В първите дни на коклюш антибиотиците са много ефикасни

Проф. Христова: Ключови са навременното лечение и ваксинацията
Обновена: 22 апр 2024 09:04 | 22 апр 2024 08:50, Елка Василева
21
В първите дни на коклюш антибиотиците са много ефикасни
Снимка: архив, БГНЕС

Коклюшът е едно сериозно заболяване – смъртността достига 2-4% и не е случайно, че ваксината е включена в задължителния имунизационен календар. Това каза пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

„Най-рискова е групата на новородените – на месец-два, преди да им е поставена първата имунизация“, обясни тя и допълни, че двата смъртни случая при новородени в Кюстендил вероятно се дължат на забавено лечение.

Още по темата
Проф. Ива Христова посочи, че предписването на антибиотик в началото потиска развитието на бактериите. „Ако лечението закъснее, изразената симптоматика вече показва, че тези бактерии са започнали да отделят токсини“, поясни тя.

„Относно разпознаването на коклюша – той започва като остро респираторно заболяване. Налице са хрема, температура и лека кашлица. Симптоматиката, която е тежка и води до задушаване, се развива в следващите дни и седмици“, поясни още проф. Христова.

Според нея случаят в Кюстендил показва, че има доста източници на зараза, които са безсимптомни или с атипични симптоми. Тя поясни, че се хваща „върхът на айсберга“, а вероятно разпространението на зараза е доста по-мащабно и не се разпознава.

„Очевидно има скрита заболеваемост, тъй като не може да бъде открит източникът на заразата. Болните хора разпространяват бактериите още в инкубационния период – още преди изявата на симптомите. Ако се хване още в първата седмица, лечението ще даде ефект и ще се пропуснат тези пристъпи на кашлица. Но ако се изпусне този период и минат десетина дни, при неваксинираните лица се стига до тежки пристъпи – конвулсии и гърчове, които водят до невъзможността да се поеме въздух“, обясни още експертът.

„Всички лаборатории са задължени да докладват случаите на коклюш, така че няма значение къде ще се направи изследването. Клиничните симптоми не са типични и е най-добре да се прави тест при наличието на съмнение за коклюш“, каза още проф. Христова.

Тя посочи, че лечението от една страна цели да спре разпространението на бактериите, а от друга – да бъдат облекчени симптомите. От думите ѝ става ясно, че в първите дни антибиотиците са изключително ефикасни – колкото по-късно бъдат включени те, толкова по- голяма е опасността за пациента.

„Защита при ваксинираните лица има, но тя отслабва във времето. Преди 2012 г. бяхме ваксинирани с ваксина, която имаше повече странични ефекти, но създаваше доста по-надеждна защита. След това обаче се премина към друг тип ваксина, която се понася по-леко, но имунитетът при нея избледнява по-бързо. Затова се въведоха няколко реимунизации“, поясни тя.

Проф. Христова беше категорична, че децата трябва да минат целия цикъл на имунизация, за да бъдат защитени. „Не бива да се пропускат имунизации. Важно е сега да се направи преглед на данните и да се види кой е пропуснал тези реимунизации, защото у нас има сравнително добро покритие в бебешка възраст, но след това покритието постепенно спада“, поясни тя.

Специалистът препоръча също така бременните жени да се ваксинират, защото само така новородените биха били предпазени от заразата. Според нея, ако майките на двете починали бебета в Кюстендил се бяха ваксинирани, техните деца вероятно нямаше да се разболеят и сега щяха да са живи и здрави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Общество
Светият синод се събира по казуса "Сливен"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
The best преди 1 седмица
До анонимен 7 - добре. Това исках да разбера - всички искате е-рецепта. Понеже днес при нас имаше скандал, защо не се дават антибиотици с хартиена рецепта. И не мога да разбера хората искат или не е-рецепта.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Всички лаборатории" - я проверете в Рамус колко е изследването за коклюш. Кой може да си го позволи? А личните лекари не изпращат на тест за коклюш дори и да припадаш пред вратата им (проверено)
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
естествения подбор си знае работата. Досега умряха десетки хиляди от ковид ваксините ,така че гена на простотията и невежеството няма да се предаде на поколенията .Това е добре за Възраждане защото те не са ваксинирани и на изборите стават втора политическа сила.
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Антибиотици за коклюш? "Браво" професорке! Спокойно можеш да си скъсаш всички дипломи, които имаш, а титлата да я хвърлиш и .... повече да не даваш безумни акъли като всички лекари. Щото сте всичките гола вода, и само устите ви са големи за локуми и да искате много пари за некадърността си.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
като чуе ваксинация наш Бай *** и "приятелката му от форума БГ мама"скачат, сякаш някой ще им вземе разширената панелна гарсониера в Обеля.*** народ,да мре от простотия.
12
2
 
6
 
! Отговори
Аха, почти преди 1 седмица
вЕрваме ти безусловно. По време на кромид истерията, беше много активна. Не сме те забравили.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи тези, компрометираните покрай ковида "професори" хич и да не се показват. Те са вредни, даже опасни за обществото. Помним добре пошлата драматизация с преекспонираната обикновена настинка, в която и тази семпла женица имаше главна роля. Не може да се вярва на лица с тотално сринат авторитет.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уфф ... Баба го лекуваше с отвара от билки и чай. Ще потърся рецептата, да я споделя с хората, пани учените да видят, кво могат да измислят.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аре сега да кажат и какви санкции ще измислят за лекарите, които пишат, че уж има поставена ваксина, а тя е изхвърчала в коша, понеже майката е прочела в БГМАМА, че е вредна! Колко са фалшиво ваксинираните, които се допускат в ясли и детски градини, а въобще пък не искам да си мисля, ако не дай Боже, такова дете се разболее, родителят как ще оправдае пред себе си решението да не постави ваксина...
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Василев, има! И то е, че по време на К19 лекарите яко вземаха пари за да блещят глупости по телевизиите. ТЕ са виновни българите да станат "антиваксъри". Преди К19 се подигравахме на единиците, които отказваха ваксини, а сега е масово да се пропускат ваксинации! Въпреки излагацията на лекарското съсловие е редно да се доверим за ваксини, които са в календара и са задължителни! Престъпно е да се пропускат!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До THE BEST, и така трябва да бъде! Заради безразборното пиене на антибиотици ще мрем от елементарни болести! Спрете да сте всичколози и да разбирате от всичко!
6
2
 
7
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Нека имаме доверие на лекарите,особено полагащи грижи за децата.Има задължителни ваксини.А що се касае за Ковида,то това е друга тема. И няма нищо общо със задъжителните ваксини, които са изпитани с десетилетия.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 1 А ,защо не помислиш /ако има с какво /,че се дължи на хилядите "гости ",които докараха .
4
1
 
4
 
! Отговори
THE BEST преди 1 седмица
Да, Но антибиотиците са с е-рецепта.................
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много, много си подкопаха доверието лекарите по време на измислената "пандемия". Въпреки това е редно хората да мислят с главите си! Абсолютно против съм здрави хора да се ваксинират срещу мега-гига-пета "страшната болест" К19. НО ваксините в календара са си задължителни! Не вършете глупости и не излагайте здравето на децата и внуците си на риск. Не знаете повече от лекарите за болести, които са познати от десетки(или стотици) години. Бъдете разумни!
2
4
 
1
 
! Отговори
2 лекари с две преди 1 седмица
различни мнения . хахахаха гп може да даде, а може и да недаде антибиотици . кашляне го лекуват с противогропни лекараства . до толкова си могат . търговията с лекарства храни 400 000 българи .
1
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупаците, като не се ваксинират и по лоши болести ще се върнат. *** племе ще се самозатрие от мизерното си мислене. Нека и с българи, и без българи, все тая