Проблем: Деца на по 6-7 години опитват цигари за пръв път

Тютюнопушенето у нас се пренебрегва, смята експерт
23

В Канада на всяка цигара ще има предупреждение за вредите от тютюнопушенето. Може ли такава мярка да сработи в ЕС и да има полза в изкореняването на вредния навик?

"Това са го направили умни хора с една добра цел. Хора, които са доказали в годините, че успяват да правят нещо за хората. Канада е такава държава - в полза на гражданите. Имат цел до 2030 г. техните пушачи да станат 5%. Този надпис сигурно ще направи впечатление на млади хора и деца, които посягат към цигарите. Някои от тях сигурно ще се замислят и ще направят добри изводи за своето бъдеще. Ще подейства на хора, които са решили да откажат цигарите и това ще бъде последен тласък да го направят", коментира председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова в "България сутрин".

Тя признава, че може би на хора, които искат да пушат, това няма да им подейства кой знае колко.

"Но и на тях ще им подейства, защото това е израз на грижа. Ще помислиш, че някой иска да ти помогне, едно предупреждение е. Надписът ще бъде близо до фаса и през цялото пушене ще бъде пред очите, за да ти напомня, че може да вземеш по-добро решение в живота си", отбеляза д-р Гешанова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в България не успяваме да се справим с проблема.

"Властимащите хора пренебрегват проблема с тютюнопушенето. Сигурно защото носи много приходи в хазната. Досега нямаше добра воля нещо да се промени. Много държави в Европа вече взимат решения. Поставят си някаква цел - край на това нещо. При нас нещата стават мудно и бавно. Сега в Министерството на здравеопазването много свестни хора са дошли, дано имаме шанс да направим нещо добро за нашия народ. Няма почти никакви профилактични кампании", обясни д-р Гешанова.

От думите ѝ стана ясно, че непрекъснато пада възрастта, на която децата пропушват. Вече опитват цигарите още на 6-7-годишна възраст.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щото има кой да им ги продава
21
0
 
1
 
! Отговори
ай стиа бе преди 9 месеца
тва от кога бе ?! сигурно от вчера са почнали щом днес ни го съобщават :)
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така е по времето на СОЦА децата пушеха скришом и ако те хванеше учителката - Бой, бой до побъркване. Спомням си целият клас стоеше строен и Иван Коня правеше челна стойка пред всички! Другарката по физкултура, за да не падне Иван на земята пред целият клас му придържаше гааащите. Иван се наклони и гаааащите на Иван останаха в ръцете на другарката по физкултура. Иван стана гол и и удари един шамар. За пръв път през живота си видях как ученик удря, а не другарката да те удря, че пушиш ТЮТЮН!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Канада... Видяхме я по време на бруталните репресии на хората при протестите им срещу безумните мерки. Наистина е държава за хората. Ама кои хора?
18
0
 
0
 
! Отговори
Joko преди 9 месеца
И По времето на соца , когато бях ученик , се пушеше , но ако те хванеха с цигари в училище валяха шамари до напикаване , башка у дома. И никакви протести от страна на родителие . . .
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По времето на Соца държавата се ТАБАКОСА и всички деца, тогава които знам, от които бях и аз едно от тях запалихме цигарка - РУСКАТА Карьочка, после Слънце, после Родопи ... След училище ходихме да се криеме по блоковете които строяха по градовете, за да може селяните на които са им откраднали земите и натикали в колхозите - ТКЗС да имат в бъдеще къде да спят и да ремонтират Трактори за оране на не свойта земя по колхозите, за да има ТЮТЮН ЗА ПУШЕНЕ!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Говориме за малки деца. Не стига, че е вредно за техните бели дробове, аотгоре на това и опасно за живота им. Не става въпрос за големи хора бе 16
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ай с тига с туй тютюнопушене. Тютюнопушачите ви виновни като няма какво друго да работите бе. Аз натютюнопушен не съм чул да катастрофира за разлика от пиян или дрогиран.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
глупости
13
0
 
1
 
! Отговори
Алкохол и цигари преди 9 месеца
само срещу лична карта. В доста магазини и нон-стопи-и го спазват.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те у Канада по-малки деца имат право да си сменят пола, а вие за цигарите сте се загрижили!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е за кво ще надписват цигарите с предупреждения, като тия на 6-7 още не могат да четат?!?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой продава цигари на деца? .....Кой? .....Кой?........................
9
0
 
2
 
! Отговори
Дзивко преди 9 месеца
Всичко е в семейството, много внимание и комуникация с децата, от друга страна при родители пушачи е много трудно детето да не е, в нашето семейство от три деца с родители непушачи, само едната ми сестра пропуши, та и тва има значение - възпитание и държавна политика, иначе не става
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аааа и водка гуспужа и водка.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Демократични ценности.
6
0
 
12
 
! Отговори
Корни преди 9 месеца
Малиии, голяма новина. Че то е така през последните поне 30 години.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички 10-12 годишни шмръкли не правят и две крачки без да засммучат айкосса.
4
0
 
2
 
! Отговори
Грешка! преди 9 месеца
У маалата пробват тУтУн още преди родителите им да са получили паричната помощ, полагаща се за първокласник.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой им ги продава? От къде ги вземат? На всяко кюше магазин за алкохол и цигари,кой от кой по-луксозен,при това денонощни,все едно това е същината на жалкото съществуване,да се напушиш и насмучеш. В Редута съм виждал как продават цигари на деца,дори и на бройка, подавал съм сигнали,но до момента нищо, вече година,пак си продават, само дето ушевите ме издъниха че съм подал сигнал и лекинко се наложи да обясня на татуираният играч-сибственик,да си търгува и да не подскача много, много.