Бежанците от Паничище: Няма аптека, магазин, катерушки за децата

Не можем отникъде да купим вода, оплакват се украинците
30 май 2022 20:43, Анисия Иванова
593

Късно снощи на гарата в София пристигна влакът от Бургас с 57 украинци, които отпътуваха за базата в Паничище. Първоначално без претенции и с желанието да получат подслон.

"Нищо не знаем, но ни е все едно. Не можем да се върнем у дома, все ни е едно какви ще бъдат условията", каза Олга.

Стигайки до Паничище обаче, украинците масово започват да се оплакват от условията в почивната база.

"Няма аптека, няма никакви магазини наблизо, ние нямаме никакъв достъп до нужните ни лекарства и препарати. А постоянно имаме нужда от такива неща. Дори елементарното – ние не можем отникъде да си купим вода. Автобуси дотук не идват, тук нищо не работи", каза настанен в хотела.

Друг споделя, че не успял да се изкъпе, имал нужда от лечение, а нямало къде. Сред близо 60-те украинци има и около 20 деца. За тях също мястото не било подходящо.

"Дори няма детски площадки, някакви елементарни. На нас са ни необходими, не говорим за някакви големи съоръжения, но все пак да има къде да играят. Тук по никакъв начин мястото не е обезопасено", каза една от майките пред Bulgaria ON AIR.

Според собствениците на базата всичко необходимо за украинските бежанци е подсигурено. Предоставят им три хранения, които ще бъдат приготвяни от готвач на място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


593
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да се настаняват в бежанските лагери при самото пристигане или на военен лагер с палатки.
294
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както се казва - ""Искрени съжаления и извинения за причинените неудобства, но за без пари толкоз." Много българи мечтаят някой да им осигури подобни "ужасни" условия!
293
17
 
7
 
! Отговори
истината преди 2 години
Защо се обиждаме?!?! Това, което казват всъщност е истината от която ни боли. Трябваше да дойдат те и да ни засегнат, че това че в много населени места няма детски площадки, няма аптеки, няма магазини. Прави са. Колкото и да не ни е угодно.
292
3
 
40
 
! Отговори
exidna преди 2 години
Повечето от тях са от районите, където една бомба не е паднала. Велики авантаджии! Бесплатно на море, а имат апартаменти тук.
291
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-нахални от украинците са само руснаците.
290
3
 
25
 
! Отговори
до 341 преди 2 години
И за да бъда по-добре аргументиран, понеже тук някои си позволяват да си измислят имена като "ФАКТ" или "ИСТИНАТА" и други подобни, аз няма да си измислям никакво име а ще ти добавя още нещо което видях сутринта по една от телевизиите:Турист, българин пътуващ до Турция се връща обратно през "Капитан Андреево". И какво да види - от българската страна мизерия, мpъcoтия, разхвърляни фасове, за разлика от турската страна. Човекът коментира иронично: "Веднага си личи че влизам в Европейския Съюз!"
289
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Кирето, Калина и Асенчо цялата работа им е такава, още март месец им казаха че това с настаняването по хотели в курортите е грешна политика, там наяма инфраструктура за такива неща, особенно пък извън сезона, детски градини няма, училища няма, поликлиники няма, как ще интегрираш тия хора, въобще толкова некъдърно управление на кризи имат тия измамници от ПП че са по-зле и от Баце, та в тая връзка да питам, к'во става с изкупуването на пшеницата, почна ли или Ц:) да не останеме и без хляб
288
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости- да им дадат три месеца помощ и да са длъжни да си намерят работа и наем или да си плащат за тия бази където са настанени! После да се оправят! Какво е това дондуркане?! Война имат само на изток - 80% от държавата им почти не е засегната. Само работата е решение за тия хора- да се хващат и да не се назландисват толкова!
287
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спешно да им се направят катерушки и за всяко дете по една детегледачка да се назначи, а за много болните и персонален болногледач. Нищо, че по малките населени места няма условия за игра за българските деца, а за болните българи събираме капачки и дарения.
286
2
 
5
 
! Отговори
до 341 преди 2 години
Ами прави са, по-зле сме. В Киев има няколко екипа по сметосъбиране и сметоизвозване. Едните събират отпадъците от кофите, други почистват вътрешните дворове и междублоковите пространства. А от началото на войната са сформирали и нов екип, събиращ строителни отпадъци. Отпадъците от ракетния обстрел на Киев се събират и извозват своевременно, а аварийни екипи отстраняват за минути аварии по електрозахранването и други. Там тяхната Топлофикация не им спира лятото топлата вода за "профилактика".
285
1
 
24
 
! Отговори
тя преди 2 години
Можеше един украинец да няма в Европа като бежавец ! Имат голяма територия без война , но ЕС да направи" мръсно " на Русия ги прие с отворени обятия !
284
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според украинците в България е по-зле от Украйна. Ами да се връщат! Очевидно под прицел се чувстват по-добре!
283
16
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 340 (Ха да видим) Знаеш ли, всъщност си прав - това е решението. Необходими са нормални условия за болни хора каквито има, както и майки с малки деца. Трябва да има медицински пункт, аптека или поне лекарства. Ако си млад поне имаш възрастни роднини, баби, дядовци, знаеш че всички са на лекарства. Големият проблем за България е че нямаме центрове за бежанци. На украинците не им трябват луксозни хотели с ресторанти, а алчните хотелиери само това чакат от държавата.
282
19
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Да започнем първо с началото на видеото - слизането от влаковата композиция. Аз ако бях на мястото на украинците, нямаше изобщо да се кача на влака на първо място. Ама това е щото съм българин и знам напоследък влаковете в родното ни БДЖ как се палят в движение. За мизерните условия във вагоните да не говоря. От години не съм се качвал на влак! То дали ще се криеш в мазето на обстрелван жилищен блок или ще рискуваш да изгориш като факла във влака - каква е разликата?
281
2
 
17
 
! Отговори
Ха да видим преди 2 години
В момента военните разпъват палатки в Сарафово за недоволните от сервиза. Нищо не пречи да тръгват нататък, щом почивка на балкан не ги устройва. Там сигурно и палатка с червен кръст ще има и един бацил да мери на страдающите баби кръвното.
280
11
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 344 Виж какво, пишеш само колкото да не заспиш. Четеш ли си после написаното преди да го публикуваш? Едва ли.Да започнем оттам че е пълна измишльотина и лъжа че Зеленски призовавал чужденци да се бият срещу Русия. Просто не гледаш изобщо Зеленски. Тъкмо обратното - много доброволци отиват в Украйна, но не всеки е приет. Единственото улеснение за чужденци е, че ги пускат без визи. Украинците имат нужда от центрове за бежанци, а не от луксозни хотели - там е проблемът!
279
1
 
21
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Как пък нито един русофоб не се трогна от нещастието на тези клети бежанци и не им предложи собствения си дом вместо да чете по медиите за нечовешките им страдания в хотелите на Паничище ? То и толкова доброволци им изпратихме . Зеленския пресипна да моли русофобите от цял свят да отидат и да се сражават срещу лошия Путин ... От нашите русофоби само трима отидоха и то основно да си правят селфита и да пращат философски клипчета от тихи и приятни горички облечени в чистички камуфлажни униформи...
278
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че няма и война. Все пак никой не ги кара насила да стоят там. Могат да си съберат багажа, да си намерят квартира и да живеят даже в центъра на София ако искат и ако имат пари да си го позволят. Ако не, "на харизан кон зъбите не му се гледат". Някой спешно да ги научи на тази поговорка и така...
277
0
 
25
 
! Отговори
тя преди 2 години
Укри ,много се излагате , вместо от вас да получим една гола благодарност , то упреци ,недоволни, искат лукса от хотелите !
276
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е - няма. Няма и за българите. Но за повечето българи няма и камериерки, няма и храна три пъти на ден, няма и кой да ги чуе... След няколко месеца няма да има и за повечето хора в Европа. Но пък за сметка на това ще има бомби и разрушения, и умрели от войната, която този народ подпали в услуга на кръвожадните си господари!

Спонсорирани публикации