Нова наредба определя кой е енергийно беден

Има няколко критерия кои са уязвимите клиенти
29 ное 2023 15:08, Стела Стоянова
22
Нова наредба определя кой е енергийно беден
Снимка БГНЕС, архив

Правителството прие Наредбата за критериите, условията и реда за определяне на статут на домакинства в положение на енергийна бедност и на статут на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Наредбата дава яснота за това кой е уязвим клиент за снабдяване с електроенергия и кои домакинства са енергийно бедни, пише БТА.

Документът е разработена от междуведомствена работна група, включваща министерствата на труда и социалната политика, на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката.

Наредбата определя уязвимите клиенти за снабдяване с електрическа енергия в съответствие с последните промени в Закона за енергетиката. За средномесечен доход на член на домакинството се вземат предвид разполагаемите средства, намалени с разхода му за определеното спрямо енергийните характеристики на жилището типово потребление на енергия. Разполагаемият средномесечен доход се сравнява с официално обявената линия на бедност за целите на определяне на статут на домакинство в положение на енергийна бедност, съгласно дефиницията в допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

За определяне на статут на уязвим клиент за снабдяване с електрическа енергия са въведени критерии в зависимост от възраст, здравословно състояние, разполагаем средномесечен доход, намален с разходите за енергия, нужда от помощни средства за независим живот или медицински изделия за поддържане на живота, чието функциониране зависи от източник на електрическа енергия, както и получаване на месечни социални помощи.

При определяне на разполагаемия доход на правоимащите се вземат предвид както необлагаемите, така и подлежащите на облагане по реда на Закона за данъка върху доходите на физически лица. При изчисляване на разполагаемия доход е въведено изключение за изплатените стипендии на ученици и студенти.

На 19 октомври държавният глава наложи вето върху гласуваните от парламента промени в Закона за енергетиката. В мотивите на ветото президентът посочи, че законът се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система. С гласуване на 10 ноември парламентът отхвърли ветото и отново одобри предложените промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички ще сме енергийно бедни, бизнесът, населението, всички ще получаваме енергийни помощи. Капитализмът е брюкселска власт, минус електрификация. Пазарът докарва бедност, а държавата ще поправя пазара. Тогава, защо ни е този пазар? Само за да печелят посредниците частни търговци на ток. Отново - печалбите се приватизират, загубите се национализират. Частните търговци на ток ще печелят от източване.
15
0
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 месеца
МОЛЯ НЯКОЙ ДА МИ ОБЯСНИ ,КАКВО ПРЕЧИ ДА СЪМ ЕНЕРГИНО БЕДЕН ,АКО БАЩА МИ ИМА АПАРТАМЕНТ ,В КОЙТО ЖИВЕЯ И КЪЩА НА СЕЛО НА КОЯТО Е ПРОБИТ ПОКРИВА,ТЕЧЕ ,ТРЯБА И РЕМОНТ , А НИЕ НЯМАМЕ ПАРИ .ТАКА ЧЕНИКОЙ НЕ Я ПОЛЗВА И ТОВА САВСЪЩНОСТ САМО НЯКОЛКО ГОЛИ СТЕНИ.ТАКА КЪВ ДОХОД МОГА ДА ИМАМ ОТ НЕЯ,ТА ЗАРАДИ НЕЯ МЕ ОТРЯЗВАТ ОТ ПОМОЩИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ.НЯКОЙ ДА КАЖЕ ТОВА СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е!!!!!!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До акъдемик Кирчо, всъщност не е вярно това. Доходите в България са средни за контитнента и никак лошо според образование и умения.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как, по какви критерии или формула ще се определя кой е енергийно-беден?
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като си *** и мързел, следователно си енергийно беден, няма да ползваш енергия.
11
0
 
4
 
! Отговори
Кокорчо : преди 2 месеца
"НаштЕ хора са енергийно бедни..."
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние народа плащаме на дупетатите всички сметки моля да бъдат намалени на 80 броя не се издържа вече на 240 не става
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Посочете една сметка на депутат за ток вода парно да видим а????
8
0
 
13
 
! Отговори
А на бас преди 2 месеца
КАК КОЙ ДЕПУТАТИТЕ СА ЕНЕРГИЙНО БЕДНИ НИ ТОК ПЛАЩАТ НИ ВОДА НИ ПАРНО НИ ХРАНА МОЛЯ ПИТАЙТЕ ГИ А?????
7
0
 
13
 
! Отговори
акъдемик Кирчо преди 2 месеца
Българите са най-бедните хора в Европа! Континента Европа, не Европейския съюз! Държава, в която масовата заплата от 500-600 евро месечно се смята за добър доход в почти цялата страна с изключение на столицата - там добрата заплата е 700-800 евро за месец!
6
1
 
17
 
! Отговори
Когато тока спира преди 2 месеца
той спира и за тези, които могат да си платят сметката. "Енергийно беден" или "енергийно богат" няма да има никакво значение след като спре АЕЦ-а.
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ИТтата обраха народа, p0serk0, дори не си смешен вече. Стана ясно, че имаш психически отклониения :) Работим и печелим толкова колкото ти никога няма да видиш! Плачи и реви сам в ъгъла. Провалени индивиди като теб заслужавате точно това! А ние ти се подиграваме в лицето!
4
0
 
20
 
! Отговори
! преди 2 месеца
Да се изисква да са си платили данъците! Стига разни скатавки да получават помощи, а да не си плащат задълженията!
3
11
 
5
 
! Отговори
Важно преди 2 месеца
да не се включват хора собственици на имот или недвижимо имущество! Не може да имаш апартамент и да се водиш беден! Това е абсурдно!
2
4
 
11
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 2 месеца
Програмист взема средно 7хил лева и има над 2 апартамента. Въпреки ,че са богаташи програмистите си работят от вкъщи за да ползват евтин домакински ток ,а не скъп промишлен. Копят и биткойни и си държат сървъри по къщите. Сигурно и енергийно бедни ще се изкарат
1
1
 
6
 
! Отговори
Който нема АМГ преди 2 месеца
Е енергийно беден