Ангел Кунчев: Близо сме до обявяване на епидемия от коклюш

В 17 области има регистрирани случаи
24 апр 2024 12:38, Стела Стоянова
51
Ангел Кунчев: Близо сме до обявяване на епидемия от коклюш
Снимка БГНЕС

„Към края на седмицата можем да обсъждаме обявяването на епидемия от коклюш, ако заболяването се развива със същите темпове.“ Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БТВ.

Той обясни, че има регистрирани случаи в повече от половината области у нас.

„Може би тази ваканция около великденските празници малко ще намали темпа на разпространение. Мерките са насочени най-вече в детската възраст и то в най-ранната детска възраст“, добави Кунчев.

В 17 области има регистрирани случаи на заболяването. Най-голям е броят им в столицата. Относно намаляването на възрастта за ваксинация на новородени с две седмици той коментира, че това е практика не само у нас.

„Това е практика, използвана и в други страни, тъй като виждаме, че рискови са точно в тази възраст, доимунизационната - в първите два месеца. Искаме доколкото е възможно да свалим тази граница. Максимално възможното е точно това с две седмици. То няма да затрудни изпълнението на имунизацията. Това вероятно ще е временно“, каза още Кунчев.

Той посъветва да се ограничат контактите на новородените до 40-ия ден, както някога се е правило. Кунчев добави, че по-възрастните не са толкова застрашени.

Главният държавен здравен инспектор заяви още, че коклюшът никога не е напускал страната ни. Просто бумът е на 4-5 години, а от миналата той се разпространява сериозно в Европа и сега е стигнал до България.

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Общество
Куриоз: Мъж отиде да регистрира колата си в КАТ с 2,3 промила алкохол
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доверието е изгубено . Това не разбраха такива като този Ангел Кунчев. Не може да се вярва на хора,които продадоха себе си за хонорари, за да плашат населението. Не всички са медицински специалисти и това се използва. Използва се неосведомеността на населението относно инфекциозните болести , тъй като това е една специфична материя. Каква наглост от страна на такива "научни светила".
23
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На доктор ти Мангъров отдавна трябваше да му отнемат дипломата.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 31. Ами ходи строй социализъм тогава, рахат да станеш.Още имаш избор - това Северна Корея, това Куба, разни африкански територии... Не си рискувай ценния живот в капитализЪма.
21
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вдлъбнатите антивакси пак осмърдяха атмосферата. Радвайте се, пак се появи повод да изливате невежеството и злобата си. Но гледайте несъществуващата бактерия на коклюша да не порази децата и внуците ви. Че тогава друга песен ще залеете.
20
4
 
17
 
! Отговори
РАН ЪТ преди 3 седмици
ОСВЕН БЕДНОСТ И КУЧЕТА И КУЧКАРИ, ВЕГАНИ И ИНФЛУЕНСЕРИ, КАПИТАЛИЗМА ЩЕ ДОНЕСЕ И ОТДАВНА ЗАБРАВЕНИ БОЛЕСТИ!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При 1-2% смъртност, няма как да няма нищо драматично! Това са 1-2 деца на всеки 100 разболели се. Проследено ли е дали разболелите са с еднакви партиди на ваксината или се правим, че не знаем как функционират ваксните? Как досега не е имало епидемия, какви са тези глупости, че си бил тук коклюшът? Не е бил, тук е от миналата година. И има повод за паника. Днес има тържество в ДГ. Никой и не споменава за носене на маски или каквито и да е предпазни средства, въпреки че сме пред епидемия.
18
1
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Римлянката ражда много, разболяват се много. Това не е повод за епидемия, а повод за стерилизация на римлянските махали. Една голяма ограда с ток и една рота с калашници отвън. Да не ме чуе Амнести, сакън.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Koнспитата кефят - вече ще отричат всяко едно инфекциозно заболяване, дори и такива които са известни от векове! Конспита, според мен вие даже може да се имате за безсмъртни - щом сте неваксинирани, значи сте безсмъртни, нали така??? ХАХАХАХАХА
16
3
 
7
 
! Отговори
доан преди 3 седмици
тоя *** дори и да е прав, заради поведението му по време на пландемията отврати всички хора
15
1
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 3 седмици
А вие "нормалните" хора от провинцията какво правите в София.Всичко с-е-л-я-н в София да живее!От вас място не остана за истинските софиянци!
14
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Близо со до да ти счупи някой носа ми се струва.
13
0
 
8
 
! Отговори
До Лекар преди 3 седмици
Не знам за другите градове, но квартал Запад в Кюстендил е всъщност цигиганската махала и всички болни са от нея. Сам си прави изводите кои са ваксинираните и кои не са.
12
1
 
14
 
! Отговори
Брей преди 3 седмици
Държава се налази с един куп мигранти-араби ,африканци, украинци. По хотелите ще работят от Непал и Узбекистан и т.н.Те нямат ваксините от нашия ваксинационен календар.Познай от три пъти от къде са огнищата на зараза
11
4
 
6
 
! Отговори
ЛокДаун преди 3 седмици
Военно Положение и Никакви Избори както е в Демократична Украина! Главчев - ВоенноВременен Премиер, ще се Бием вече не само с Путину, а и с Коклюшу!!
10
2
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 3 седмици
Как така ?! Това са ваксинирани деца- значи ваксините не стават.Какъв е този масов пробив? Всички ние сме ваксинирани за коклюш-ДТК още като деца/дифтерия ,тетанус и коклюш/.Никога е нямало епидемия от коклюш. Значи новите ваксини не са качествени.Върнете старите изпитани ваксини, а не някакви съвременни бъркочи.
9
4
 
7
 
! Отговори
провинциалист преди 3 седмици
затваряйте най-накрая София - КПП-та, БеТе еРи, жандармерия и да се изкъртят пейките - заради столичани пламнА цела България бе бате
8
2
 
4
 
! Отговори
Кунчу Воскресе преди 3 седмици
Воистина Воскресе! още след 2рата Игла!!
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заради антиваксите пак пламна държавата
6
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
КПП на всички изходи на София и да не пускат *** от Мордор да напускат, вече за нас нормалните хора от провинцията е на собствена отговорност да влизаме там ...
5
0
 
15
 
! Отговори
А разберете се де!!! преди 3 седмици
"Проф. Кантарджиев за коклюша: Нищо драматично няма"