Електронизацията на ТЕЛК няма да спре корупцията

Ще има проблем с кадрите при увеличаването на комисиите
30 май 2023 10:22, Стела Стоянова
11

"От 1 юни са заложени доста обнадеждаващи промени с оглед на електронизация и бързина на цялата система на ТЕЛК". Това заяви адвокатът по медицинско право Калина Михайлова в студиото на "България сутрин".

"Чудесно е, че електронизацията ще спести размяната на книжа между различните звена, но как точно ще се синхронизира, това все още остава неясно. Не са заложени гаранции за спазване на сроковете“, комнтира тя.

По думите на Пенка Георгиева от Пациентска организация "Заедно с теб" голяма част от ТЕЛК решенията не се изпълняват в срок, което се дължи на липсата на контрол от институциите.

"Ако те продължат да не упражняват контрол, това ще бъде само едно отчитане на дейност. Гражданите, нуждаещи се от тези решения, не би трябвало да се притесняват. Ще се създаде хаос, по всяка вероятност ще има много изменения при следващо правителство", изтъкна тя.

И допълни, че чрез електронизацията няма как да бъде спряна корупцията. Според нея "несериозно звучи, че тези, които изпълняват в срок освидетелстванията, ще получават бонус 50%".

Адвокат Михайлова изтъкна още, че заложеното увеличаване на комисиите от 70 на 150 звучи чудесно, но не е реално, Тя е на мнение, че включването на двойно повече лекари ще доведе до недоволство сред медиците.

"Няма конкретни финансови разбивки дали държавата може да си го позволи. По-страшно е кадровото обезпечаване", предупреди тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Събеседничката ѝ подкрепи твърдението, че увеличаването е добра идея, но е само с рекламна цел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Пак нищо преди 10 месеца
Толкова ли е сложно - първия проблем е във неверните данни от прегледи и изследвания, които се носят на ТЕЛК комисиите. Те са изготвени от други лекари. След това е етапа с ТЕЛК, които изготвят заключение на база тези документи. За съжаление видяхме много случаи дето явно ТЕЛК комисия е давала заключение гледайки тавана. Визирам двама господа дето въртяха гуми с мерцедесите а уж бяха 100% слепи и подобни случаи. Докато всички по цялата верига не бъдат осъдени с тежки наказания няма да има оправи
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И как ще включвате повече лекари в телковете насила ли. Няма да стане.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма друг начин освен намаляване на пенсионна възраст на 40 г. и кой е здрав може. ТЕЛК ще отпаднат само до 40 г.
8
0
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
От корупцията и корупционните схеми и практики печелите и вие така наречените юристи (съдии и адвокати) . Вие сте в услуга на крадците и лъжците, на бюрократите и най-вече на вашия личен интерес и облагодетълстването на вашата гилдия.
7
3
 
6
 
! Отговори
Докато в България преди 10 месеца
има все още комунисти, бивши комунисти и разни русофилски "босиляци" занимаващи се с политика корупцията в България не е възможно дори и да намалее ! БКП се клонира много умно и продължава в БСП, ДПС, ГЕРБ, Патриоти разни, Възраждане, ИТН така, че "НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ", злото винаги е там където УМЪТ ЛИПСВА ! Един пример - кой умен човек "мята" пари от балкона на ония които са дошли от Индия и защо полицията не може да спре тази практика на "умните" ?
6
1
 
7
 
! Отговори
хипократ преди 10 месеца
Който плаща,той трябва да издава решения за Телк.Има и много ощетени граждани които действително се нуждаят,но лекарите ги рекетират.Направете една национална анкета по въпроса,и оповестете резултатите.Ама честно!
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човек без крак вися пет часа като паяк да си даде документите за поредно осидетелстване. Докторетата очакват да му порасте нов крайник. Затова го проверяват на всеки три години.
4
3
 
7
 
! Отговори
нищо преди 10 месеца
не може да спре корупцията на този прогнил народ,винаги ще краде,телковете са му само едно от инструментите
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво ще я спре тогава? Ти ли ?
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, щом няма да спре корупцията, тогава какъв е проблемът да го електронизирате тоя ТЕЛК? Далаверата ще си остане, но хората няма да се редят болни да чакат ред на опашка с часове, като *** на заколение.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
това заплаха ли е?