Депутатите не пуснаха никакви екстри за работата от къщи

Всяка промяна на мястото се вписва в трудовия договор
28 фев 2024 20:03, Петър Бойчев
15
Депутатите не пуснаха никакви екстри за работата от къщи
Снимка Пиксабей

Социалната комисия в парламента отряза всякакви опити да се облекчат предложенията на социалното министерство за въвеждане на нови изисквания към работата от разстояние.

Законопроектът на МС с промени в Кодекса на труда бе приет почти единодушно в комисията, след като социалното министерство категорично отхвърли идеите на Божидар Божанов за по-лек режим на уведомление, когато сменяме мястото си на работа, пише "Сега". Твърдо срещу облекчения бяха и синдикатите, и - учудващо - Българската стопанска камара. Така най-вероятно и в пленарна зала ще има достатъчно подкрепа за въвеждането на нова административна тежест за служители и за работодателите.

Законопроектът на МТСП предвижда мястото на работата от разстояние да се вписва в трудовия договор, което означава, че за всяка промяна ще трябва да сключваме допълнително споразумение и уведомление за него да се изпраща в НАП.

Служителят, освен това, ще трябва да описва писмено конкретното работно място, за да е наясно работодателят, че то отговаря на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. Тези изисквания дълбоко противоречат на гъвкавостта на работата от разстояние.

Мястото на работа и сега е ключов атрибут на трудовия договор, но депутатите на практика ще променят съдържанието на това понятие. Сега в Кодекса на труда пише, че трудовият договор определя мястото на работа, но за място на работа се смята седалището на предприятието, с което е сключен трудовият договор, доколкото друго не е уговорено или не следва от характера на работата. Изискване за определяне на място на работа от разстояние нямаше. Сега обаче такова се въвежда.

Божанов предлагаше промените в мястото на работа да не се считат за промяна на трудовия договор, ако са в рамките на шест месеца. В комисията депутатът на ПП-ДБ предложи този срок да се намали на 30 дни. Социалното министерство обаче отхвърли всичко, синдикатите и БСК също бяха против. Против се изказа и Георги Гьоков от БСП.

На заседанието се чуха всякакви интересни казуси и доводи от новата материя. Адлен Шефкед от ДПС например коментира, че трудов договор без място на работа може да се окаже граждански. БСК пък имаше опасения, че при съдебен спор интересите на двете страни пак няма да са защитени (Божанов предлагаше двете страни да се разберат по имейл, без да подписват уведомленията си с е-подпис). Божанов допусна, че сега работодателят ще подава едно уведомление с изредени всички населени места у нас, за да се отърве от проверки.

Мнозина изтъкнаха и основния довод за тази нова административна тежест - че само с нея може да се уреди кой носи отговорност при злополука при работа от разстояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако натиснат фирмите да върнат хората в офисите, после фирмите ще ги натиснат. Като им напусне 80% от персонала. Както се каза по-долу, фирми - бол. Занаят да имаш само.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не можа да ходя....Ако не работя хоум офис ,трябва да си изкарам телк и да разчитам на 300 лв на месец от държавата! Иначе да работя мога ,защото мишката я движа с ръцете!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютна тъпотия е тоя закон
11
8
 
2
 
! Отговори
пепи преди 1 месец
Утроил си ама другия път. Кажи име на фирма .
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До младото меринджейче отдолу, от теб нищо не зависи и нищо не си решил, фирми бол, освен това по време на короната много хора си утроихме заплатата като минахме на ремоут за истински фирми, не побългарени.
9
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факт е, че хората вкъщи се скатават. Особено по-младичките. Та за това групово мениджърите решихме йок вкъщи. На който не му харесва -вратата. Вкъщи може само ако си болен, детето е болно или с някаква уважителна причина
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Кодекса на труда пише, че трудовият договор определя мястото на работа. Чел съм трудов договор, в който за мястото на работа се определя апартаментът на служителя. Излиза, че служителят сам трябва да оборудва работното си място така, че да отговаря на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Три години хоум офис, немска компания дори тока не ни платиха, за преустройство на апартамента в офис където заминаха десетки хиляди нищо, безплатния обяд го спряха, повишение на заплата йок, фирмата си купи офис за 50 млн. евро, та естествено напуснах всички там сега са с робска психика, та много внимавайте в кой магазин влизате и каква кола си купувате, защото може да си дадете парите на поробителя!
6
4
 
26
 
! Отговори
Гого преди 1 месец
Аз съм IT и работя повечето време от в къщи. Работодателя следи какво съм изработил, а не къде се намирам и с какво се занимавам в дадено време. Просто ми дава срок и чака задачата. Кодекса на труда да го духа.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Често работодателите си мислят че служителите се скатават вкъщи.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо?
3
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
опси, аЙтИ-тата ще трябва да си замъкнат мързеливите четирибуквия в офиса. Ама то е добре за тях, че понапълняха малко нещо
2
18
 
14
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 1 месец
Работникът трябва през цялото време да е вързан на каишка с електрически кабел. Да се знае къде е и да има камера. Работодателят, директорът, неговата секретарка или който и да било друг упълномощен от Ръководството, трябва да може да вижда работника и да му пуска ток по шията когато пожелае. Иначе работа не се върши.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
матряла не заслужава, даже търсим да го сменяме