Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат

Всеки десети е с месечен доход под границата за бедност
Обновена: 5 мар 2024 07:16 | 5 мар 2024 07:01, Петър Бойчев
241
Българинът – уж има работа, а пък парите не стигат
Снимка БГНЕС

Да си работещ в България не е гаранция за нормален живот. Всеки десети на заплата у нас е беден. Причината - месечният му доход е под линията на бедност.
 

9,7% са работещите бедни в България за 2022 г., сочат данните от анализа на Икономическия и социалния съвет.
В сравнение с 2013 г. хората работещи и живеещи около и под прага на минимума са с 2,5 процента повече, въпреки че сега заетостта се е повишила с над 7%.
 

Страната ни обаче не е с най-висок процент работещи бедни в Европейския съюз. По-висок е делът им от заетите в Румъния, следвана от Люксембург, Испания, Италия, Гърция, където критерият за бедност обаче е друг.
Най-малък процент работещи, които са около прага на бедност, са заетите във Финландия, Чехия, Белгия, Хърватия и Словения, сочат данните на Евростат.
 

Какви са причините и как хората се справят с ниските си доходи? Замфир е млад баща на тримесечно бебе. Основният доход в семейството е от работата му като строител. Парите стигат само за най-необходимото.
„Основно да си платя сметките – ток, вода, телефон, дрехи да си купим, за детето – хумани, ядене и така нататък“, казва пред bTV Замфир Божидаров. По думите му, за да живее нормално семейството му, са необходими поне 2500 лева. Затова се лишава от много неща. „Кино, ресторанти, излизане навън, излизане някой път с приятели. Все пак аз съм на 23 г., тя е на 20 г. и някой път имаме нужда да излезем, но се лишаваме“, казва Замфир.
 

В столицата работещите бедни са най-малко. Те обаче са концентрирани в областите Стара Загора и Ловеч. Най-много са в секторите: администрация, услуги и хотелиерство.
„Това са хора, които независимо, че са на работа, техните доходи са под линията на бедност. В много голяма част от случаите това са хора, при които един член от семейството издържа цялото семейство“, казва Зорница Русинова, председател на ИСС.
 

„Около 34% от хората, които са на сезонна заетост са хората в категорията работещи бедни. Тоест начинът, по който един човек е нает също има пряка връзка с това да не изпадне в тази категория“, допълва Русинова.
Основен фактор е образованието. Ако нямате такова, рискът да влезете в капана на работещите бедни е 18 пъти по-висок, категорични са експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
24
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 месеца
В България заплатите са масово под 1000лв и около 1000 и 100 и 200 таван!И то в София!Ограбват ни!Червените м1рши затова карат скъпи джипове!!!!
54
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На българина последните 30 години му отровиха живота с фалшиви цели, които да преследва. Приоритетите му са сбъркани на българина.
53
1
 
23
 
! Отговори
Чочо преди 6 месеца
Работа има.Но работодателя казва:-Пари няма,но дайте да дадем всичко от себе си.Парите си отиват в техния джоб.А ти българино си работи.Бедни работещи.Нов термин в българската действителност.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Тесолоники 87. Остави го човека. Той едно че не разбира от нищо на това отгоре не е помирисвал какво е това работа.
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 83. Нищо им няма. Статии пишат платени експерти, а коментари платени писатели.
50
2
 
15
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 месеца
E как като бизнесмените дават трохи, осигуряват на минимума.Скоро няма да има кой да работи.Кой ще ти бачка за 2К и да те осигуряват на 1200 лева?Стотистики после вадите.Всичко е парлама.Хората се изнесоха в чужбина останаха тия без образование които само далавера им е в акъла.Ще си назначавате бежанци, скоро ще има МНОГО но и те не са от тия интегрираните.Връщат само непоправимите случаи които немогат дасе интегрерат в Германия и Австрия.България е една кална яма.Ще става и още по кална.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Парите не стигат заради инфлацията.Близко е до акъла.В мозъчна мъгла ли сте?Нещо си ви има...честно!
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вместо парите да отиват във вид на работна заплата при работещите реално, те отиват за социални помощи на неработещи ***, издръжка на излишни държавни чиновници, за скъпи коли на собственици на предприятия или за издръжка на любовниците им, или за скъпите им вили у нас и в чужбина и още куп други излишни разходи за разни театрали, музикантини, пишман културтрегери и още и още. За работещия и допринасящ брутния вътрешен продукт остава среден пръст и мизерия!
47
5
 
11
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 6 месеца
Не стигат парите ли? Като наближи Великден, да видите тогава що кола е по ГКПП-тата! 'баси! Не стигали...
46
6
 
11
 
! Отговори
Мда преди 6 месеца
Уж парите не стигат, а по северна Гърция вече всичко резервирано от българи за лятото!Че и хиляди вили и къщи изкупени от българи там.У София и Пловдив над 30% от жилищата празни, купени за "инвестиция".Преди 10 години на всяка регистрирана нова кола са регистрирани 18 втора употреба, сега са 1 към 4!!!*** не стигат бе тия пари!! За яхти не стигат
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До rambaldievskievich. Еми само русофилите сме българи. това е положението.
44
0
 
5
 
! Отговори
Де били те преди 6 месеца
Започнаха да пишат в коментарите а тещата са сериозни!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Не всички 73. Ти па що се смяташ за интелигентен не разбрах ?
42
3
 
7
 
! Отговори
Не всички преди 6 месеца
Българи са еднакви има 1% интелигентни българи като мен които мразиме чалга не сме алкохолици и тн и мразиме комунистите! Защото те съсипаха България!
41
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Ми нали 85% гласуваха да са "като немците"?! Ми станаха. Какво ревът?!
40
6
 
3
 
! Отговори
Само човек преди 6 месеца
Който не обича себе си може да обича България.
39
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
българинът харчи за глупости. За цигари, да залага на футбол и прочие. Няма образование за високо платена работа, но има огромно самочувствие, че бил природно интелигентен. Всички са му виновни. Предпочита да си пие отколкото да прави нещо полезно.
38
2
 
5
 
! Отговори
Всички системи преди 6 месеца
Са изгорели в България.Останалото е пепел!Останаха ни само богати Янкошумкарски родове.Да ги изкараме на стадиона.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още ли ревеш кат магаре бе ? Реви Марко, реви братко, двама да ревеме. Ти в обора аз на двора да се радва ДечоПора.
36
4
 
18
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 6 месеца
Ами храната като е в пъти по скъпа от целият западен свят, как да стигат.... Тока по скъп, газта по скъпа...и при все, че имаме собствени ресурси и за ток и за храна, ядрена енергетика!!!!!!!!!!!За тия дето мразели България,мразят себе си.

Спонсорирани публикации