Еко: Общините ще ни зачисляват торби за боклук

Такса смет ще е включена в цената им
Обновена: 17 апр 2024 22:35 | 17 апр 2024 19:26, Стела Стоянова
10
Еко: Общините ще ни зачисляват торби за боклук
Снимка БГНЕС

Общините ще могат да определят брой торби с определена вместимост и товароносимост, в които да хвърляме боклук. Закупувайки пликчетата, ще плащаме и такса смет, която ще е включена в цената им.

Това става ясно от наредбата за изготвяне на план-сметката за разходите за услугите, за които се плаща таксата за битови отпадъци, публикувана от Министерството на финансите.

Догодина ще има три варианта за плащане на такса смет на принципа количество изхвърлен боклук. Всяка община ще решава кой начин да прилага. Единият е с торбички, другият на база вместимост на контейнерите за боклук, а третият – на човек от домакинството. За услугата миене и метене на улиците основата обаче ще е различна – или човек от домакинството, или площ на имота, пише "Телеграф".

Общинският съвет може да приеме различни основи за отделните населени места, за отделните зони в тях, както и за различните категории задължени лица. Това означава, че ще е възможно в един квартал да се плаща с торбички, в друг – на човек от домакинство, а в трети – вместимост на контейнерите за смет и честотата на тяхното извозване.

Съгласно наредбата броят торби за годината за даден имот ще се определя съобразно извършения анализ за количеството битов отпадък, генерирано за този имот. Общинският съвет ще може да определи минимален брой торби, които да бъдат закупени от живеещите. Това ще става на базата на анализ за минималното количество битов отпадък, генерирано от един ползвател на услугата в дадено населено място или зона. Когато закупените за годината торби надхвърлят действително изразходваните, останалите пликчета ще се използват за следващата година.

Ако таксата се плаща на база контейнери за боклук, тя ще се разпределя според идеалните части на живеещите в имота, към който контейнерът е зачислен.

При начисляване на таксата на база брой ползватели ще се взема предвид броят на всички лица, които ползват имота. Това включва собственици, наематели, обитатели, лица с настоящ адрес и т.н. Ако обитателите нямат настоящ адрес, се взема предвид постоянният. Годишният размер на таксата ще се разпределя към задължените за имота лица в зависимост от притежаваните от тях идеални части. Информация за броя на ползвателите на услугата, както и всяка тяхна промяна, при всеки имот ще се събира служебно или чрез подаване на декларация.

При изчисляване на таксата на основа на торбички и контейнери тя ще може да се диференцира на база вид на отпадъка – хартия, пластмаса, стъкло, метали, биоотпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Темида
Съдът отмени наказанието на полицай във връзка с издирването на Митко от Цалапица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
справ преди 1 седмица
-справедливо е да се плаща на брой обитатели на имота. Защото има случаи, в двустайни апартаменти да живеят по 4 - 5 човека, а в тристайни - по един. По сегашните правила обаче, повече плаща този, чието жилище е с по-голяма квадратура. Квадратурата не произвежда *** *** е последствие от човешка дейност. Никой не може да ме убеди, че 1 човек изхвърля повече *** от петима. Ето защо смятам, че най-правилно е да се плаща на брой живущи.
5
2
 
2
 
! Отговори
Най преди 1 седмица
Най-справедливо е да се плаща на брой обитатели на имота. Защото има случаи, в двустайни апартаменти да живеят по 4 - 5 човека, а в тристайни - по един. По сегашните правила обаче, повече плаща този, чието жилище е с по-голяма квадратура. Квадратурата не произвежда *** *** е последствие от човешка дейност. Никой не може да ме убеди, че 1 човек изхвърля повече *** от петима. Ето защо смятам, че най-правилно е да се плаща на брой живущи.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В моя случай нищо от тези три варианта не може да работи.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хората се бият и убиват за паркоместа. Време е да надградим системата и хората да се бият за кофи и торби с отпадъци.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сегашната система е най-справедлива. Голям имот - голям данък. Пак пипат с мръсни ръце и развалят работещи системи.
1
1
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Ще се хвърля ,начи нощем по дерета и парковеБезумията и алчността дотам водят

Спонсорирани публикации