На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри

В България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица
15 юни 2023 16:30, Анисия Иванова
253
На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от пазара на труда влизат 69 и е голям проблем, ако не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега повечето работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се ограничават дотолкова, доколкото им стига човешкият ресурс. Най-основните неща, които е необходимо да се направят, са ревизиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развитието на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без внос на хора отвън няма как да се получи. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ в последните няколко месеца има доста сериозен ръст на заплатите, но само това няма да реши проблема с недостига на кадри.

"Не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и затова трябва да се организираме и да си внесем служители от третите страни, които да се чувстват добре в България”, добави гостът.

Трябва да се направи целенасочен внос и процесът трябва да е централизиран, а не просто, както в момента, са го оставили на произвола на съдбата и всеки работодател прави самостоятелни опити, подчерта Василева.

"Проблемът в България е следният – имаме голяма емиграция и по-малка имиграция, ако това не се обърне, няма да имаме ръст на брутния вътрешен продукт... В образованието също трябва да има нов начин на обучение, така че хора, които биха искали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз начин”, обясни Василева.

В момента има проекти, по които са внесени хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите предлагат и на българи, но не могат да ги намерят, разказа събеседникът.

Според Василева друг вариант за запълване на недостига на кадри е по-забързаната и по-масирана дигитализация и навлизането на новите технологии.

Не е задължително всички служители да се върнат да работят в офиса, защото има различни типове хора и някои от тях не искат да общуват с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, посочи Василева и допълни, че в България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
41
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
В България работят 1 милион човека. Останалите са полицаи, чиновници, пенсионери, ученици и лапита под 7 години.
24
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще ти дойде тука... те дори сирийците и други бежанци не искат да чуват за България, минават само транзит. И като ги внесете... ни български знаят, ни имат европейска култура и ценности. Големите кадри.... започнете работа с тия дето висят на помощи и са с фалшиви ТЕЛК-ове преди да опитвате да внасяте работна ръка.
23
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че отде тоя внос? От Африка? Щото от западна Европа няма да се навият. А и малко ли украинци внесохме? Стига са плули по хотелите на ол инклузив, накарайте ги да работят. Ако можете и ако смеете.
22
3
 
14
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Останалите 31 до 100 не желаят да работят.Те не стаят гладни. Имат нетрудови доходи както се казваше при соца. Я богати родители , я наследници на реститути . Няма лошо.
21
2
 
6
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Много *** се навъди и трябват овчари:)))
20
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова българи стоят без работа... искали да внасят кадри... Тези и разстрела им е малко!! Да се сетят да вдигнат заплати не..
19
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужно е достойно заплащане, което да накара хората да се върнат от чужбина. А иначе разтягайте локуми как ще внасяте хора от Папуа Нова Гвинея и Сиера Леоне. Те като вземат разрешително за работа в ЕС точно тук ще останат, нали? Специално за да работят за ЕТ Пешо.
18
11
 
13
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Може да вкараме руснаци, които да работят на българския пазар. В коя сфера са добри руснаците, освен в пиенето на водка и краденето?
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е логиката , а имало безработица !!!
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само кадри са ви нужни. Хора си внесете, щото в тая *** която превърнахте страната след комунизма никой не иска да живее. Специално благодарим на ДС, УБО и производните. На всички политици, генерали и тем подобни. От Луканов та до Борисов всички сте за затвора. Национални предатели. Да не забравяме и внедрените руски агенти които ви помогнаха да ограбите народа!
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като кадрите на Меркел не мерси на който не му харесва тук да отиде в Африка да прави бизнес там кадри има в излишък.
14
0
 
28
 
! Отговори
KALki4 преди 1 година
г-жа Меркел и тя вкара внос на работна ръка, а 10 години по-късно се оказа, че са генераторите на усвояване на всички възможни помощти...Такава работна ръка не не трябва!Необходимо е адекватно заплащане което да се конкурира с EU. В този случай кадърните биха се замислили да се върнат, но в противен случай всичко е сладки приказки!
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Бг-ромите , още ли не искат да работят ?
12
2
 
24
 
! Отговори
t666 преди 1 година
Хора има, накарайте ги да работят ! За 2022 година статистиката е че 183 000 ?!!! младежи нито учат, нито работят. Прибавете и няколко десетки хиляди бразилци, които само чакат помощи и ще стане ясно, че даже сме на излишък !!Като ги внесете тия новите, старите дето не работят какво ще ги правим ? Ще продължим да си ги отглеждаме и все ще търсим нови и нови да ги издържат ?!!! *** история !
11
1
 
28
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Василева идете у факултета, Столипиново, Хаджи Димитър, там е пълно с квалифицирани кадри.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 7 ми то тва е целта да подменят населението, че сегашното не им харесва , много не обича да се подчинява , я да си бие инжекцийка, я да мрази руснаци, я да ходи на фронта
9
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите винаги сме били и ще си останем тежки лузъри в живота. Последни във всичко.
8
12
 
6
 
! Отговори
Истински Седесар преди 1 година
По-добре да вкарваме евтини индийци и нигерийци, отколкото да задържаме българите в България с по-високи заплати. Да, така държавата ще рухне, но дотогава ще съм си купил крайбрежна вила във Флорида, а след мен каквото искате правете!
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Което не личи от обявите за работа.
6
0
 
41
 
! Отговори
Батко преди 1 година
Тая па и тя вместо да мислят начини да задържат населението да не емигрира, те се чудят как да вкарат хора да им работят за трохи.Плащайте хубави заплати намалете инфлацията и хората ще са доволни.