Йордан Божилов: Опасно е да хвърляме съмнения върху целия сектор сигурност

Обществото трябва да застане зад необходимостта от проверка, подчерта той
27 май 2021 12:48, Красимир Ангелов
33

Президентът Румен Радев назначи Пламен Тончев за председател на ДАНС. Преди това държавният глава подписа указа за освобождаване на Димитър Георгиев от поста.

"Работил съм с Димитър Георгиев, познавам го. Изключително подготвен човек - с визия, с капацитет, бил е на различни управленски позиции. Подал е молба за отпуск 5 месеца - това е доста сериозен проблем в такива служби. Там е денонощна работа. Съмнявам се само това да е мотивът. Напускането по този начин вероятно е било изтълкувано от новото правителство като нежелание за работа", коментира председателят на неправителствената организация "Софийски форум за сигурност" Йордан Божилов.

Още по темата
В студиото на "България сутрин" той посочи, че основният мотив вероятно е в създалата се ситуация на недоверие към предишното управление и към службите.

"Едва ли не цялата дейност на службите се обяснява през негативните неща - как незаконно са подслушвали политици. Абсолютно не е вярно! Вместо да говорим за оценка как службата е работила под ръководството на един или друг човек, тръгваме към хвърляне на съмнение върху целия сектор за сигурност, което е много опасно", заяви Божилов.

Той отбеляза, че подслушване, което не е направено по закон, естествено, е незаконно. "Неприемливо е подслушването на политици, само защото са политици. Цялото общество трябва да застане зад необходимостта от проверка. Това не трябва да излиза от нашето полезрение, трябва да знаем какво е станало", подчерта Божилов пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на "Софийски форум за сигурност" обясни, че искането за подслушване се изготвя от определена служба. След това съдът трябва да провери кой, с какви методи, за колко време и по какво разследване ще се подслушва.

"Подслушване се разрешава само за добиване на доказателства или за предотвратяване на тежки умишлени престъпления. Дотук имаме два органа. След това имаме Бюро за контрол, имаме парламентарна комисия за контрол, имаме прокуратура, която също контролира. Най-важното е да видим дали можем да променим системата за контрол", каза още Божилов.

Той изрази мнение, че трябва да се засилят функциите на Бюрото за контрол, което да има възможност да види какво се прави по всяко едно дело. Новото Народно събрание задължително трябва да прегледа законодателството и да помисли за целия сектор "Сигурност", изтъкна той.

"Важното е службите да се стабилизират. Когато започнат политически игри, се създава дестабилизация. Абсолютно спазване на законността. След това трябва ясно да поставим и да знаем мястото на службите. Тяхната дейност трябва да бъде много добре контролирана. Винаги има връзка - политиката определя накъде да работят службите", добави Божилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достъп до класифицирана информация на всички нива се издава ex officio - за целите на заемана длъжност и за периода на заемането й.Например в момента Бойко Методиев от Банкя не би трябвало да има такъв достъп.Циркът, който разиграха с "отнетия" допуск на Бойко Рашков, ги изобличи като отмъстителни дребни душици, които в напъването си да се харесат на Боса (а той ги лъже, че след юли се връща на бял кон) забъркаха пореден скандал, нанасящ репутационни щети на България.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички герберастки копои, които пребиваха децата ни миналото лято, лично по заповед на Чекмеджиев - на бунището
19
3
 
1
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ТЕ ЗНАЯТ 4Е НЯМА СЕСТА - НО Е ВАЖНО ДА КАЖАТ 4Е ТЯ Е К............ !!!!!!!!! ПОНЕ МАЯ ГАЛЕВА ТРЯВА ДА ИМ ИСКА ПАРИ 4Е ПОЛЗВАТ НЕЙНАТА ЗАПАЗЕНА МАРКА - КОСТИНБРОДСКА АФЕРА !!!!!!!!!! Е ВЕ4Е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рухва Боковия зайчарник. Калинки цвъркат, прасета кви чат. Весело е. Дано не спрат с тормоза. Гербаджиите са най-гнусното прераждане на БКП - ДС ченгели, милиционери и мутри.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А шефът на ДАНСе тия взимат много високи заплати, се пак не са чиновници. Ти да не падаш от небете, ре?
16
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 2 години
До Анонимен 15сигурно знаят, щом той избяга в Дубай
15
2
 
2
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
Българите ще имат сигурност само чрез Военен режим Пиночет.За съжаление тук е пълно с безпомощни, отчаяни и безпарични хора.
14
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
всичко в българия се разби 1991 г ф димитров иордан соколов желев и др юнацитова не го забравяите и затова сега сме разграден двор и разните шпионски скандалибудят само смях какво ще шпионират в българия и защо само руските агенти сегонят а от други страни няма ли
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По закон банките са длъжни да уведомят ДАНС при теглене на големи суми над 30 хил.лева от техен клиент. Всичко това повдига няколко въпроса:1,Уведомявала ли е банката ДАНС за всяко от публикуваните действия на Васил Божков? 2,Какво е предприемал ДАНС ако е бил уведомен от банката за действията на Божков? 3,Как е реагирал Министерски съвет и в частност Бойко Борисов? 4,Получавала ли е ДАНС разпореждания от Борисов за тези действия на Васил Божков?5,Как е реагирал банковия надзор на БНБ?
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе, пускам БНТ, БиТиВи и Нова тв и нито една не предава на живо!!!А става дума за това как нашите пари са били разпределяни на Чекмеджан, Шиши и Вълка.Що така бе, Кошлуков? Медиите? 112
11
0
 
9
 
! Отговори
Боб преди 2 години
Много е добра сигурноста в България, нали премиера ни е снимат гол в спалнята... цчекмедже спари... Но това не е проблем ние знаем кой е снимал... той ни е приятел... първ приятел... нашите приятели са такива, чакат за заспим и после ни го набиват с 200... Вашите приятели какви са? И ако не са такива, оти ривете?От целия скандал разбрахме че в БГ има скъпи леки жени...
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз лично нямам абсолютно никакви съмнения! Целият сектор сигурност представлява ОПГ с цел извършване на всякакви престъпления под прикритието на униформи и служебни карти, обслужващи предимно (но не само) властимащите!
9
5
 
5
 
! Отговори
А шефът на ДАНС преди 2 години
Колко чекмеджета е надиплил,че да си позволи пет месеца неплатени?Нали все пак е бил на държавна заплата?Или пък не само на заплата?
8
1
 
3
 
! Отговори
Пернишка секта преди 2 години
Това са нови СРС-та от рода Targeted Individuals и могат да направят от жертвата буквално на лу.да "Калинка" нали така Кате,нивата са 1,2 и 3 ,за всяко ниво се иска достъп от Катето или друг оператор!Чрез тези нови СРС-та може да се убие човек чрез инфаркт,инсулт или вмени на жертвата неистова жажда за самоубийство!При подава на жалба от Прокуратурата и МВР всячески потулват всичко!Добре дошли в света технологичните сектанти и офицерите гледащи голи бабички в баните!
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според КТ пет месеца отпуск се равнява на пет години неизползван платен едномесечен отпуск полагащ се на всяка година служба в съответното ведомство в които са придобити.
6
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно това е идеята на радев и новите му дружки ИТН, тази ОПГ ще разруши напълно сектор сигурност за да вършат престъпления безнаказано. червените никога не се променят и те винаги довеждат България до катастрофа
5
5
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Това не е сектор за сигурност а е сектор за несигурност,частни далавери и други престъпления!Има ли един работещ против държавата тоест народа всички трябва да се изринат!Защо се казва Държавна агенция за национална сигурност?Не си ли изпълняваш службата,аут и съд за антидържавна дейност!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да, се, съмняваш то и ръцете да им отрежеш и с краката ще крадат
3
0
 
1
 
! Отговори
Овенен Бербер преди 2 години
Ми ний оддафна имаме ноо сирьозни сомнения ф 'прическата' - "самотен храст". Ко ке прайм?
2
1
 
4
 
! Отговори
Bob преди 2 години
Колкото повече българина си затваря очите, толкоз по-добре.. не за него за оправляващите...