Радост под пагон: Вдигат заплатите на военните с 30% от 1 януари 2025 г.

Сега базовата заплата на войник е 1450 лв.
Обновена: 12 апр 2024 13:24 | 12 апр 2024 13:24, Петър Бойчев
211
Радост под пагон: Вдигат заплатите на военните с 30% от 1 януари 2025 г.
Снимка БГНЕС

Всички парламентарни групи са се подписали под предложение за вдигане на заплатите на военнослужещите с около 30%. Това обяви председателят на Комисията по отбрана в 49-ото Народно събрание Христо Гаджев по време на брифинг в парламента.

Последното увеличение на заплатите на военнослужещите беше от 1 януари 2024 г., когато основните им възнаграждения бяха увеличени с минимум 10%.

"Искам да благодаря на всички парламентарни групи за отговорното и национално отношение, тъй като Българската армия няма партиен цвят. Тя има само три цвята - бяло, зелено и червено", заяви Гаджев.  Измененията са заложени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Стана ясно, че в момента началната базова заплата за войник първи клас е 1450 лв.

Идеята е промените да бъдат приети до до 6 май, а възнагражденията да влязат в сила от 1 януари 2025 г., за да могат да бъдат планирани с бюджета за догодина.

Председателят на Комисията се надява на съдействие от страна на президентството с издаването на бърз указ. Мотивация за военните "Благодаря на всички парламентарни групи, които са подкрепили това решение. Единодушието показва, че парламентът проявява необходимото разбиране на проблемите на армията", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Според него едно такова решение в навечерието на 6 май ще даде мотивация на военните, че държавата не ги е забравила. От своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също благодари на депутатите и на председателя на комисията по отбрана.
"За мен това решение е доказателство за държавност, но и за национално отговорно мислене", заяви адмирал Ефтимов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като ги гледам тия на снимката по-добре да си носят по едно бяло знаменце във вътрешния джоб за всеки случай.
76
0
 
8
 
! Отговори
Пак сме в тинята преди 5 месеца
За войниците е ясно. Не са им особено големи заплатите. Но вижте на офицери, генерали и т.н. като им се добави прослужено време, постови, пари за храна , за трнаспорт.... Заплатата им е 3к на калпак
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо въобще имаме ''армия'' , след като е най-малката в Европа и няма файда да я издържаме ?И защо администрацията е в пъти по-голяма от редовият състав . Също , защо имаме толкова МНОГО генерали , и то БЕЗ АРМИЯ ?
74
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 65, това е откровена лъжа, да не говорим че в руската армия огромна част от войниците са наборни, но иначе си прав - всички копейки час по-скоро отивайте в руската армия! Така или иначе сте никому ненужни тук
73
0
 
8
 
! Отговори
..... преди 5 месеца
Само като ги гледам на снимката и ми става тъжно,едни с черни кубинки,други с бежави от мисиите за пустинята,един със знаменце на ръкава,другите нямат.Построили са се не на една линия на единия краката му по-напред,а бе пълна пародия сме,но те не са виновни състава,ами политиците където докараха армията ни до просешка тояга!
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсолютно безсмилен разход. Или плащате адекватни пари, за да имате едни дори и 10к качествени наемника или не плащате нищо. Макар, че не виждам защо ни е армия в мирно време.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И на медицинския персонал им вдигнаха заплатите по времето на пандемията. Не малко обаче недочакаха пенсия.
70
0
 
7
 
! Отговори
Бау преди 5 месеца
Вие едно време като сте служили, колко получавахте и до къде я докарахте! Строева, тактика, стрелба, клетва, политическа и идеологическа подготовка и какво - НАТО ви превзе с 1 гола телевизия, 2 еротични вестника, 1 голям банан и 2 топчета тоалетна хартия! Закривай!
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който не става за нищо става политик. Затова сме на този хал. Вместо политците да са икономисти и финансисти, политиците ни са най-обикновени некадърници.
68
0
 
3
 
! Отговори
Klaus Schwab преди 5 месеца
Тва е пиар за Украйна . Няма да мрем за шайка Сатанисти
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ся генералите били повече от войниците, ами така е. Ние сме част от "демократичните" страни. При тези страни винаги е така - ръководния състав е в пъти повече от тези които трябва да свършат нещо... кво да правиш пазарна икономика ... хахахаха
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 66 - Е сега вечемприказваш глупости.
65
0
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 5 месеца
На един генерал - половин войник - колко да стане?
64
6
 
6
 
! Отговори
Do 58 преди 5 месеца
И с армия, 100 тежко въоръжени мотивирани бойци, ще завземат София с парламента и президенството за час, бе момче! Не е въпроса само в броя на наемниците и техните заплати но и на техната мотивация...
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отивайте в руската армия! Заплатите са по-големи!
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вие оставете заплатата не един войник ами кажете на един генерал колко ще стане че те са повече от войниците вече
61
2
 
16
 
! Отговори
..... преди 5 месеца
Какво се заблуждавате,никой не иска да ходи в Украйна за тоя дето духа.Ако ги накарат почти всички ще си хвърлят рапортите ,първи ще са войничките.Да не са луди да ходят из окопите и да *** за чужди интереси!А относно заплатите трябва във всички сектори да се вдигнат и българина да получи едно достойно заплащане като на западно европеец най сетне!Но това няма да стане тъй като Ние нямаме икономика,Ние живеем от заем до следващия заем,който правителството ще изтегли,ако не сте го разбрали !
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С тези избори през половин година ще фалираме държавата. Всеки е пръв в раздаването на парите на данъкоплатеца, за да спечели някой депутат в повече. А след изборите, когато сметката на държавата започне да не излиза - ми няма проблем, вдигаме данъците на работещите в частния сектор и особено на тия над максималния осигурителен праг. Ще ми вземат те големи заплати, а тия на държавната хранилка ще гладуватааама ха.
59
7
 
5
 
! Отговори
Бау преди 5 месеца
А за полицаите кога? Те винаги са били в синхрон! Пак наши и ваши!!! Боже-ееее! Военното училище - 22% незаети бройки, при положение, че те са 10 пъти по малко от времето на Сталин! При социализма за едно място кандидатстваха 100-150 младежи! Ноь няма и нужда! Сега сме в НАТО и ЕС! Народа пътува и живее, а не да ходи в казармите да мете плаца!
58
1
 
7
 
! Отговори
Осман паша преди 5 месеца
От как съм ви оставил на самотек ни държава имате ни армия!Желая ви успех!

Спонсорирани публикации