Таксата от 20 лв. върху руския газ ще се отрази негативно на българите

Анализ на Димитър Иванов и Пламен Павлов пред Bulgaria ON AIR
15 ное 2023 15:00, Анисия Иванова
48

Премиерът Николай Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността по повод внесения в Народното събрание проект за отмяна на дерогацията на "Лукойл" за работа с руски петрол.

"Дерогацията не е изключване от санкциите, тя се случва по определени правила. Правилата са, че този петрол може да се консумира само за вътрешна употреба, а 2/3 се реализират на външния пазар. Това, което прави на външния пазар, е без право за продаване в ЕС и на територията на САЩ и другите държави, които са включили санкциите срещу Русия", коментира Димитър Иванов от Движение за енергийна независимост в студиото на "България сутрин".

Основният въпрос, който трябва да намери отговор, е дали "Лукойл" нарушава правилата на дерогацията. Това, по думите на Иванов, ще има по-тежки последствия за страната от всичко останало. От доклада на спецслужбите се очаква да стане ясно дали България спазва дерогацията в условията на военния конфликт в Украйна.

"Ще стане ясно добри съюзници ли сме ние, след като пледираме за евроатлантизъм, след като създаваме правителство на тази база, или има лицемерие. Службите трябва да знаят претоварвани ли са танковете. "Лукойл" изписват, че доставят на Х определено количество, но в морето ги засичат, че този танкер се претоварва на друг и отива в неправилна посока", каза още Иванов.

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов очаква отговори защо една възможност, предоставена с дерогацията, не се използва и има ли въздействие върху рафинерията.

"Имаме златна кокошка, която не снася яйцата при нас, а някъде другаде. На принципа "не е важно аз да имам, важно е он да няма". Вместо правителство да се заеме със своите функции, ни поднасят театрални сценки", коментира Павлов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че ставаме свидетели на управленска немощ.

"Имаме закон, който регламентира печалбите. Това е извадено, за да може да се пазарят управляващите. Видимо е какво се случва и в общинския съвет, а цената я плащаме потребителите", добави Павлов.

Димитър Иванов посочи, че е много важно да се установи дали свръхпечалбата на "Лукойл" е натрупана според или в нарушение на правилата на санкциите.

"В тази публикацията на Politico се говори, че Русия има 1 млрд. долара печалба, за да финансира войната. Това поставя въпроса ние можем ли да сме съюзници на Украйна и НАТО. Политическите последствия за нашата еворатлантическа позиция няма да бъдат леки. Ние да се окажем тези, които най-силно викат дръжте крадеца, а те крадат", на мнение е представителят на Движение за енергийна независимост.

Гостът смята, че по отношение на цените на горивата правителството ще направи всичко възможно да не бъдат увеличени, за да няма протести до ротацията.

Според Пламен Павлов, 20 лв. такса върху руския газ вече се отразява върху цената, която "Булгаргаз" иска за ноември - от 67 лв. за мегават става 88,60 лв.

"Ще се скараме със съседите, ще си влошим още повече отношенията с Русия и накрая може да бъдем наказани, това е тази такса", завърши Димитър Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ЛукойлпетролBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
Дивуй преди 5 месеца
И защо таксата е само 20 лева?Нека да е 100 , по добре 200.Само сметнете колко пара ще падне.Ама на всичко що е тръба с газ без значение закъде и за кого.Ще си живеем царски а Путин и останалите ще ни плащат кефа.Ще има и пари за Украйна и Израел да дадем.
36
0
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 5 месеца
Прави всичко възможно да ни е скъп живота!!!ПРОКЛЕТНИЦИ ЗАПАДНИ У.РЕТЕ!!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това не е управленска немощ, с намеса на политици, битуващи като депутати в НС, в работата на производствени предприятия и търговията. Пеевски и Добрев тичат като слонове в стъкларски магазин, правят се на агенти на ФБР и спъват производството на Нефтохима. Очевидно е по-добре той да се продаде на западна компания и двамата депутати да си намерят друго поле за тдействие. В пресата се промъкват съобщения, че Русия продава втечнен газ на държави от ЕС,които предпочитат да получат по-евтин LNG.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В крайна сметка това такса ли е ....акциз ли е....мито ли е?И защо изобщо нашите цъ.рвули си мислят че някой ще им плати тези пари.Бас ловя че от Путин пари няма да видят.
33
0
 
3
 
! Отговори
МъДенко преди 5 месеца
Чакаме парите от руснаците ама нещо не идват
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не разбирам - някой заставя ли ни да купуваме руски горива??? Няма руски танкове на границата... Карат се за да изглеждат американоугодни! Нищо друго! За сметка на това койотите ни натискат да им купуваме остарялата техника завишени цени, в противен случай ще има цветна революция! Строят ни американски военни бази, назначават ни шефове на службите, правителства... И всичко това в името на американската демокрация и народ! Българите!? Че кои са тези??
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знаем кое е истина Няма такава Управляващите работят за себе си Не им пука как се издържате на колко места работите Те са си добре Вземат хилядите си лева зсплати и мажат за да замажат наклепанеъо Въобще не им пука за обикновенния човек Важното е да са в парламента с 15000 лева заплата
30
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аман от плашила. Вселената ще се срине, ако не се плаща на рашистан....
29
2
 
12
 
! Отговори
komitataей преди 5 месеца
само инвалиди управляват колонията затова и ще има упадък-
28
0
 
9
 
! Отговори
Бай Хуй преди 5 месеца
Старата песен на нов глас! Е как ще се отрази бе, нали "не ползваме" руски газ?
27
0
 
15
 
! Отговори
до 20 преди 5 месеца
Руснаците ти дават газта на същата цена както я дават на германците - те нямат и друг избор ! Друг е въпроса какво правят мошениците в нашата държава, за това цените са конски и всеки айдук обяснява кражбата с "политически спекулации" !
26
1
 
16
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
Газпром не е ни врътнало кранчето,защото не сме плащали, а защото не сме плащали в "рубли"! Научи се да не лъжеш с истината!
25
1
 
5
 
! Отговори
ЕГАТИ, ЕКСПЕРТИТЕ... преди 5 месеца
...кви са тия меки китки, ГДЕТО ги главите за ЕКСПЕРТИ, БЕ.....ХАХАХАААА. .....ТИЯ май вече са си намали халките за сибирските краставици!!!!!
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Газпром ни врътна кранчето щото отказахме да плащаме! За евроатлантици можело безплатно! Ама с тази такса стана смех голем! Значи Русия няма право да вдига цената на продукта, ама ние юнаците можем да си определяме цената на преноса??? Незнам! Дали мога да вдигна наема на магазина в моето помещение, като същевременно забраня на собственика да вдига цената на салама? Интересен принцип на пазарна икономика...
23
8
 
7
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
Да не сме искали такса,щото сме щели да се скараме със съседите? Това сериозно ли е ? Газпром като ни врътна кранчето, май не сме се скарали с тях? Откъде се появяват такива мекотели-експерти?
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На мен няма да ми се отрази. А на вас. Тръбата си е наша и всеки ще си плаща транзита.
21
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Според тия ***.мантии , не трябва да се допуска нещо в полза на България! Всичко трябва да е в полза на РуZия. Иначе - Всяко тържество на България е смърт за РуZия.
20
14
 
18
 
! Отговори
видинлиика преди 5 месеца
Един път бяхме на грешната страна и това ни коства територии дадени на Сърбия, а те създадоха тази измислена държава Македония. Сега пак сме на грешната страна и може един ден да ни няма на картата на света.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не разбрах, според експертите пак ли ще трябва да си горим паркета както миналата зима?
18
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като прочетох заглавите помислих, че пак Боян Чуков се е изходил по въпроса, но били некви други със сърпове и чукове в главите :)