Близки и приятели изпратиха Николай Колев-Босия в последния му път

Известният дисидент бе яростен противник на корупцията
1 сеп 2023 15:50, Нели Христова
22

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В столичната черква "Св. Седмочисленици" близки, приятели и опоненти се простиха с Николай Колев-Босия. На опелото присъстваха политици, общественици и хора, известни с непримиримостта си към неправдата.

Известният дисидент бе яростен противник на корупцията. Защитаваше нетрадиционни каузи и не се притесняваше да каже публично своите убеждения, когато не бяха в унисон с общоприетите нагласи.

Николай Ганчев Колев, известен като Николай Колев-Босия, е роден на 4 май 1951 г. в Стара Загора. Той е български дисидент, поет и журналист.

Завършва Езиковата гимназия в града през 1969 г., след което учи руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". През 1975 г. постъпва като стажант-актьор в Държавния куклен театър, в Стара Загора. На следващата година обаче прекъсва работата си там и става заварчик, хамалин и строител. В театъра се завръща през 1978 г., вече като асистент-режисьор, и остава там до 1981 г., когато е назначен за репортер в БНР – Стара Загора. По-късно работи като апаратчик в химкомбината в родния му град и дърводелец. Създател е на първия независим синдикат в страната.

Преди 10 ноември 1989 г. е лежал няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори. Оттогава датират първите му гладни стачки.

В периода от 1989 до 1997 г. Колев работи като журналист на свободна практика, след което се занимава с реклама, литература и обществена дейност. Бил е председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Преди промените от 1989 г. има две самиздатски стихосбирки. След това издава няколко книги, сред които „Извинете, къде се издават дипломи за писател?“, „Ноктюрно“, „Огледало“ и др. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков и на над две хиляди публикации.

Колев е активен на протестите през 2012 и 2013 г. Протестира и срещу избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, пише БТА.

В средата на месец юни през 2018 г. Николай Колев обявява гладна стачка. Тя продължава 81 дни. Стачката е с искане за оставката на транспортния министър по това време Ивайло Московски, след като при катастрофа в Своге загиват 16 души.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Моето уважение на преди 3 месеца
паметта на покойния борец за човешки права. Не му е тук мястото на следващия коментар, който ще направя, но случайно погледнах в най-дясната част на първата снимка и се изумих! Лелка със солидно 4-буквие си е облякла много шарени панталони. Отпред си е вързала яркозелена престилка така, че 4-буквието отзад изпъква! Що е това бе, хора? Вече така ли се обличат, за да покажат скръбта си?? Две блузи една върху друга в контрастиращи цветове, червена коса и светлана цвят шнола. От ДПС ли е дамата?!
19
1
 
4
 
! Отговори
накрая преди 3 месеца
диабета го изяде
18
2
 
14
 
! Отговори
ДокатоСе подигравате преди 3 месеца
Да попитам, кой от вас какво направи, за да спре търговията с шофьорски книжки и снабдяването с такива на неграмотни лица? Босия чудо направи, за да бъде приет от длъжностни лица в Министерството на транспорта, проведе и гладна сстачка, искайки оставката на министъра, подпали чергата на много мазници, които се облагодетелстват, търгувайки с шофьорски книжки. Беше набавил много документи за доказателство. Опроверга статистиката и доказваше, че загиналите при ПТП са много повече. Вие къде бяхте?
17
3
 
12
 
! Отговори
Светла му памет преди 3 месеца
Не е лесно да си бунтар без покровители. Той избра такъв път.
16
3
 
3
 
! Отговори
Цензур Цензуров преди 3 месеца
Бог види и не прощава , наказва ,показва и в Рая изпраща . С много обич от БКП и ДС !
15
8
 
3
 
! Отговори
Чао ПЪРХУТКооо преди 3 месеца
Боса нога...
14
1
 
1
 
! Отговори
ха-ха преди 3 месеца
Путин е виновен!
13
12
 
2
 
! Отговори
Ехааа...Якооо... преди 3 месеца
Сега има да прави гладни стачки и да ходи бос на воля на ОНИЯ СВЯТ....копилетоМУгадно...
12
3
 
6
 
! Отговори
Що преди 3 месеца
поне не се консултирахте с медицинско лице преди да пишете глупости? 81 дни гладна стачка!?
11
6
 
2
 
! Отговори
Петко Бочаров преди 3 месеца
Ой...ой...ой....Отивам да си посипя главата с пепел...Дааа,амаНЕЕЕ...!!!
10
5
 
5
 
! Отговори
Амин преди 3 месеца
...и Босия да не се притеснява да каже публично своите убеждения когато се яви при СВЕТИ ПЕТЪР !!!
9
12
 
5
 
! Отговори
Щирлиц-ха-ха-хи... преди 3 месеца
Един агент на ПОСОЛСТВОТО по малко...
8
8
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 месеца
За умрелите или добро, или нищо! Аз няма да кажа нищо.
7
7
 
2
 
! Отговори
Алилуя преди 3 месеца
Пърхутката улетя та се невидя....
6
9
 
3
 
! Отговори
нека оди бос в преди 3 месеца
АДА...
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дърти седесари с мотиката не са копали :)))
4
3
 
8
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 3 месеца
Най-интересно беше в едно ТВ интервю където плю Петър Стоянов и каза ,че познава мъжкара който е дефлорирал Антонина Стоянова ! Беше странна птица! Покой на душата му...
3
3
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 3 месеца
Все пак трябваше опелото да се води от Всебългарски архиепископ Христофор Събев, борец за чиста и свята църква.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мая Рубладжийката къе се наредила да се сбогува с врага на комунистите?
1
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що не си го кажете както е. Босия беше най-голям враг на pycoробите тука и открито беше написал писмо до Мутрофанова да я ограмоти малко по история. Той първи изкаше тьотката да бъде изгонена от България. Лека му пръст.