"Завърналите се" - актьорът със 100 лица Николай Дончев

От шофьор на такси до телевизионния екран
29 фев 2024 10:06, Елка Василева
1

В "Завърналите се" Петя Кертикова ни среща с един актьор, изиграл емблематична роля на прокурор в нов български сериал, бил лошият и в десетки други продукции както у нас, така и в Германия. Там прекарва 21 години от живота си.

За Федералната република през 1991 г. заминава, защото тогава "такава е била модата". Карал такси, за да си докарва добри доходи. Завършилият ВИТИЗ, сега НАТФИЗ, продава и часовници, мебели, дори работи и в строителна фирма в Мюнхен. Днес Николай Дончев провежда групови обучения в големи компании, като не забравя и актьорската игра.

Актьорът се ражда в семейство с казармена дисциплина. Възпитан от баща си, който е военен, Николай започва да се бунтува още от дете. За да отмъсти на баща си, завършва с диплома от 3,20. Бунтар, той расте в друго време - времето на комунизма и падналия впоследствие режим.

Негова позната е видяла актьорските му заложби и го насочва към ВИТИЗ. Подготвя се, но още на първия кръг го късат. Пробва се три пъти и последният опит се оказва успешен. Приемат го и след четири години става дипломиран актьор. Избира да играе в театъра в Михайловград - сега Монтана.

В "Свободна Европа" е продуцент на няколко предавания, озвучава текстове, избира музиката, обработва и големи магнетофонни ленти. След това води и културна програма.

"Аз играех на година в 3-4 филма. От това не може да живееш. Направих преквалификация за реклама и маркетинг и започнах да си търся работа. Бяха много тежки години. Чужденците не са както днес. Над 40 години никой не те брои за жив", разказа Дончев за премеждията си в Германия пред Bulgaria ON AIR.


Днес казва, че е щастлив, че може да съчетава актьорската игра с работата си и с кросовете си за удоволствие и тонус. Сближава се с родното кино веднага, щом се прибира от Германия.

"2013 г. играех в сериал за историята на евреите в България. Там играех високопоставен немски пълномощен министър", сподели Дончев.

Вижте във видеото цялата история на Николай Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Стига с тоя режим, за да има ред, естествено, че трябва да има правила и закони, и наказания. Сега по-добре ли е, дето не знаеш кой дрогиран или пиян ще те намушка или пък ще те убие с автомобила си, докато си чакаш кротко на светофара. 34 години идиотщини стигат...