще и със 100% съдържание на вода, да си джурка тези имитиращи космически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с големи букви да пише – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала", заяви Караколев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от Общество
Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
До 52 преди 3 седмици
Ама ти не си ли от нашите ?
46
0
 
1
 
! Отговори
Vs преди 3 седмици
Goo morning! И не само! И пием и пушим ***!
45
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стига сте плюли Европа, неандерталци. Всичко идва от плитките ви акъли, затова, дано ви закрият, като народ
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 47 Реститутките бяха тарикатки навремето, ама сега на 80 годишна възраст като ги хвана деменцията и мятат като изоглавени скатани пачки от терасите. Всичко се връща на този свят. Дааа....
43
0
 
1
 
! Отговори
До 44 преди 3 седмици
За да вземат пари задаго обявят за истинско
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Директива ще ядете, евро регламент ще ядете, План за възстановяване ще ядете, пандемия от вирус и магарешка кашлица ще ядете, плюс помощ за Зеленски, цивилизационни ценности, ориентация, Истанбулска конфенция и гей - парад ще ядете! Определено, страхотно, мониторинг, визия, локдаун, логистика, ,,на терен", консенсус и сглобка!
41
0
 
0
 
! Отговори
До 40 преди 3 седмици
Сега мятат хилядарки през терасата
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
то това го знаеме ,само не знам за какво са тез контролни органи дето от години го позволяват????При нарушение се затваря и глобява измамника който ни трови!А в Бг едно актче му слагате и криете името на нарушителят! Що така бе Евроантлантици???вИе на кой интересите защитавате на потребителите или на вредителите?
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Крава или Бивoлицa
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Контролът по качеството на храните е задължение на държавната администрация. Има си АБХ и какви ли още не институцийки. Що народ хрантутим в тая връзка! Да си свършат работата или да закриваме администрациите, щом няма да работят.
37
2
 
10
 
! Отговори
до 37 преди 3 седмици
Така е. Едно време бабите бяха на село и гледаха животни. Сега са на кафе в центъра "с една приятелка".
36
2
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Тъман почна демокрацията, имаше в службата едно старшина - школник Цоцин - софиянче! И на него комунистите и Текезесето му виновни, че на нищо не прилича и е глъмо като гьон! Дава насоки как да бъде - Да върнат - казва, земята на селяните, да работят и ще има за всички! Едно друго от селата му се сопна - Ти що не работиш земята, че да има за мен!? Бедите идват от София! Исторически, сега и в бъдещето!
35
0
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 3 седмици
Вече няма цяло лято при баба и дядо на село. Няма такива баби и дядовци и навсякъде е опасно. Затова подскачаха по площадите и им го дадоха.
34
1
 
9
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 3 седмици
Караколев знае само да иска от д-вата,за да става по-богат.Посочете ми една българска фирма от която когато и да купиш сирене или кашкавал той има винаги един вкус.Не съм попадал на такава.А що органи има уж да проверяват какво ядем.Храната дава отражение на организма,затова сме и толокова болни.От години ядем скъпи ***,но няма затворено производство.
33
2
 
11
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Анонимен28 проблема е че интервюираната пиянка не вдява, че има разлика между имитиращи продукти и истински. истинския проблем е че продават за оригинален продукт изделия без млечно съдържание, проблема не са нито украинците нито сухото мляко. което пак е мляко, но дехидратирано. в тая статия и автора и даващия интервюто са за тричане.
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 32 Сега децата на по 7-8 години от големите градове ако им покажеш овцa и кoза и няма ти кажат кое какво е. Не се майтапя.
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вие видели ли сте крава в България? А овца? Откъде да дойде това истинското мляко? А лозя видели ли сте? Какво да ни е виното? По селата какво има? Мутри-милиардери зърнари и съборени къщи. Нещо друго видели ли сте?
30
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истинско сирене е когато не си си го мил два дни. Ей там под кожичката търсете истинското сирене.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само сметките са истински.
28
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На запад има стотици видове сирена, които хората от различни райони са си патентовали и се гордеят, че произвеждат по стара и стриктна рецепта. Тук на Балканите имаме само сирене и кашкавал и се надпреварваме кой от кой по тарикатски и с по-мизерни суровини да ги произведе. Не е проблема в социализма или ЕС, ще ви кажа аз. Просто сме си селски тарикати без никаква креативност да създаваме нови видове продукти.