Служебният кабинет предложи ново удължаване на срока на бюджета

В момента той е до 10 юни
30 май 2023 17:52, Стела Стоянова
28
Служебният кабинет предложи ново удължаване на срока на бюджета
Снимка БГНЕС

Служебният кабинет предлага на парламента да удължи действието на удължителния закон за бюджета.

Предложението се отнася както за държавния бюджет, така и на този на държавното обществено осигуряване на Националната здравноосигурителна каса.

Преди седмица министърът на финансите Росица Велкова напомни, че ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира.

Не се очертава и вероятност депутатите да приемат проекта на Министерството на финансите, тъй като двете формации, които се договориха за общо правителство, смятат, че дефицитът в него трябва да е в рамките на 3%. Проектът на служебния кабинет е с над двойно по-голям.

Към април данните вече показват, че разходите надхвърлят приходите, а ситуацията ще се влоши, тъй като от 1 юли трябва да се актуализират пенсиите с 12%. В допълнение заради липсата на нормален закон а бюджета за годината се трупат неразплатени разходи.

Още по темата
След конституирането на 49-ото Народно събрание на 12 април 2023 г. срокът на действие на удължителния закон е до 10 юни 2023 г., напомня правителствената информационна служа. В случай че в споменатия срок не са приети трите закона, е необходимо да се продължи действието на т.нар. удължителен закон.

Предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до приемане на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., мотивират решението си министрите.

По този начин се осигурява възможност за извършването на разходи и предоставянето на трансфери на първостепенните разпоредители с бюджет, при условията на неприети бюджетни закони за 2023 г. и при отчитане на влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, се посочва в съобщението.

Промените гарантират плащане на дейности, свързани с помощи и обезщетения, други разходи, свързани със сигурността, живота и здравето на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: МСбюджетудължаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
тези са откачили...отчаяни,работят за анархия,наредено им от раша,глупаво не отчитащи,че България е член на НАТО,всеки заплашил член на Нато...ще срещне...6-ти Американски...безкомпромисно,Бог да пази САЩ и Свободният Свят!комунистите на радев са предателите!!!
22
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
няма да плащам данъци на руски резиденти,финансиращи с животите ни...убийства на жени и деца в Украйна!импичмънт и съд за руският агент решетников продаващ животите на децата ни!никакъв бюджет...радев и обслужващите раша да извадят и платят пенсии и заплати на обслужващите ги милиция и "армия"...с розови кадилаци...божеееее!
21
1
 
1
 
! Отговори
ЧЛЕН 9 ПП ЗСПД преди 10 месеца
СПИРАНЕ ВЕДНАГА НА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВАТА ПО ТОЗИ ЧЛЕН
20
1
 
1
 
! Отговори
СПРЕТЕ ВЕДНАГА преди 10 месеца
СЛАДКИТЕ ПАРИЦИ ЗА "САМОТНИ МАЙКИ" С ПО 10-20 ЧХАВЕТА ВСЯКА
19
0
 
3
 
! Отговори
ДЕТСКИ и ПОМОЩИ преди 10 месеца
само за майки навършили 18 г. И ЗАВЪРШИЛИ 12-ти КЛАС
18
2
 
1
 
! Отговори
bbb преди 10 месеца
До Анонимен 15 - какво ви е виновен Гълъб Донев, че и Радев, като партиите за кой ли път не могат да съставят правителство, защото не могат да се разберат кой как да усвоява огромните пари по Плана за възстанояване! Нали ГЕРБ все бият на избори, а после - едно голямо нищо, само скандали, нападки и липса на всякакви визия за развитието на България!
17
2
 
2
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
Това е стъпка в правилната посока, макар че 3 % от /забележете / БВП е огромна сума и трябва да се търсят варианти за нейното намаляване! Тези които искат да им се увеличат приходите за сметка на дълг, ЩЕ ЗАГУБЯТ И ПРИХОДИТЕ СИ, И ИМУЩЕСТВОТО СИ!А страната в огромна степен суверенитета си!
16
4
 
2
 
! Отговори
akud преди 10 месеца
защо резидента и неговото правителство правят всичко възможно и изпъват създаването на редовно правителство както и се чудят както да изхарчат парите на бюджета за да има голяма дефицит и българина да е гладен. защо резидента и неговото правителство ни харчи данъците за щяло и нещяло???
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гълъбче ,страх ви е че ако МВР и Армия останат без заплати ще извадят оръжие .. ами милион и половина пенсионери без пенсиии да ви виснат на вратовете ???
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ой, само не ми чупете очилата, че не знам какво ще ми приказват устата, без да вижда мозъка ми моите партийни просветители с червени, трепкащи знаменца между краката.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оставка Радев! Съжалявам че 2 пъти гласувах за теб, отказвам се от вота си. ти ме предаде!
12
0
 
1
 
! Отговори
komitata преди 10 месеца
ай стига с тез циркове 6 милион а държава ,като един град в Еявропа не може да оправите -той бюджет колкото един отбор н а барселона -голяма ***
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На очилата ми диоптъра му смениха и сега ви виждам от другата страна на тепиха.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тряс, тряс, тряс, счупиха ми очилата с праз.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да се намаляват разходите или да се увеличат приходите. Не може да се живее на дългове.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Редно е...че са нужни пари за Украйна не за българите
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Откак са чорапаа и ппдб държавата лети към бездната със страшна скорост! Милиарди нови кредите се теглят, България задлъжнява, а насреща нищо няма, само нагли лъжи и кражби.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи можело да се удължи бюджета - само ревяха от различни партии че не можело да се удължи - всичко е една лъжа - лъжат ни постоянно
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямат срам тези!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А на някой прави ли му впечатление, че от няколко месеца не се теглят заеми , а според сегашния бюджет са нужни 12 милиарда да се изтеглят. Тоест като дойде новото правителство ще стане весело как се теглят дългове на пожар с огромни лихви.