Посрещане на Нова година за близо 8000 лв. – свободни места вече няма

В зимните курорти цените са от различен порядък
11 дек 2023 07:00, Елка Василева
191
Посрещане на Нова година за близо 8000 лв. – свободни места вече няма
Снимка: архив, БГНЕС

Три дни купон за посрещане на новата 2024 г. - това се оказват най-масовите оферти, които се предлагат у нас. Причината е, че 31 декември е в неделя и хотелите предлагат пакети с три нощувки - включват 29 и 30 декември, като във всяка от вечерите е предвидена програма с различни изпълнители, пише „24 часа“.

И тази година едно от най-скъпите места за посрещане на новата година се оказва Велинград. Там в повечето петзвездни хотели тридневният купон излиза между 6000 и 7500 лева. Миналата година градът се прочу с оферта за 11 500 лв. за 4 нощувки, сега престоят е намален с ден, а цената вече е 7550 лв., свободни места обаче няма.

Най-скъпата оферта е за президентски апартамент на 5-звезден хотел в Бургас срещу 8050 лв. Толкова струва престоят на двама за 4 нощувки.

Всъщност за цената решаващи се оказват екстрите, за колко души е помещението за настаняване, има ли спа и други глезотии.

Някои хотели например са се изхитрили и предлагат на пръв поглед приемливи цени, но таксуват отделно празничната новогодишна вечеря, а други са предвидили дори за Нова година стандартната блок маса или брънч.  

В хотелите с по-висока категория има програма с участието на всички популярни музикални, а на някои места и комедийни звезди, а където цената е по-ниска - има диджеи.

В зимните курорти цените са в различен порядък.

Хотелите в Пампорово масово правят отстъпки от около 15% за резервации, платени до 15 декември. Новогодишните куверти с празнична вечеря са около 250 лева за възрастен и 130 лева за дете.

В Пиринския край предлаганите пакети за 3 и 4 нощувки се оказват разпродадени още в края на лятото.

Висококатегорийните хотели продаваха 3-дневни пакети от 1000 до 2000 лв. на човек и като бонус - продажба на стандартни и ВИП ски карти, безплатни трансфери до пистите и първа станция на лифта и др.

В Банско в някои хотелски ресторанти цените за празничната вечер стигат до 500 лв. на човек.

Включени са 30 г гризини, ордьовър 150 г, патешко магре с вишнев бонбон 150 г, агнешки котлет 250 г, баклава 50 г, баница - 100 г, погача - 100 г.

Силен интерес има и към празнуване на Нова година по морето. Кувертите вече свършиха, заяви съпредседателят на туристическата камара във Варна Стоян Маринов.

Хотелите във и около Варна залагат на ол инклузив и музикална програма. Децата между 3-6 г. плащат 320 лв. за куверти, а от 6-12 г. - половината от цената за възрастен.  

Цените на офертите в Бургас са в широк диапазон. Най-ниската тръгва от 50 лв. на човек в квартален ресторант и стига до 5786 лв. с две нощувки в 5-звезден хотел.

За Слънчев  бряг оферти не се  предлагат, тъй като хотелите в най-големия ни  черноморски курорт не работят през зимата. Повечето собственици не отварят, тъй като не им излиза сметката за персонал само за няколко празнични дни.

В малките градчета около Бургас по-голямата част от базата също ще е затворена.

От месеци са резервирани всички 250 хотела, къщи за гости и туристически бази в Еленския Балкан, макар цените да са с 15-20% над миналогодишните.

"Запитванията не спират, но за съжаление всичко е заето. За Коледа има по-голяма вероятност да се намерят свободни места, а наемите варират от 400 до над 1000 лв. в зависимост от капацитета на вилата", обясни Десислава Колева от туристическия информационен център в Елена.

Във Велико Търново цената е в зависимост от категорията на мястото за настаняване. Над 1500 лв. струват 3 нощувки в стая с изглед към Царевец в четиризвезден хотел. 2216 лв. е цената за ВИП апартамент с 4 места.

Там глезят гостите си още със спектакъла "Царевград Търнов - звук и светлина", наблюдаван от ресторанта на хотела по време на вечеря на 30 декември.

В Странджа наемът на къща за гости започва от 70 лв. на стая за двама и стига до 130. В някои случаи стопаните на къщите оставят баница с късмети.

Традиционно офертите на луксозните хотели в България са съизмерими с почивка за Нова година в чужбина.

При това има и екзотични дестинации на същите цени. Едно от предложенията е за екскурзия до Лапландия - 6 дни се предлагат за 1995 евро на човек.

Ако там времето е твърде студено, може да се отиде на плаж за Нова година. До Занзибар например може да стигнат до 2800 лева на човек. Включени са 7 нощувки, а за различни екскурзии и други атгракции се доплаща. Най-скъпо излиза целедневно сафари - близо 1000 лева на човек.

Изобщо няма смисъл да се правят сравнения с още по-близки дестинации като Сърбия, Румъния, Гърция и Турция. Там офертите масово са между 450 и 650 лева на човек на ден за тридневни пакети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
9
 
! Отговори
Позитано 20 преди 9 месеца
Ние комунистите мразим тези дето са по богати от нас.Така не бива.
62
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 74. Прав си, много даже. На повечето повредняци и милион да им дадеш, пак ще живее пестеливо и ще мрънка, че няма пари. И аз съм от по старото поколение, затова ги знам наборите. Кътат за още по повредените им деца, а ония ги смучат нагло. Живей за мига, нещо такова беше, кой, с колкото може.
61
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българинът се замогна последните години. Автопаркът се поднови. Хората ходят по почивки. Магазините са претъкани и количките на касите са солидно напълнени със стоки. Едно не се променя и то е мрънкането. Манталитет ли е, традиция ли ... не зная, но днешно време живеем по-добре от когато и да е било! Просто малко трябва да си променят нагласата хората и да намалят завистта и алчността!
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия от Северна Дакота, ходят в Южна Дакота и обратно. Тия не са от най богатите щати, но и там е готино.
59
4
 
32
 
! Отговори
пепе преди 9 месеца
Това заради кифлите и мутрягите, заграбили сиви пари, нормално, те по далече от Велинград не виждат! За тези пари пътувам навсякъде из Европа и света. Но като си имат контингент родните хотелиери, няма проблем, всички са доволни. Първенюта и снобари плащат пари, като за Сен Тропе и се бутат във Велинград на чалгха и простотия. Ние нормалните хора отиваме някъде в Европа, далеч от простотия и кич.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според вас средния жител на щата Северна Дакота, къде прекарва празниците - на вилата, в хотел, в Макдоналдс, вкъщи, на работното място или в чужбина. хаха
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все млади хора ги купиха и повечето работят в България, много деца търчаха около басейна лятото. Тука вече никой не купува по много апартаменти, с повече от 2 са много малко. Вземат си ги да си карат кефа, не за под наем
56
2
 
10
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
Има търсене - има предлагане. Някой има пари за хвърляне - съответно друг надува цените и така купувач - продавач в пълен синхрон.
55
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българите имат пари. Нов комплекс до къщата ни, с 36 апартамента се разпродаде за по малко от година. 1400-1600Е кв.м. Това Созопол, Буджака. И само от българи. А, колко нови къщи се построиха или още се строят за последните 3 години. Тука съм от 15 години, като съм в България, такова нещо не е било от началния бум. Няма лошо, нека, но зимата тука е Припят, 95% е празно, но лятото е лудница
54
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Посрещане на Нова година за скромните 10 минималани заплати. След, което излизат "видни и щедри" работодатели и викат, няма работна ръка, а тази която я има е нископродуктивна и немотивирана. Последните им лостове за експлоатация: ще внесем работна ръка от чужбина (видимо не стана) и последната тенденция AI ще ви изяде хляба.
53
3
 
3
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
дека да се запишем и коко чини кило ракия
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама да ги фактурират до 31.12.2023 г., за да не стане от 01.01.2024 г. пак 20 процента ДДС -то, като гледам нямам нужда да е ниско.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 61 ако под три пъти по-богати за гърците спрямо българите го смяташ по БВП на глава от населението, Гърция има малко над 20 хиляди $, а България малко над 12 хиляди $ тва е за 2021 г. Това не е дори два пъти повече.
50
4
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
а защо искат хотелиерите държавата да им плаща рекламата при 8000 лв офертивсеки да си плаща рекламата зърнари тези с олиото хотели всеки иска от държаватанали искате капитализъм плащаите си
49
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние сме от ПП какво са 8000 лв това е смешна сума ние обядваме за толкова
48
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това са оферти за богати хора. Хубавото е, че хотелите осигуряват работа във велинградския регион. Едно време един от богатите ми приятели си търсеше блуза на някаква марка за 300,00 лв. Казах си, че дори да имам пари за такава блуза едва ли бих ги дал. В момента мога да си позволя такава блуза и не бих си купил. А онзи богатия приятел семейството му съсипаха няколко бизнеса и дължат пари къде ли не. Т.е. вече не е богат. Така, че умната!
47
3
 
25
 
! Отговори
Айде някой път и преди 9 месеца
покажете, кои са тия дето дават по 8 бона куверт за празник. Бас държа, че не са хора от завода, цеха, таксиджии, шофьори от градския транспорт, продавач-консултанти, касиер от някоя голяма верига и т.н. Това, че най-богатите 5-6% са резервирали всички хотели и курорти и кръчми не казва нищо за положението в страната. Повечето хора ще по 20-50 лева за една салата, бира и може би основно ястие, а после ще си тръгнат със собствен транспорт, поради липса на пари за такси.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 61, не става въпрос до разбиране. Става въпрос до факти. Никой не коментира масата, която не може обувките да си върже. Хубаво е да спрете с определянето на цялата нация. Генерализирането никога не е подходящо мерило.
45
4
 
0
 
! Отговори
Красавицата преди 9 месеца
МАКСИМ КАРАКАШ топли леглото с младата си любовница, бизнес асистентка в една от фирмите му. Момичето е почти на годините на сина му и вероятно вече е бременна от него. Бизнесменът тотално е скъсал със старото си семейство и се грижи единствено за младата си любовница. Сина си е отпратил отдавна далеч в чужбина, а жена си я пратил да се издържа сама на държавна хранилка.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 53, не е така! Интелигентния човек е осъзнат и прави нещо за да подобри ситуацията си! Пр0стака обвинява целия свят. Прав си, неизбежно е!