Сириец, участвал в боя на "Витошка": Някой има интерес да бъдем представени като заплаха

Всичко започнало на шега
15 мар 2024 15:50, Нели Христова
150
Сириец, участвал в боя на "Витошка": Някой има интерес да бъдем представени като заплаха
Снимка: БГНЕС

Момче от сирийски произход, което се оказа замесено в побоя на столичния булевард "Витоша" разказва, че всичко е започнало на шега. Младият сириец пожела да остане анонимен. Той е от Северна Сирия, на 22 години. И преди две години пристига в България.

6 март 19:30 ч., бул. „Витоша". Спор възникнал заради момиче прераства в побой между компания от български и сирийски граждани. Един от общо деветимата задържани, в момента на престъплението е и въпросното момчето. То решава само да разкаже за инцидента.

"Бяхме две групи, едната беше българска, а другата беше от сирийци, цялата ситуация се разигра много бързо. Аз бях повикан, когато спорът вече бе започнал, звъннаха ми и заварих една разправия за момиче. В началото бе по-скоро приятелски спор, не очаквах, че ще ескалира до там, и то в центъра на София, всичко започна уж на шега, на игра", обяснява момчето. По думите му ситуацията ескалира, защото всички са на по 19-20 години и кръвта им бушува.

"Познавам се с момичето заради което е възникнал спорът, с нейните родители, с брат ѝ, те са българи. Там бяха също така мои общи приятели, българи. Аз бях наблизо, в един фризьорски салон и ми написаха да дойда, за да помогна на двете групи да се разберат. Предупредиха ме, че започва да се създава напрежение затова тръгнах бързо", разказва той. Момчето допълва, че е било с българите и не е познавало нито едно от петнайсетимата сирийци от другата група.

По думите му се е опитал да обясни, че спорът за едно момиче не е причина за бой. "Групата сирийски граждани, които бяха там също нямаха намерение да се сбиват с нас, всичко се случи спонтанно. Не беше планирано. Никой не беше подготвен за бой. По-скоро неприятелски отношения", отбелязва той.

Сириецът споделя, че от две години живее в България и преди това не са му се случвали нито подобни сбивания, нито е присъствал на подобни групови спорове. "Имах истинско желание просто за комуникация, да решим спора. Да обясня, че не е нужно да се стига до удари в центъра на София. Имаше толкова преминаващи, които ни гледаха и се опитваха да ни разтърват. Беше грозна картинка. Но случва се за първи път, и не мисля, че ще се повтори от моя страна", пояснява момчето.

"В момента съм в период на изчакване, подал съм заявление за постоянно пребиваване в страната като бежанец и чакам да излезе решението. Живея при българско приемно семейство, те са нещо като мой гарант. Затова и не съм в бежански център.. Жената, при която съм, ми е като майка, за нея аз също съм като собствен син. Вярвайте ми, никъде не съм получавал подобно отношение и уважение. Те са моето българско семейство и им благодаря", споделя той.

Момчето обяснява, че е напуснало Сирия, за да намери по-хубав живот и спокойствие. "Войната в Сирия не е спирала. Това е живот в постоянен страх, аз не искам да воювам, да убивам", казва той. Младежът споделя, че е бил и в Турция, но никъде не са се отнасяли с него така, както в България. "Бях директно приет от това българско семейство, бях заобичан на мига и намерих своето спокойствие".

Той споделя, че българското общество е толерантно към бежанците, които търсят убежище. "Досега никой не се е обръщал агресивно към мен. Всеки подхожда мило, помагат ми в магазина, ако не мога да намеря нещо. Всеки ме приема с усмивка", заявява той.

"Начинът, по който се случват нещата в момента, са немислими. Не трябва да се стига до подобни действия и протести. Вътрешно вярвам, че никоя от страните не иска да приема другата като враг. Чувствам, че спорът не е спор между мигранти и българи, или мигранти и мигранти, а някой друг има интерес ние да бъдем представени като агресори, като заплаха. Вярвайте ми, аз не съм заплаха", обяснява момчето.

"Много, искрено съжалявам за това което се случи. По някакъв начин този спор, това сбиване стана първоизточника на общественото настроение към мигрантите в момента", споделя сириецът. По думите му тази случка е срамна и за двете страни, но в никакъв случай това не е периодично действие, не е целенасочено. "Дълбоко в себе си съжалявам, че бях част от него", казва момчето пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
8
 
! Отговори
Ана преди 5 месеца
До 30.Възможно е.Поне не изглеждат да са влюбени в талибаните, за разлика от пдб+ , но пък въпросните налазват само жени.
28
12
 
5
 
! Отговори
до Ана преди 5 месеца
Те възраждането по принцип са силни, само когато са на тълпи. Иначе не можеш им видиш носа. По единично са плъхове.
27
2
 
24
 
! Отговори
баба Пена преди 5 месеца
Всички със сирийско - талибански произход които не изповядват християнска религия са потенциална заплаха основно заради това че изповядват шерията и за тях правилата в тоя живот са различни. За тях думата собственост също не значи нищо, щом е тук и го пипна значи е мое, и с жените работата е още по зле. Въпрос на време е цилия ЕС да писне от тея хорица
26
13
 
3
 
! Отговори
Резидент-разединител преди 5 месеца
Аз познавам сирийци, които са емигрирали преди много време(30+ години) в България единият е лекар, другият си е сериозен бизнесмен и работодател и са много възпитани и свестни. И като цяло Сирия е древна държава точно както нашата. Има много християни там и е жалко, че са изкарани едва ли не като някаква изостанала държава с диваци каквито всъщност не са. Явно се мъчат да активират патреотете за изборите, повечето от които са с две мозъчни клетки които има казват яди, сери и повече не могат.
25
2
 
9
 
! Отговори
Ана преди 5 месеца
Но пък след физическия урок , х лебарките се скриха нещо ? Боя възпитава най - добре. По - добър урок няма.
24
4
 
4
 
! Отговори
до ХхХ преди 5 месеца
Айде и ти за Тататристан.
23
2
 
29
 
! Отговори
XxX преди 5 месеца
Хайде сега на самолетчето с еднопосочен билет към Сирия, и там може да си спорят "приятелски" колкото си искат, и с който си искат. Чантичката и обратно в Азия.
22
8
 
4
 
! Отговори
Трак преди 5 месеца
Ние навремето подценихме този проблем и ни налазиха бълхи от бълхарите и сифилис от славянките.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мноого мелодраматично, поснах салза. Не на нас тия. Да си опичат акъла овреме, защото нещата си отиват на бой. За тяхно добро е. Ако не желаят да се съобразяват с порядките, да палят с 200 докато могат, че после ще е късно.
20
2
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 5 месеца
Ами връщай се в Монголия тогава.
19
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На нашите българи САМО БОЙ.
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да бъдат потушени провокациите и от двете страни. А бежанците да бъдат пресяти и такива, които са извършвали тежки престъпления, да бъдат екстрадирани от страната.
17
3
 
33
 
! Отговори
Айларипи преди 5 месеца
Сирийчето е осъзнало, че техно възприятие за това, че жената е даденост и можеш да се отнасяш, като вещ, от която имаш само потребност и изгода в дадени ситуации, не съвпада с виждането на хората от цивилизования свят и в частност българите. Всъщност какво ознаава "Не очаквах да се стигне до бой в центъра на София". Ако беше в някой от крайните квартали не е проблем ли ? Много ми приличате на един друг етнос дето като удариш шамар на 1 веднага се събират 15... от "съседните фризьорски салони"
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди ги биеха в ареста с палки в бъбреците дано продължава тази добре свършена работа.
15
3
 
34
 
! Отговори
До европеец с главно преди 5 месеца
Ти наистина ли вярваш в тези неща или поста ти е провокация? Ти като си европеец ходил ли си в Европа да видиш, че навсякъде са пропищели от тези? Масово са мързеливи, арогантно, агресивни, не се интегрират ама хич. Прекалено различни са като манталитет. Да си ходят в други арабски страни.
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който е минал незаконно границата е престъпник. Всички мигранти там от където са дошли.
13
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само преди няколко години ние бяхме същите като тези емигранти. Немили-недраги навсякъде и то при положение, че не ни застрелят сънародниците ни на границата. Много бързо забравихме!
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе аз като отидох в Лондон преди 12 години ела да видиш толерантност, всеки гледа да те използва и изгони, а ние в България толерантност
11
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДВЕТЕ ГРУПИ,КОИТО СА СЕ СБИЛИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ СА СЕ ПОЗНАВАЛИ...НИКОЙ НЯМА ДА НАПАДНЕ НЯКОЙ НЕПОЗНАТ ПРОСТО ЕЙ ТАКА!!!АПРОПО ВСЕ ПОВЕЧЕ СТОЛИЧАНИ ОТ ЦЕНТЪРА НА ГРАДА ИМАТ ЗА СЪСЕДИ ГРАЖДАНИ НА НИГЕРИЯ,ГАНА,ЕГИПЕТ,СИРИЯ,БАНГЛАДЕШ И АФГАНИСТАН!
10
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди ги пребиваха дано да продължава тази добра традиция.