Огласиха имената на биячите зад колоните на протеста

На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания
24 авг 2021 17:30, Нели Христова
309
Огласиха имената на биячите зад колоните на протеста

 Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани оповести имената на полицейските служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. под колоните на Министерски съвет. Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, определени във въпросната вечер за работа със задържани лица. На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Гл. инспектор Андонов е санкциониран със „забрана за повишаване в длъжност“ за срок от 2 години, мл. инсп. Стоименов – за 1 година, а мл. инспектори Димитрова и Алиев – с „порицание“ за срок от 6 месеца.

 Преписка № 29254/2020 по описа на СРП, вх. № 785500-4770/2020 г по описа на ДВС-МВР е образувана по сигнал на Тодор Бойчев, препратен по компетентност от АП гр. Пловдив. С постановление от 27.07.2020 г., прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура възлага на СДВР да извърши предварителна проверка по случая. Към преписката е присъединена и друга - с № 513000-36056/2020 г., съдържаща материали от извършена вътрешна проверка, касаеща същия инцидент. В хода именно на тази проверка са идентифицирани 7-те полицейски служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. при колоните на МС, установени са 4-та служители, упражнили насилие, снети са обяснения и са им наложени дисциплинарни наказания.

 Според информацията, предоставена на комисията от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, в хода на проверката е извършена експертиза на записи от камери пред МС. Според вещите лица, кадрите позволяват „лицево-идентификационно изследване, при наличие на сравнителен материал“. Проверявани са материали от камерата на журналиста Иво Божков, посочен като свидетел на събитията от един от арестуваните, камерите в 3-то РУ, където арестуваните са отведени след задържането им, както и „оптичен носител с надпис Verbatim DVD-R, 4.7 GB, поставен в прозрачен найлонов плик тип „джоб“, съдържащ записи от видеонаблюдението пред сградата на МС от 22:30 до 23:30 часа“. Последният съдържа 2 файла, на които се наблюдават „действия по задържане на граждански лица, едно от които от женски пол. Спрямо лицата видимо е използвана физическа сила и помощни средства“, се посочва в документа. Там е записано още, че на въпросните кадри е извършено видео-техническо изследване, обективирано в експертна справка № 26-Ф/2020 г. по описа на ОЕКД при СДВР, а материалите от извършената проверка са изпратени в СРП, на вниманието на прокурор Вероника Трифонова, за вземане на отношение по компетентност.

 „Това означава, че тези кадри са били на разположение на прокурор Трифонова. На тях ясно се вижда извършващото се полицейско насилие над оковани в белезници лица. Това е престъпление, недопустимо за военнопленници, камо ли в уж цивилизована държава и уж демокрация“, коментира председателят на парламентарната комисия Николай Хаджигенов. Заповедите за наказание са подписани от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за един от полицаите и от директора на СДВР за останалите трима – те знаели ли е за какво са наказани служителите им или не са знаели, подписвайки заповедите, реторично попита адв. Хаджигенов. Той цитира и показанията на един от младежите с белезници, че „под колоните полицаите са се гаврили със задържаните, пускайки им газ“, което не се вижда на кадрите и точно заради това от комисията ще поискат експертиза на записа зад колоните, заради съмнения че той е манипулиран.

 „Те водят война срещу собствения си народ - не говоря за конкретните служители, те са изпълнявали заповеди. Говоря лично за Борисов и Гешев, които са отговорни за този срамен акт пред вратите на Министерски съвет“, категоричен бе адв. Хаджигенов, който припомни, че записите бяха извадени от нечие дълбоко чекмедже след 13 месеца упорито дълбаене, „като китайска капка“, случаят да получи истинско разследване и да има справедливост. „Искам справедливост не само за пострадалите ни деца, защото това са нашите деца, а за всички хора на площада, които не позволиха протестът да бъде смазан в зародиш и поведоха битка с властта. Искам я и заради тези, които в бъдеще ще излизат по площадите. 116 дни протести и сега, в парламента, водим същия бой срещу тиква, каскет и техните ботуши. Той далеч не е приключил и ние ще продължим да го водим – стъпка по стъпка“, заяви още Николай Хаджигенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
8
 
7
 
! Отговори
A, не така! преди 3 години
Наистина не така! Още имена има! Хайде да добавим и Гергана Стоилова!!! Русата полицайка, която озверяла риташе в гениталиите обездвижен младеж! Още имена трябва да излязат. И се спрете с тази опорка, че някой от тия полицаи е бил нападнат от протестиращи !!!! НИТО ЕДИН от тези биячи не е бил в първата линия на охрана на протеста! НИТО ЕДИН !!!
198
9
 
13
 
! Отговори
ГАБИ преди 3 години
А ШАЙКАТА ПРОТЕСТИРАЩИ КОГАТО ПАЛЕХА ПОЛИЦАИТЕ СЬС СЛАМА КАК ДА ГО НАРЕЧЕМ ПОЛИЦАИТЕ СЕ СПРАВИХА ДОБРЕ С ПЛАТЕНИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ ***
197
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото адекватно наказание за тези изверги е дисциплинарно уволнение. Сега са ги погалили с перце и очаквайте наскоро нови изстъпления.
196
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искат да направят поне нещо - би трябвало тези да получат доживотна забрана за работа в МВР. А самото МВР трябва да вземе да се промени някак си. Иначе няма оправия - все с тая милиция ще сме си. Зашо едно време им се викаше милиция, понеже смисълът е на паравоенно формирование, а не на полиция - градска стража, понеже беше див комунизъм едно време.
195
5
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 3 години
Е и какво от това, че са ги обявили. Бития си е бит, нодения си е ноден. Политика си трупа дивиденти на техен гръб.
194
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проверката е била съвсем скоро след случилото се,което означава,че нищо не е било скрито.Ако трябва да ги съдят,ок ама пострадалите с такъв адвокат като Хаджигенчо нямат шанс да спечелят май.А правителство кога,а отговорност, а промяна кога,?Нали монтанското адвокатче се намърда в парламента.Целта на протестите е постигната!
193
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаджигенов, навсякъде по света правото се осъществява като спазваш закона стъпка по стъпка и така принуждаваш и другите да го спазват. А не като съветваш потърпевшите да не свидетелстват срещу нарушителите на закона. Това граничи с укриване на престъпление. Ти, Хаджигенов, си пълна карикатура на смисъла на професията "адвокат", и без пари да те предлагат за мой защитник, и пари да ми предлагат, за да те ангажирам, няма никога да се съглася ти да ме представляваш.
192
11
 
17
 
! Отговори
ссс преди 3 години
Винаги съм почитал, зачитал ,вярвал ,уважавал покицията,но в този случай да понесат тежеста на закона !Да получат най голямото наказание според законите на България !
191
1
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЖУРНАЛИСТИТЕ ТРЯБВА ДА ОТРАЗЯВАТ ИСТИНАТА-ИНАЧЕ НЕСТАВА.
190
6
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЕМИ АКО НЯКОЙ МЕ УДАРИ ЩЕ МУ ЩУПА РЪЧИЧКИТЕ-ПОСЛЕ ИМА КАМЕРИ СНИМА СЕ-СВИДЕТЕЛИ!!! И В СЪДЪ ЩЕ ВИДИМ КОЙ НА КОЙ ЩЕ ПОСЯГА-НО НИКОГА НЯМА ДА ПОСЕГНА ПРЪВ.-НЕ СЪМ ДОВОЛЕН ОТ НАКАЗАНИЯТА-ЗЛОУПОТРЕБА С ДЛЪЖНОСТ-МАЛКО Е ПОНЕ ЗА МЕН.
189
5
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
От малък имам неприязън към минцифаите.Повече респект имам към боклукджиите.
188
16
 
16
 
! Отговори
ссс преди 3 години
Полицаите на съд!Бити хора оковани с белезници ....
187
7
 
13
 
! Отговори
Чочо набор 77 преди 3 години
Е ся малко бой. Едно време във втори клас що шамари ядох от класната. Сигурно на ден лично аз съм ял повече бой отколкото всички *** зад колоните ги биха. Да не съм се оплаквал на прокуратурата. Даже съм благодарен, че станах човек.
186
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито са убийци, нито - садисти! Никого не са убили и никого не са разфасовали и/или изяли. Това да не е Батко Канибала, който изяждал опонентите си. Lol
185
12
 
13
 
! Отговори
Оруч реис преди 3 години
Какъв триумф на гражданското общество! Направо нямам думи! Сега остава да предадем на Турция четиримата граничари, убили по един подъл начин турски рибар в български териториални води, за да се даде добър урок на садистите с пагон!
184
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 3 години
Вече ми олекна , направо съм щастлив с тази новина , че са открили биячите или мутрите на вожда, и с това добрите новини свършат. Браво.
183
16
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Анонимен 201: "След като нападат полицаите, вие какво искате - полицията да ги черпи с кафе ли?! Работата на полицията в ЦЕЛИЯ СВЯТ е да въдворява ред"? И как се въдворява ред? Като се бият вързани протестиращи, така ли? Няма да минат такива оправдания.
182
15
 
25
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ето това ми е много по-важно. Да науча имената на полицаите, дето са били превратаджиите, които ги замеряха с камъни. Къде, къде ми е по-важно, а и за всички българи от супер увеличената цена на тока, на всички храни. Сега вече ще спя спокоен, като им научих имената :)))
181
5
 
5
 
! Отговори
СМЯХ преди 3 години
МВР не казва откъде е четворката с мацката - от Бургас - те са като филма Такси 5 .
180
15
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
От всички имена няма нито едно българско ???Тези да не са Талибани от ИДИЛ , внедрени в Полицията ?