Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България

Той бе сключен при критични остоятелства
20 апр 2024 16:30, Стела Стоянова
117
Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България
Снимка БГНЕС

Нека да е ясно, че този договор е част от диверсификацията на България. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод договора с турската компания „Боташ“, сключен по времето на назначеното от него служебно правителство.

„Той беше сключен в критични обстоятелства, когато кабинетът „Петков“ ни остави без газ, без интерконектор, без слотове – нищо. Тогава г-н Петков се молеше на президента Ердоган за един единствен слот и то без успех. Когато се анализира един договор от такъв мащаб, когато той се оценява, трябва да е ясно, че към този договор трябва да се гледа много по-всеобхватно, с много по-широк кръг от въпроси. Не само моментната картина в настоящия етап, но и това какви са тенденциите за газовия пазар в региона и за консумацията на газ“, каза Радев.

Още по темата

„Договорът с „Боташ“ е за достъп до терминалите за втечнен газ, каквито ги има пет в Турция с капацитет 30 млрд. кубически метра и пренос през мрежата на „Боташ“. Ето част от интересните въпроси. Защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези прекрасни възможности и не използва този капацитет, за да продава газ най-сетне България? Не просто да транзитираме през нашата територия, а да продава, да печели „Булгаргаз“, да печели България, да оползотворим своето геостратегическо положение. Защо по време правителствата на ПП-ДБ и двата пъти „Булгаргаз“ се докарва почти до фалит? Защо и двете правителства на ПП-ДБ, които водят самоотвержена борба с Путин, все по тяхното управление в страната ни нахлува мощно тръбна газ от една единствена посока?“, попита държавният глава.

Той призова да се гледат цифрите. „За миналата година българската консумация е 2,7 млрд. кубически метра. Един милиард кубически метра идва от Азербайджан. При положение, че те не се възползваха от възможността чрез „Боташ“ да доставят втечнен газ. Питайте останалите 1,7 млрд. откъде са, с какъв произход са, с какви посредници са? Защо пак имаме посредници и това нещо на каква цена е?“, попита още държавният глава.

Според Румен Радев има две възможности за този договор. „Едната възможност е да направим така, че най-сетне България да може да започне да продава газ. Това няма да стане с глупавата енергийна вноска, която наложиха ПП-ДБ, с която ни дискредитираха тотално като партньори и търговци в цяла Европа. Сега тепърва ще трябва да започнем да възстановяваме доверието. Или се заемат и най-сетне използваме огромните възможности, които ни предоставя този договор като резервиран капацитет, какъвто другите страни нямат, и започваме да продаваме. Ако нямаме такива амбиции и не могат да го направят, тогава нека се преразгледа. Само че нека не се изхожда от моментната картина, а се гледа и занапред“, смята президентът.

Припомняме, че парламентът възложи на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението с „Боташ“.

Държавният глава коментира темата преди официалното откриване на международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента в зала „Асикс Арена“ в столицата./ БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Румен РадевБоташ
Още от Общество
Петкова: Фискалният резерв е 10,9 млн. лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
11
 
! Отговори
Giorgous RYTHMOUS преди 3 седмици
АЛО ЛЕТЕЦА роден в село до Димитриграт (Радченко)---АКО БЕШЕ В ГЪРЦИЯ направена такава зделка, ТИ и РОСЕН ХРИСТОФ--шяхте да лежите 200 години в КОРИДАЛЛОС , като първо преди да влезеш в ЗАТВОРА КОРИДАЛЛОС---Гръцката Държава и Полиция--ще ви конфискуват всички активи :: МИСТЪР КЕШ--имаш КЕШОВИЦА БОЛ, парични сметки, парцели, имоти , и всички други движеми и недвижеми активи и имоти .
43
3
 
4
 
! Отговори
До смех преди 3 седмици
А ти не плащаш,защото си *** и не декларирал доходи.
42
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След изборите пак ще ни управлява Светата Троица - Киро (синът), Боко (бащата) и Пеевски (светият дух). Нямат алтернатива.
41
2
 
3
 
! Отговори
Аха преди 3 седмици
Плащаш за виртуален газ!
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе вървим си към диктатура и това е.
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Американският агент Радев с неговата диверсификация страхува мощно Пеевски, Просто Киро и Боко.
38
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Веднъж да съм съгласен с Радев. Шарлатаните ни оставиха без газ и ЛЕКАРСТВА. Сега отново липсват лекарства. Отново липсва ВЕНТОЛИН. Няма го по аптеките, а е жизненоважен за детето ми. Ако го видя тоя ухилен дедерас Киро ще му извадя червата.
37
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
РАДЕВ Е ПРАВ, НО ПП СА ТОЛКОВА СМОТАНИ И НЕКАДЪРНИ, ЧЕ ДАЖЕ НЕ РАЗБИРАТ ТОВА!!! АМА МНОГО ДОБРЕ РАЗБИРАТ, КОГАТО ЛИЧНО ТЯХНОТО ДЖОБЧЕ СЕ ПЪЛНИ! ВЪРЖЕТЕ РАШКОВ, ЧЕ ДА НАПРАВИТЕ НЕЩО СМИСЛЕНО ВСЕ ПАК!
36
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато един договор е неизгоден се прекратява и който го е сключил си понася следствията, та когато ППДБ се съешиха с проруски президент се роди невиждан политически водевил който затри поколения напред и то не за друго а да вземат едни пачки!
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Договора Боташ на Радев и Руския газопровод на Бойко и Пеевски е част от Путинизацията на България. Който иска България да прилича на Русия и сме подчинени на Путин да си гласува за тях. Не , че сега не е като в Русия . Рай за корупция , липса на правосъдие, висока престъпност, разруха и долни хора на държавни длъжности , агенти които работят срещу държавата на всички нива в държавната структура, олигархия работеща с партиите.
34
3
 
11
 
! Отговори
Off преди 3 седмици
От всякъде изкача пенсионирания пилот и ръси мозък. И от тоалетната чиния също.
33
4
 
9
 
! Отговори
Лъжеш,Радев преди 3 седмици
Отказахте 7американски договорени танкера,за да включите този позорен договор.Колко е комисионната?
32
4
 
8
 
! Отговори
Когато ПП преди 3 седмици
Изгониха хората на Радев от Енергетиката,той ги нарече "шарлатани".Сега обаче виждаме кой е баш шарлатанин.
31
6
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 седмици
Плащате по милон/ дневно щото сте смотани търговци и не сте в състояние да продадете останалото доставено количество газ----АБНИ СТЕ КАТО СЕЛСКИ БРУСОВЕ----РАДЕВ ВИ ГО КАЗВА....АМА ДОРИ НЕ ГО РАЗБИРАТЕ....!!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
А,вярваме преди 3 седмици
На Мистър Кеш.
29
5
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 седмици
Плащате по милон/ дневно щото сте смятани търговци и не сте в състояние да продадете останалото доставено количество газ----АБНИ СТЕ КАТО СЕЛСКИ БРУСОВЕ----РАДЕВ ВИ ГО КАЗВА....АМА ДОРИ НЕ ГО РАЗБИРАТЕ....!!!!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
*** не требваше да прави Турецки или Банкянски паток, взе да се моли нещо на Путин в Истанбул, руските медии му се присмяха, но това е положението :)))
27
1
 
3
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 3 седмици
А пък един мармот завива шоколад в станиол!
26
2
 
10
 
! Отговори
Договорът с "Бо преди 3 седмици
Е най-голямата корупционна сделка след Турски поток на Борисов.Радев,ти колко чекмеджета напълни?
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По 1 000 000 лева на ден в продължение на 13 години. Ох машшалах. Путин се хили на "интелигентните" български копейки.