Денков: Започва изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Това ще гласува кабинетът днес
25 окт 2023 10:08, Стела Стоянова
400
Денков: Започва изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка БГНЕС, архив

Днес с решение на Министерски съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

"Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-ми блок", обясни премиерът.

Срокът, който се предвижда, е 2033 г. Със същото решение ще започне подготовката и за 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй, тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 г. да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система, добави Денков.

Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4 блок на АЕЦ-а. Освен това технологията, която е избрана на тези реактори е уникална в света, тя позволява да се променя два пъти в кратък срок, мощността на реакторите, което е важно за управление на енергийната система. Пожелаваме успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат, каза още Денков, цитиран от БГНЕС.

Част от проекта за дневен ред предвижда кабинетът да обсъди проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбраната в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната.

Кабинетът трябва да одобри и допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още по темата: АЕЦМСседми блок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Започва изграждането.. " -ама наистина ли от днес вече започва? Тази работа много прилича на оная със самолетите...
286
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво ни донесе Русия? - КОЛХОЗИТЕ-ОГРАБВАНЕ ЗЕМИТЕ НА СЕЛЯНИТЕ! Какво ни донесе Европа? - 1)"Била", 'Лидъл", Карфур" и "Кауфланд", изнасят от страната ни до 700 млн, евро на месец.2) Евролоби иска да убие производство на Розово масло (България е най-големият производите) и лавандула. (България най-големият производите; в Европа) Ние иставаме да сме гасрарбайтери - освобождаващ персонал и консуматори. БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ, ТЪРСИ СИ ПРАВАТА!
285
1
 
16
 
! Отговори
Нищо не започва преди 10 месеца
Сега ще се мисли как изобщо може да започне. На такива първи копки за АЕЦ когато няма нищо вече се нагледахме. Теменужка Петкова изкара цял мандат с приказки за процедури, преговори и нищо накрая.
284
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Супер сделка, браво, продаваш платени и проверени вече реактори за без пари и купуваш десетина пъти по скъпи с непроверена технология и скъпо гориво без договор за връщане на вече ползваното гориво, та да се чудиш кво да го правиш после, супер набутвация, точно тип всички сделки досега от 34г. насам.
283
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Kakви rpaнgиoзни ycnexи caмo нa Пpoмeнaтa! Cлeg eлekтpoмoбилитe нa зaвoga в Лoвeч, мocтoвeтe Шyмeн-Bиgин, Ямбoл-Плeвeн, Bapнa-Пaзapgжиk, влakът-cтpeлa нa gego Ekoнтий, тaнkepитe c втечнен raз в Бyprac, eтo чe oбявявaт cтpoeж нa 7-и блok в Koзлogyй (зa nopegeн nът)... Pagвaйтe ce copocoиgи!
282
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само не разбрах как така от сега до 33-та година са 2-3 години. Понеже и технологията не е посочена каква е, а само че ще има фантастични свойства, си мисля че това са просто едни предизборни лъжи.
281
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей едно умно нещо да прочета напоследък. Браво!
280
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руските реактори са двойно по скъпи. Тока от новата АЕЦ ще е 14 стотинки
279
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на Денков. Много добър избор и на реактор и на площадка
278
6
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 10 месеца
Белене е с изградена площадка ,почти готова за изграждане на съоръженията ,но от инат ще строим всичко наново в Козлодуй.
277
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неуспешен предизборен ПР, иначе днес имаше залепен плакат на ПП в квартала, с тиксо половината се беше разлепил вече, ами ако с ТИКСО ще ми правите ремонтите от първия път няма да стане, да със скоч феновете на Спаси София може да се връзвате един с друг колкото желате!
276
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американските реактори са по безопасни от руските
275
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нескопосна, предизборна , измислица
274
1
 
10
 
! Отговори
Биотехнолог преди 10 месеца
АЕЦ е в пъти по рентабилен от панели и батерии.Особенно за България където нашите безкрупулни бизнесмени строят върху земя ,а не върху скали,кариери или покриви както е в ЕС да строят върху блокове и заводи не върху земя-най ценното нещо на Планетата.Унищожаването на земята е престъпление срещу бъдещето.А батерийте могат да съхраняват само за 1-2 часа енергията необходима на държавата-схема на зелената сделка безполезни и токсични са теа батерии.
273
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Плъхчо, стига с прибързаните решения! Насррраха ли те във Виена??? Якооо, чак задникът ти пуши.... а ти ми говориш за ядрени мощности ...далече си от тази тема ... това просто няма как да стане по този начин ... Защо не тръгна да оправиш ПАВЕЦ "Чаира"??? Защото не ви изнася на цялата ви прасешка, мутренска и гейска клика !
272
6
 
5
 
! Отговори
Жан пол гултие преди 10 месеца
Грозен безличен професор на Шампоани.МАРШ ЗАВИНАГИ Грозник и ***.
271
3
 
9
 
! Отговори
Ддт преди 10 месеца
За Шенген отиде, а с АЕЦ се върна.
270
3
 
16
 
! Отговори
В лупа.бг пише преди 10 месеца
Че струват 30 000 000 000 евро и работят с руски уран купен от уестингхаус, но неефективно работещ и няма да взимат радиоактивните отпадъци. Да продадеш ефективни реактори за 1 000 000 000 лева и да купиш неефективни за 60 000 000 000 лева, е това е супер правителство. Кармичният закон действа с пълна сила. Каквото гласували, това и получили. А тези пари нали знаете къде влизат-в цената на тока.
269
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Грешка е да работят 4 ядрени реактора на една площадка! При авария България губи завинаги 4400 мвт базови мащности!Поздрави от ЕГП
268
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога имаше търг за избор на компания която да строи този блок на АЕЦ. И кои други компании кандидатствах.

Спонсорирани публикации