Експерти по киберсигурност съветват: Не се доверявайте ва всеки мейл

Бум на измамите във Фейсбук с вече откраднати профили
12
Експерти по киберсигурност съветват: Не се доверявайте ва всеки мейл
Снимка: Pixabay

Как да се предпазим от онлайн измами? Как да избегнем източването на сметките си? И как да защитим личните си данни в мрежата? Тези въпроси коментираха пред bTV експертите по киберсигурност Кирил Григоров и Владислав Венев.

„Мисля, че това е нещо, което наблюдаваме все по-често на ежедневна база. Все повече хора стават жертва на такива атаки. Един пресен пример от последната седмица – отчетен е бум на измамите във Фейсбук, където през вече откраднати профили, измамниците започват да пишат на приятели и да им искат данни, кодове за верификация“, заяви Кирил Григоров.

Той поясни, че това се прави, за да имат измамниците достъп до банковите сметки на хората. И обясни как може човек да се предпази от зловреден мейл. „Първото нещо, което трябва да ви направи впечатление, е спешността, т.е. ако подателят иска да извършите някакво спешно действие. Искането за въвеждане на някакви данни също трябва да повиши вашето внимание“, поясни Кирил Григоров.

„Най-честата измама е свързана най-общо казано с доверието. Някой ви изпраща мейл, в което има послание, целящо да спечели вашето доверие. Използват се много евтини трикове – казва се, че „ще спечелите нещо“, ако се доверите и предоставите данните си“, коментира темата и Владислав Венев.

Според него всичко, което хората виждат в мрежата, трябва да бъде верифицирано (проверено – б.р.) от поне два източника. Ако например човек получи мейл от банката си, той трябва да се свърже с неин клон и да провери дали наистина трябва спешно да предостави някакви свои данни. „Не бива да се доверява спонтанно и напълно – все пак трябва да се помни, че „добрите послания водят към ада“, каза още той.


 


12
Още по темата: мейл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам колко са експерти, но на сатанисти го докарват, добрите послания водят към ада, а лошите? и те сигурно там ги водят тия експерти.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 2 - Какво е това отношение?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Язе вервам само на тия дет ми викат, че съм спечелил от лотарията и некой мой роднина е фърлил топа, и ми е остаил милиони
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 2. Много правилна е приказката
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига плашихте хората бе. С всяка статия има все повече и повече излъгани според вас. Аз не познавам нито един.
1
1
 
6
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Как не сте изтипосали Яворчо? Най-големият "експерт" по киберсигурност!