Великден за богати - агнешки френч рак за 100 лв. килото

Месото за празниците ще бъде основно наше, македонско, испанско...
8 апр 2024 15:00, Петър Бойчев
41
Великден за богати - агнешки френч рак за 100 лв. килото
Снимка Пиксабей

Колко ще ни излезе тази година великденската трапеза? Естествено, всеки пазарува според джоба си. Но традицията трябва да се спазва и непременно на трапезата да има агнешко месо.

Охладеното агнешко месо, родно производство, тази година отбеляза ценови рекорд в Пловдив, пише „Марица“. Месец преди Великден и Гергьовден в търговска верига го пуснаха срещу 32 лева за килограм.

Това обаче е „евтиния“ на фона на космическата цена от 96,69 лв. за килограм агнешки френч рак. Златното парче е част от асортимента на фирма за търговия на едро с храни с няколко склада в страната, включително и под тепетата.

Френч ракът представлява цяла мръвка от централната част на филето, с малко ребра, а заготовката е по френски тертип. Същата фирма продава и цели агнета, агнешко месо и субпродукти с различен произход.

Освен български има и внос от Македония, Испания, Нова Зеландия, Ирландия и Гърция, като повечето меса са замразени, но цените са далеч по-приемливи. Цяло агне родно производство е 23,99 лв./кг. Замразеният агнешки бут от Нова Зеландия е по-евтин в сравнение с македонския, съответно 19,90 лв./кг  и 22,20 лв./кг.

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са категорични, че отново има спекула с агнешкото месо по веригата производител-прекупвач-търговец, което изкуствено завишава крайната цена. По данни на браншовиците тази година изкупната цена на живото тегло на агнетата от фермата е между 8 и 10 лв. без ДДС за килограм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избихте прасетата, направихте условията за гледане на овце, кози и кокошки непосилни за всеки, който не с милиони, а сега се подигравате с хората ...
32
2
 
3
 
! Отговори
Аууууу преди 1 месец
Някои нямало да могат да си позволят месо за 100 лв. килото... Лелелелеллелелеле.... национална трагедия! Като ви е скъпо ще си вземете една-две пържолки. Пък ще си ги пекнете и ще си ги хапнете с кеф. това врещене, че няма за всички е досадно вече! Няма за всички от всичко! Винаги е било така. И винаги ще е така!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая година ще си ядете вие агнешкото мръсни алчни гя-у-ри бай г-а-н-Ьо-:вци
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бе я вървете по дяволите
29
3
 
3
 
! Отговори
Петърчо преди 1 месец
Не си купувайте замразени меса внос !!! Купувайте си наше прясно производство.
28
1
 
7
 
! Отговори
Мехмед Сланинков преди 1 месец
Еленския бут е по-евтин, пък е и дивеч и не е мазен.
27
0
 
0
 
! Отговори
Рецептата преди 1 месец
Най-доброто от всичките видове от стадото овче става от овча п..т-а с чесън.
26
1
 
3
 
! Отговори
ПО ВЕЛИКДЕН... преди 1 месец
...може да стане и по 100лв/ кг......КЪВ Е ПРОБЛИМА????
25
2
 
6
 
! Отговори
У ФИЛИБЕТО. И СОФЕТО преди 1 месец
.....Е ТАКА---АГНЕШКОТО Е ПО 35 - лв./кг.....НАЛИ ИСКАТЕ У ГРАДО.....ТЕ ВИ ГО....ХАХАХА
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
значи фермата продава на 8 лв, а шлякания магазин на нас ни го дава за 20 , е те това е нагла история!
23
0
 
6
 
! Отговори
" ФРЕНЧ РАК&quo преди 1 месец
РАЗНИ РЕСТОРАНТСКИ ТАРИКАТИ ВИ ПОДНАСЯТ УЖ " ФРЕНСКИ СПЕЦИАЛИТЕТИ"----- ТА ДА ХВАНЕТЕ РАК, КАТО ПОЧНЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ...ХАХАХА.....
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къв е тоя "френч рак"?? От френската онкология ще да е..
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 21 години дойдох у Ирландезатъ, и съ почна... . Първия месец -въх, че евтино агнешко и давай да го почваме, след още три месеца - е, агнешко, след шест месеца - ха, стига с туй агнешко, де!!! Е, пак си го хапвам, де, а децата не понасят дори миризмата му, вече предпочитам телешко или свински врат, пекано пиленце с пълнеж, както го прай жената - те италианките са майсторки, виж, в Италия не е просто скъпо, там е Адски скъпо!!!!
20
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
Малките мъжки телета ви ги пробутват за агнешко, защото угоеното теле се гледа дълго до 400- кг.ж.т. а, месото му е евтино и не е рентабилно за стопанина!
19
0
 
4
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ... преди 1 месец
...НИКОЙ НЕ КОЛИ АГНЕТА---А, ШИЛЕТА ИЛИ ДЗВИЗКИ ПО НАД 40-кг/ живо тегло....Най - често ви пробутват и месо от малки телета-- за агнешко!
18
0
 
7
 
! Отговори
ЗА АГНЕШКО МИНАВА... преди 1 месец
...И СВАРЕНО МЕСО ОТ ОВЦА ИЛИ ДЪРТ КОЧ, В РЕСТОРАНТИТЕ....ЛИЧНО СЪМ ГО ПРАВИЛ И ВИНАГИ С ГОЛЯМ УСПЕХ!!!!!!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същото в Австрия е 40 евро килото. Уфси.
16
1
 
5
 
! Отговори
бг турчин преди 1 месец
в някое турско село може и да ти колят и дерат и да ядат агнешко, но масово в Истанбул по шашлици и дюнери и ресторанти менюто не е агнешко, а от овен, разбирай коч, или овца, това е и не говорете глупости, ходил съм в Истанбул и в кланици и навсякъде, аз съм бг турчин
15
4
 
11
 
! Отговори
трагикомедия преди 1 месец
Не знам какво ми хвалите тази Турция, земетресението ви показа, че там нещата са супер некачествени -от храни и строителни материали до прахове и всичко. Сега имаше в Тайван 7,2 и 7,4 два труса на 15 км от милионен град - 20 жертви и няколко пшовредени сгради, а в Турция хем беше до малки градове по 200 хиляди и видя 55 хиляди жертви и още 100 хиляди ранени. Така че всички турци и турски циганнни в Бг да не пишат глупости. В ТУРЦИЯ 80 % ОТ ПРОДУКЦИЯТА Е НЕКАЧЕСТВЕНА И МЕНТЕ
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще ядем де до вия то е ясно