Здравната каса обсъжда да поеме 100% цените на лекарствата за кръвно

Промяната ще струва 53 млн. лева за година
8 мар 2024 10:51, Стела Стоянова
15
Здравната каса обсъжда да поеме 100% цените на лекарствата за кръвно
Снимка БГНЕС, архив

Здравната каса обмисля да повиши реимбурсирането на някои от най-ползваните лекарства у нас - тези за високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания. В момента те се ползват от около 600 хиляди пациенти. Цената на тези лекарства е относително ниска спрямо много други, но е нисък и делът, който касата покрива, поради което те представляват сериозен разход за много хора.

Разчетите сочат, че промяната ще струва 34 млн. лв. само от цената на лекарствата без таксата за рецептите, ако се въведе от 1 април или общо над 53 млн. лв. за една година, съобщава clinica.bg. С други думи, ако се стигне до такова решение, тези пари ще се поемат от касата, вместо да излизат от джоба на пациента.

Решението се обсъжда вчера на заседание на НЗОК, но не беше прието окончателно, поради което официално за него не се знае почти нищо. Пред журналисти управителят на касата Станимир Михайлов потвърди, че става дума за лекарства, за които касата заплаща най-малко в момента, и че те засягат около 600 000 пациенти.

Обсъжда се всичко по тази тема – осигуряване на средствата, откога ще влезе в сила, но има още някои неща, които трябва да се уточнят, каза още Михайлов и посочи, че е възможно промяната да влезе в сила от тази година.

Надзорниците очакват допълнителни становища, след което ще обявят официално решението си по темата, предава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
хипертоник преди 2 месеца
Лекарствата си ги плащам от много години,няма да чакам по опашки за рецепти.Ако пък сметнете 34 милиона за 600 000 човека на година това са към 57 лева на година за всеки или на месец по 4лева и 75 стотинки!Заслужава ли си затова да стоим всеки месец по опашки пред кабинети само за рецепти?Аптеки има достатъчно-влизам в някоя в която няма опашка и си ги купувам.Другото е губене на време.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Баббо Марро, не ти трябват лекарства за разреждане на кръвта. Най ти трябва чесън. 3 в едно - разредител, унищожител на бактерии и гъбички, антибиотик дезинфектант! Суров само!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тровят ви! Бъдете предупредени. Бавно и методично изцеждат здравето и живота ви. Накрая сте изненадани как сте се докафали дотам. Няма случайности. Позволите ли да ви вкарат в схемата пътят е само надолу. Лечения и трайно изцеление само с ваше усилие и осъзнаване може да се постигне.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще им вдигнат цените 10 пъти и ще източват Здравната каса. Когато част се плаща, това пречи на Обръчите от фирми на властта да си играят с цената, защото веднага се забелязва.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Парите ще бъдат ''ДАРЕНИ'' от депутатите !Таквоз чудо не е стаВАло ФЪФ Бг !
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те няма как да се безплатни, обществото ще ги плаща на солидарен принцип.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Медицинското съсловие е крайно време да осъзнае, че с поощряване на хроничните болести няма и на тях де е добре. Веднъж не излязоха с каквато и да инициатива по повод силно разболяващите "модни" натрапвания, както и поощряването на пушенето от ранна възраст, демонстративно до училищата и с участие на учителите. Няма протест срщу абсолютно нехигиеничните големи общи офиси с циркулация на влажен топъл въздух...Няма здреавеОПАЗВАНЕ.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
34 млн лева за лекарства и 19 млн лева за такса за рецепти?!Дано да е грешка на журналиста,защото на мен ми звучи безумно!Такова чудовищно разхищение на парите ни!
3
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
а за разреждане на кръвта 120 лв за 28 хапчета направете рецептите наистинаелектронни да не се ходи на 3 месеца при така наречените лични лекари и да им сеплаща по 3 лева
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Излезлите от употреба...разбира се!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те са хиляди...кои по-точно?