По-старите телефони няма да получат съобщение от BG-ALERT

Тестването започва днес
Обновена: 7 ное 2023 10:30 | 7 ное 2023 10:30, Стела Стоянова
40
По-старите телефони няма да получат съобщение от BG-ALERT
Снимка БГНЕС, архив

За да може да се реализира ранно предупреждение, трябва да има данни и прогнози за някакво опасно явление. Системата не е напълно автоматизирана, затова крайното решение трябва да се вземе от компетентните органи.

Това обясни пред БНТ главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР.

"В предупредителното съобщение може да се дадат препоръки по какъв начин да действат хората след като е настъпило бедствието. Включително и линк към сайта, където могат да научат повече информация. Паника не трябва да се всява, взема се бързо решението и разпространението на съобщението става бързо. Ако е включен телефона и е свързан с клетките на оператора, хората ще получат съобщение. Част от по-старите телефони с по-стари операционни системи няма да получат съобщение", допълни Джартов.

Днес на територията на област Габрово ще се проведе първият тест на системата й.

Още по темата

В продължение на половин час - от 12.00 до 12.30 ч., ще бъде излъчвано съобщение, съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Тестовете се извършват за проверка на техническата годност преди въвеждане в експлоатация на системата. Поради спецификата на информационните системи е възможно на някои телефони като заглавие на прозореца, където се визуализират съобщенията, да пише "Сигнал от президента" / "Presidential alert". Джартов уточни, че сигналът няма връзка с президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.

Ето и графика, по който BG-ALERT ще направи проверка на системата, чрез изпращане на съобщения от 12.00 до 12.30 ч.

7 ноември - област Габрово
14 ноември - областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен
15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра
16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен
21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол
22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област
23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково
29 ноември - национален тест в цялата страна


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Това нещо, ако го пуснат през нощтта, много хора даже няма и да се събудят, заспивайки вечен сън." - Значи, ще го пуснат, хорта нямало да се събудят и ще умрът? Кво?
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До bl - Ами ако е монархия, трябва да си сменят името на алертите, това е! Не ми ПУКА, как ще реагират в Англия, защото тази страна е в последните си 10 години живот. Докато "функционалността", може да я има при GSM системите, тук се позлва различна система. GSM ще спре д абъде поддържан от повечето оператори в следващите години, защото новите 3, 4, 5G и прочие, не са по стандарт.
15
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Препоръчвам на тоя, които не са чули и видяли за какво иде реч, директно да си изключат телефона след 12. Това нещо, ако го пуснат през нощтта, много хора даже няма и да се събудят, заспивайки вечен сън. Какмо аха да измислят подобна гллупост?
14
0
 
4
 
! Отговори
bl преди 10 месеца
"Казва се точно заради това има "Presidential", защото е за обръщение на президента към нацията." Да бе да. Ами ако държавата е монархия? В Англия имаше подобно нещо наскоро. Как, мислиш, щяха да реагират хората ако бяха получили съобщение от Президента?Текстът изцяло зависи от подателя.А това че старите телефони можело и да не получат съобщението само показва неграмотност! Тази функционалност е заложена в GSM протокола и се поддържа даже и от най-старите телефони.
13
0
 
11
 
! Отговори
копееето ми пише на преди 10 месеца
англииски език . алерт , алерт , звуци за 30-50 секунди или 2-3 минути . не знае булгарски, нито какво ме предупреди . за наводнение за село е сандански , след 8 дни Е alert alert wwwiiiiuuuuuuuuu, alert sandasnski city woter on the people , alert alort abort .... имат и писмени грешки , а ми вземат и 30 ст. такса на минута, че ме предупреждават . шах
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И аз вече съм на мисъл, че требе да си сменя телефона с едновремешен за 5 лева дето се събира в малкото джобче на дънките и да я карам спокойно.
11
0
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Аз получих съобщение преди седмица. Но това не е съобщение, а някакъв вой. Хора с по-слаби сърца може да ритнат камбаната.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има лесне начин за махане под Андроид. За iPhone е ... кошмар направо.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 8 - Вземат по 1000 лева на проверяващ, това ще вземат ...
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
само ште ви кажа че това за контрол над масити!!! 5жи ни обива редом сас ваксинити.искат дани вземат дицата дани направят жендари.неможите да контролирвати балгаринат заштото за него масата е свештена тои там се храни а това е за контрол нат масити.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 7 - не ти требе! Куките ш'ти вземат и книжката и колата!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 5 - Дай и аз да шмръкна, от това, дето си взимал тая сутрин ...
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да му мислят графенизираните теста е за тях фа поразбутат малко графен а в кръвта! И обмен на данни и пригодност за взаимодействие!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Джартов уточни, че сигналът няма връзка с президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи." - НЕ! НЕ! ГРЕШКА! Казва се точно заради това има "Presidential", защото е за обръщение на президента към нацията. И не е "заложен", ами си е НАЛОЖЕН на производителите на операционни системи, защото иначе не им дават право, да си продават телефоните. И да - идва от САЩ. Само президнтът би трбвало, даможе да се обърне към всеки, така. Не бай Чапай от ПП.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Големи яйца.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ммм ... ще пропусна.
1
0
 
3
 
! Отговори
Kole преди 10 месеца
Poluchi li