Комисията по отбрана гледа ветото на Радев за БТР-ите

Тагарев ще отговаря на въпроси за отбраната
6 дек 2023 09:21, Стела Стоянова
24
Комисията по отбрана гледа ветото на Радев за БТР-ите
Снимка БГНЕС

Ветото, наложено от президента Румен Радев, върху изпращането на бронирана транспортна техника за Украйна ще бъде разгледано от ресорната Комисия по отбрана. На актуални въпроси за политиката за отбрана ще отговаря и министър Тодор Тагарев, съобщава БГНЕС.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и.

В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия.

Реакциите на ветото бяха почти еднополюсни. Председателят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков заявиха, че то ще бъде отхвърлено, а премиерът определи хода на президента като "излишен жест".

От БСП обявиха, че ще подкрепят ветото при гласуване в пленарна зала, а вицепрезидентът Йотова коментира темата с думите, че има вяра на ,що се отнася до национална сигурност, а не на политиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
На Запад преди 2 месеца
вече има разногласия по отношение на отпускането на Украйна на помощ в размер 50 милиарда евро. Това го пише в Financial Times. А ние мило и драго даваме за тази Украйна, която никога не е подкрепяла българите на нейна територия
8
0
 
3
 
! Отговори
bl преди 2 месеца
Тук всички вият колко за нищо не стават нашите БТРи, а украинците ги искат. Как така? Украинците може да са промити, но не са ***. Те биха приели техника само ако може да се ползва в реални бойни условия или да се продаде.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те тези БТРи са само за скрап, даже и в графара морално остарели не влизат. Дай само на пенсионерите и чички русофили да вият и да се наливат с евтин алкохол.
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И на това руско прокси ще му изтече времето! Време е да се отървем от руската примка веднъж завинаги! Добре, че е Делян Пеевски, за да поддържаме твърдия евроатлантически курс!
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Общо взето рундьо ,популизъм на макс .Не продавайте българска земя като земя не се продава ,дръжте БТР на по 50 години.И той ще отиде в небитието като Първанов и БСП .Просто тия хора не разбраха че с про-руски лозунги в България избори не се печелят ,и ако се печелиха БСП щяха да управляват дълги години.
4
2
 
3
 
! Отговори
какво вето? преди 2 месеца
келипира е голям с подобни покупки, а пък преизбиращите ни поклонници да се оправят както могат с бързи кредити
3
6
 
5
 
! Отговори
Хах преди 2 месеца
Ама то има ли нужда въобще да пращаме БТР-и?
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега само забележете как ще наскачат едни антирадевци да плюят по президента, аз такива писъци и скимтене не съм чувал за доган примерно ,архитекта на бг политиката, защо????????
1
8
 
10
 
! Отговори
Е преди 2 месеца
Като стават за охрана на границите,бедствени ситуации,що Радев не предложи предишни години да се ползват за тези цели? Лизлиз подметките на джуджето пътин.