"Фрийдъм хаус": България е свободна държава

Демокрацията в света обаче е в срив
29 фев 2024 11:26, Нели Христова
73
"Фрийдъм хаус": България е свободна държава
Снимка: БГНЕС

Демокрацията по света бележи значително отстъпление през миналата година с оглед на това, че изборите в редица държави бяха помрачени от насилие и манипулации, обяви американската фондация за насърчаване на демократичното развитие "Фрийдъм хаус", цитирана от Франс прес.

В годишния си доклад спонсорираната от Вашингтон изследователска организация променя класификацията на две държави – Еквадор преминава от категорията на "свободните страни" към тази на "частично свободните", а Тайланд от "несвободните" към "частично свободните".

България е определена за свободна държава. Нашата страна събира 78 от общо 100 възможни точки.

Максималният брой точки, които дадена държава може да получи, са 100, като максимално 60 от тях се изчисляват на база равнище на гражданските права, а максимално 40 – на политическите права. По тези показатели България получава съответно 32 и 46 точки. В доклада се отбелязва спад с една точка в сравнение с 2023 г., когато страната получава общо 79 точки.

Сред съседните страни Гърция и Румъния задминават България, получавайки съответно 85 и 83 точки. Сърбия, Република Северна Македония със своите 57 и 67 точки са определени от "Фрийдъм Хаус" за частично свободни, докато Турция с 33 е определена за несвободна, пишат от БТА.

В Европейския съюз на последно място е Унгария с 65 точки
– 24 за политически и 41 по граждански права. Полша отбелязва 80 точки.

Русия е определена като "несвободна" с резултат 13 от 100 точки (4 точки за политически права и 9 за граждански свободи). А Украйна получава 49 точки и е описана като "частично свободна" – 21 от точките идват от политически права, а 28 – от граждански свободи.

Като цяло се наблюдава отстъпление в политическите права и гражданските свободи в 52 страни, а подобрение – в едва 21, което означава, че спадът в равнището на свобода по света продължава вече 18-та поредна година.

"Отстъплението е повсеместно във всички региони на света", отбеляза Яна Гороховска, един от редакторите на доклада. "И това е съвсем отчетлива тенденция."

В доклада са описани опити на лидери "да контролират изборни надпревари, да очернят политически противници и да предприемат действия за недопускането им до властта" в Камбоджа, Турция и Зимбабве, а също и – безуспешно – в Гватемала и Полша.

Еквадор се свлича надолу в индекса заради съпроводената с насилие намеса в изборния процес на престъпни групи, включително случаят с убийството на кандидата за президент и антикорупционер Фернандо Вилявисенсио, чийто живот беше отнет след негово участие в предизборна проява.

Положението в Тайланд се подобрява благодарение на последните избори, на които имаше истинско политическо състезание, въпреки че и там политическият елит попречи на младия и прогресивен Пита Лимчароенрат, чието прогресивно движение "Продължаваме напред" спечели най-много места в парламента, да стане министър-председател.

"Така че бих казала, че демокрацията и свободата не са победили напълно в Тайланд", заключи Гороховска.

Най-голямо увеличение в 100-точковата скала на "Фрийдъм хаус" се отчита при Фиджи, чийто рейтинг е нараснал със седем пункта.

През декември 2022 г. във Фиджи, страна, попадаща в графата "частично свободни държави", бяха произведени избори в напрегната обстановка, на които гласоподавателите свалиха от власт Франк Банимарана, който управляваше тихоокеанския архипелаг от преврата през 2006 г.

След изборите Фиджи постигна значителен напредък, включително чрез ограничаване на цензурата и промяна на законите за регистрация на избирателите, така че жените да могат да участват по-пълноценно в изборния процес, отбеляза Гроховска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От години наблюдавам и се чудя що е това евроатлантическа ценност. И еврика, най-накрая разбрах. Най-висшата евроатлантическа ценност е войната.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ако не е цинизъм, тогава не знам какво е. Едно решение не можем да вземем без разрешение от САЩ, а американска фондация твърди, че сме свободни.
71
0
 
5
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 месец
прИзентс:Платена реклама на демонократичното НПО Фаши30идъм маус и и33вращенията им.Цена - 100 гривни
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква е тази демокрация, където Гьобелс Денков и Мария Гаргамела си сменят местата без избори? Даже Путин и Медведев не правят такава ротация без избори. Това е напълно непризнаване на демокрацията.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде сте виждали такава демокрация, при която сменят властта и премиера без избори? Това не е свобода и демокрация, ами си е абсолютен фашизъм. Откога фашизмът е демокрация? Това са две коренно различни и противоположни политически идеи, нямат нищо общо. Фашизмът няма нищо общо със свободата и демокрацията.
68
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Този говори вицове,дали му плащат за това
67
1
 
12
 
! Отговори
Гринго преди 1 месец
САЩ-допреди 100г. са оковавали черните и са ги принуждавали ги да полагат робски труд. Допреди 50г. жени и черни не са можели да гласуват(за черните и мн други ограничения). UK-отвличали черни, превозвани като карго товар са ги заробвали в новия свят;първият наркокартел в света. Белгия и Холандия-осакатени умишлено хиляди, затваряли хора в зоопаркове. Испания-геноцид в Америка, унищожено познание на мезоамерика. Франция-колонии и грабежи. Германия-зверства ВСВ. Тез откога са демократичен свят?
66
0
 
13
 
! Отговори
уви! преди 1 месец
нито е свободна, нито е държава.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България винаги е била ''свободна'' държава , като се започне , от Византия , Турция , Германия , Русия , ... а сега НЕ СЕ КАЗВА НА ГЛАС !
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се ли разбра от НОВИТЕ ''БРАТЯ'' , че в България все още има И ОБРАЗОВАНИ ХОРА ?
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ли е ''свободна'' , а този път , от кой ?
62
0
 
11
 
! Отговори
Стилиян преди 1 месец
С две думи - Който не се хванал за палците и не е разтворил бузките пред великата демократична държава САЩ не е демократ
61
0
 
18
 
! Отговори
УСА хаус преди 1 месец
... България е ПОСЛУШНА държава.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДО 59. Нищо не си разбрал. Демокрация идва от "демос" - на гръцки народ и "крадец". Т.е. демокрация буквално означава ограбване на народа. В последните 34 години това беше нагледно демонстрирано.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗНАЧИ ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА СВОБОДА НА ГЕЬОВЕТЕ Е БЪЛГАРИ ХАРЕСВАЛИ ВИ ДЕМОКРАЦИЯТА ГЕЬОВЕТЕ СЕ УВЕЛИЧИХА ТРОИНО И ДАЖЕ НИ УПРАВЛЯВАТ
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най - големите престъпници в държавата са на върха ! И на това му казват свобода !
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни щуротии ! А бе ние канарчета ли сме ?
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом безаконието, безредието, анархията се счите са свободия, така е в БеГето!
55
3
 
12
 
! Отговори
до 52 преди 1 месец
До Разрастваща корупцияна ЗАПАДА не му пука за БЪЛГАРИЯ ! не го ли рабзрахте - за тях ние сме една колония за ОГРАБВАНЕ и нищо повече ! много неразбрали има гледам ....
54
2
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
В страната, в която Столична Община забранява мирни протести в подкрепа на палестинския народ, има демокрация? Донякъде има, да. Донякъде, понякога...